Рідкісний новорічний, різдвяний або інший святковий стіл обходиться без такого блюда, як запечена в духовці качка. Зазвичай її фарширують яблуками, картоплею або гречкою. Безумовно, це смачно, але вже занадто банально.
Пропоную приготувати на свято апетитну, соковиту, з красивою скоринкою і дуже ароматну запечену качку з грушами. Поставивши таку качечку на свій святковий стіл, ви гарантовано здивуєте своїх гостей!
Цей рецепт не вимагає особливих кулінарних навичок, запікати качку цілком достатньо просто. Але є деякі нюанси, які потрібно знати, щоб страва вийшла ідеальним. Мої корисні поради та рекомендації допоможуть вам приготувати просто шикарний різдвяну вечерю.
Час приготування: 2-3 години.
Інгредієнти для запеченої качки:
- тушка качки – 1 шт
- груші – 4 шт
- цибуля – 1 шт
- рідкий мед – 30 г
- соєвий соус – 25 г
- коріандр – щіпка
- бадьян (зірочки анісу) – 1 шт
- кориця – 1 паличка
- корінь імбиру (подрібнений) – 2 ч.л.
- сіль за смаком
Рецепт приготування качки в духовці цілком з соковитими грушами і пряним імбиром
Корисні поради: як вибрати качку для запікання
Перш за все хочеться відзначити, що краще використовувати для запікання качку середнього розміру. Віддавайте перевагу молодим і нежирним качках.
Якщо у вас не свіжа, а заморожена качка – це не страшно. Просто размораживайте качку в холодильнику за день до приготування, на самій нижній полиці в пакеті. При такому розморожуванні всі соки збережуться в качці, і вона вийде смачною. Замість качки можна запікати гусака, але будьте готові до того, що за смаком він вийде набагато жирніше.
Отже, тушку качки, які в вирішили запекти, ретельно вимийте зсередини і зверху тушку качки, видаліть жирові прошарки на виході з черевця.
Часто запечена в духовці качка має сторонній запах, все це через залоз, які розташовані в хвостовій частині.
Виріжте акуратно овальні залози гострим ножем.
Очистіть ріпчасту цибулю і наріжте довільними шматочками. Корінь імбиру можна не очищати, вимийте, і просто дрібно наріжте його.
Для більш ніжного смаку можна використовувати лук-порей або цибулю-шалот.
Як зробити красиву скориночку у запеченої цілої качки
Чайник води доведіть до кипіння.
Качку помістіть в глибоку чисту ємність (можна використовувати мийку), полийте окропом, струсіть. Обітріть паперовим рушником качку.
Окріп закриває і звужує пори на качці, і при запіканні в духовці шкірка прийме апетитний вигляд і колір, не трісне, що буває іноді.
Натріть тушку зсередини і на шкірці зверху сіллю, подрібненим коріандром. Покладіть в черевце зірочку бадьяна і паличку кориці.
Груші вимийте і наріжте часточками, змішайте з цибулею і корінням імбиру. Нафаршіруйте качку отриманою сумішшю.
Перший етап запікання качки в духовці
Якщо ви хочете отримати дійсно соковиту качечку з карамельною скоринкою, дотримуйтесь наступної інструкції приготування.
На деко покладіть шматок фольги і помістіть на неї качку. Тепер загорніть качку фольгою і відправте згорток з качкою в розігріту до 200 градусів духовку на 40 хвилин.
У фользі качка пропарити і приготується приблизно наполовину. Дістаньте качку з духовки, розкрийте фольгу. З боків качки можна додати невеликий картопля в шкірці (можна запекти картоплю з салом у фользі), яблука чи груші – буде відмінний гарнір.
Другий етап приготування фаршированої качки в духовці цілком
Тепер поставте качку в духовку на 170 градусів і запікайте 40-60 хвилин.
Через 30 хвилин вийміть качку і змастіть сумішшю меду і соєвого соусу – це дасть красиву скориночку і рівний колір.
Якщо ви бажаєте переконатися в готовності качки, зубочисткою проколіть біля ніжки, сік повинен витікати прозорий.
Взагалі, приблизний час запікання качки визначається з розрахунку 1 годину на 1 кг тушки.
Готову качку перекладіть на плоске блюдо і викладіть картоплю і груші, прикрасьте зеленню.
Приємного вам апетиту!
Крім фаршированої грушами качки рекомендуємо приготувати такі святкові страви:
- Салат «Кавунова долька»
- Запечена в духовці баранина
- Салат з печінки тріски
- Кролик в сметані
- Шашлик з курячих сердечок
Більше святкових або новорічних рецептів шукайте у відповідних рубриках сайту.
Рецепт фаршированої запеченої в духовці качки готувала Ельбі.