Тепер розповідаю в фотографіях, як готувати капусняк в мультиварці.
Цибулю і моркву дрібно шаткуємо на свій смак – побільше або дрібніші.
У мультиварку наливаємо масло і в розігріте масло викладаємо овочі.
Обсмажуємо в режимі «Випічка» або іншому відповідним для смаження режимі, поки цибуля стане прозорий і ароматним.
Викладаємо в мультиварку м’ясо або тушонку. Я використовую м’ясо, яке закочує моя мама спеціально для борщів і супів. Це не тушонка, а просто відварне домашнє м’ясо з лавровим листом і сіллю.
Якщо у вас сире м’ясо, можна його попередньо відварити і використовувати з тим же бульйоном.
Але коли я готую в мультиварці, м’ясо зазвичай заздалегідь не відварюю – вкрай рідко. Додаю сире м’ясо, наливаю трохи води і готую в режимі гасіння близько 1 години. Потім додаю решту інгредієнтів.
Картоплю нарізаємо невеликими кубиками.
Викладаємо картоплю в мультиварку.
Квашену капусту віджимають і нарізаємо подрібніше.
Для більш кислого смаку можете капуста не віджимати і навіть додати трохи соку в капусняк.
Зверху кладемо промите пшоно.
Пшоно потрібно промивати до тих пір, поки вода стане прозорою.
Наливаємо воду до верхньої позначки.
Готуємо в режимі «Гасіння» 2 години, можна трохи довше.
Капусняк повинен нудитися і чим довше, тим краще.
Це таке повинно бути наваристий блюдо, злегка розварене і помірно густе.
А тепер розповім, як приготувати капусняк на плиті. У каструлі я готую трохи інакше.
Варимо бульйон. М’ясо кладемо в холодну воду і ставимо на плиту. Після закипання зменшуємо вогонь і знімаємо піну. Варимо до готовності м’яса. У бульйон до м’яса добре б додати одну невелику очищену моркву і пару невеликих очищених цибулинок, корінь петрушки, зубчики часнику, лавровий лист – бульйон вийде приголомшливий. Всі овочі після цього з бульйону прибрати. А можна навпаки подрібнити їх в пюре і повернути назад – буде супер.
Поки вариться бульйон, квашену капусту дрібно нарізаємо і тушкуємо в невеликій кількості води до готовності.
У розпечений жир кладемо цибулю з морквою і обсмажуємо. Якщо ви бажаєте приготувати капусняк на свинячому салі, поріжте його на невеликі шматочки, і витоплювати смалець на сухий, попередньо розпеченій сковороді, після чого додайте овочі для обсмажування.
Коли бульйон готовий, виймаємо м’ясо і кладемо в нього картоплю. Тут є один наш маленький сімейний секрет, так готувала ще моя прабабуся: картоплю (не сильно велику) очищаємо і кладемо в бульйон цілком, нарізати її не потрібно.
Варимо картоплю до напівготовності і додаємо промите пшоно. Доводимо продукти до готовності.
Виймаємо з бульйону картопля в миску і ложкою ламаємо картоплину на невеликі шматочки, як би трохи розминаємо. Має вийти свого роду таке грубе картопляне пюре зі шматочками картоплі. Кладемо назад картопля в бульйон, додаємо тушковану квашену капусту і обсмажені цибулю з морквою.
Доводимо до кипіння і варимо ще пару хвилин. Знімаємо з вогню.
Капусняк, приготований в мультиварці або просто на плиті, обов’язково повинен настоятися перед подачею до столу.
Багато людей з мого оточення люблять капусняк зі сметаною, я – ні.
Калорійність капустняка в мультиварці в 100 грамах = 77 ккал
- Білки – 2,5 г
- Жири – 4,6 г
- Вуглеводи – 5,8 г
Час приготування: 2 години, 15 хвилин
Зі свого дитинства я пам’ятаю ось що: село, криві вулички з розбитою дорогою, тут і там хата, єдиний продуктовий магазин, пил стовпом, стоги сіна і соломи, корови, качки, кури, величезні городи, на яких вирощували все підряд і ставок в кінці городу. В цьому селі жила одна з моїх прабабусь. Будинок у неї був уже не з солом’яною стріхою, а сучасний – за мірками тих років. На подвір’ї була літня кухня, де готували і влітку, і взимку. Я добре пам’ятаю чавунці і справжню дров’яну піч. Чугунки там називалися «Чавун». І ви ніколи не знайдете нічого смачнішого з цього самого чорного чавунка з Кособоков від часу кришечкою, який діставали з печі з гарячою кашею, борщем, м’ясом і ще невідомо чим дуже апетитно пахне на весь будинок і неймовірно смачним. Періодично чавунок чистили від кіптяви піском. В етнічних ресторанах подають схожі страви, але оригінальність їх способу приготування аж надто перебільшена.
Про смачний капусняк і моїх дитячих спогадах на цьому все.
З повагою, Наталі
- Салат «Пеньок» рецепт з фото
- Торт з паличками
- білковий крем
- Торт «Рижик»
- Як засолити скумбрію