Стільки консервації, скільки закривають наші господині, не чинить ніхто в світі. Це і хрусткі огірочки, і соковиті пряні помідори, і кисленька капуста з журавлиною. Але, крім традиційних для нашої кухні заготовок, особисто я обожнюю вигадувати різні салати, для приготування яких відмінно підходять практично всі зростаючі у нас овочі.
Так, на цей раз мене хотілося б запропонувати дійсно цікавий рецепт салату з баклажанів «Смакота» на зиму, який я знайшла в мережі пару років назад. Його центральними інгредієнтами виступають баклажани і солодкий, обов’язково червоний, перець, які ми будемо гасити, а потім маринувати в пікантному соусі з помідорів.
Цей салат з баклажанів і перцю така смакота, що є його ви будете кожен день! Подавати салат краще з будь-яким простим гарніром – відварною картоплею, гречаної або рисовою кашею, макаронами. Але також він хороший і до м’яса з рибою. А на природі просто відлітає вприкуску з білим хлібом. Впевнена, ви будете від нього без розуму!
Але про все по порядку.
Вихід: 3-4 банки по 500 мл
Складові:
- 1 кг баклажанів
- 1 кг червоного перцю (болгарського)
- 0,5 кг середніх томатів
- 1 головка середнього часнику
- 3 ст.л. столового оцту 9%
- 4 ст.л. рафінованої олії
- 3 ч.л. білого цукру
- 2 ч.л. крупної солі
Покрокова інструкція по приготуванню зимового салату «Смакота» на кожен день
Спочатку підготуємо томатну заправку, для чого видаляємо у всіх помідорів місце від плодоніжки, добре промиваємо плоди (рекомендується використовувати жорстку губку) і розрізаємо кожен на кілька часточок.
Тепер переміщаємо помідори в чашу для блендера і подрібнюємо масу протягом 2-3 хвилин.
Далі акуратно переливаємо заправку з помідорів в підходящу глибоку каструлю, куди, крім того, наливаємо рослинне масло (краще без запаху), додаємо невеликий білий цукор і дуже не йодовану сіль.
Ставимо соус на мінімальний вогонь і, поки суміш закипає, промиваємо наші баклажани і солодкий перець червоного кольору. Видаляємо у перших обидва кінці і м’яку шкіру, а у других – верхівку з хвостиком і внутрішні перегородки, після чого нарізаємо овочі порівняно тонкими брусочками.
На наступному етапі перемещаем шматочки в киплячу заправку і добре перемішуємо майбутній салат «Смакота».
Млоїмо, не збільшуючи температуру, вміст каструлі ще 5 хвилин, а потім додаємо оцет і рубаний часник і вимикаємо плиту.
Негайно розкладаємо ароматну масу по скляних банках і стерилізуємо салат з баклажанів «Смакота» в окропі не більше 5 хвилин, а після повного остигання переміщаємо на місце зберігання до зими.
Детальніше, як правильно стерилізувати банки, читайте в рецепті заготовки синенькі по-грузинськи.
Рекомендуємо ось ці рецепти:
- Салат «Десятка» з баклажанів на зиму
- Засолка волнушек гарячим способом
- Варення з винограду з лимоном
- Консервовані помідори під снігом
- Варення з персиків п’ятихвилинка
Смачного!