Щоб спекти смачний святковий торт, зовсім не обов’язково мати духовку. Пропонуємо вам приготувати торт медовик на сковороді, рецепт з фото якого ви знайдете нижче. Цей торт виходить м’яким, ніжним і дуже ситним. Рецепт медового торта на сковороді неймовірно простий і головне – він складається з простих і доступних продуктів. Завдяки цьому такий тортик можна готувати не тільки для святкового столу, але і для скромного сімейного чаювання!
Ми пропонуємо приготувати медовий торт з традиційним сметанним кремом, але варто зауважити, що медовик чудово поєднується і з заварним, і з масляним кремом, тому, за бажанням, крем ви можете готувати той, який найбільше люблять у вашій родині.
Щоб приготувати медовий торт на сковороді візьмемо наступні продукти:
Для тіста:
- масло вершкове – 100 г
- цукровий пісок – 100 г
- мед – 80 г
- яйця курячі– 3 шт.
- сметана – 40 г
- борошно пшеничне – 480 г (+50-60 г на подпыл)
- сода – 0,5 ч. л. (з невеликою гіркою)
Для сметанного крему:
- сметана (30%) – 800 г
- цукровий пісок – 1 склянка (або за смаком)
- ванільний цукор – 10 г
- лимонна цедра – за смаком
Медовий торт на сковороді – покроковий рецепт з фото:
З’єднуємо разом і доводимо до повної однорідності суміш олії, меду й цукру. Це можна зробити, нагрів суміш в сотейнику на плиті (вогонь включаємо маленький, щоб нічого не пристало до дна) або прогрів всі інгредієнти в мікрохвильовці (в цьому випадку суміш помішуємо кожні 30 секунд). До кипіння суміш доводити не потрібно. Досить того, щоб масло і мед, якщо він зацукрований, повністю растопились.
Отриманий сироп перелити в миску для замісу, додаємо в нього соду і дуже активно і ретельно перемішуємо вінчиком, щоб сода як можна рівномірніше розподілилася. Після додавання соди сироп злегка посвітлішає і трохи збільшиться в об’ємі – це наслідок того, що мед зреагував з содою і завдяки цій реакції медові коржі для торта стануть пишними і ніжними. Даємо сиропу злегка охолонути.
Далі додаємо сметану (жирність не принципова, підійде будь-яка) і яйця. Розмішуємо до однорідності.
Слідом порціями вводимо борошно, яку попередньо потрібно просіяти.
Замішуємо тісто для медових коржів. Спершу допомагаємо собі віночком, а коли тісто стане досить щільним, використовуємо дерев’яну ложку або ж просто руки. У нас повинно вийти м’яке і трохи липке тісто.
Стіл щедро припыляем борошном і зверху викладаємо тісто. Обвалюємо його з усіх сторін у борошні, формуємо товсту «ковбаску» і ділимо її на 8 частин або більше.
Кожен шматочок тесту також ретельно обвалюємо в борошні і в такому вигляді розкладаємо всі шматочки на широкому блюді. Прикриваємо їх зверху плівкою, щоб не утворювалася кірка, і охолоджуємо близько 1-2 годин. Тісто має злегка ущільнитися.
А поки тісто охолоджується, приготуємо сметанний крем для медовика. Для цього у великій мисці з’єднуємо всі інгредієнти для крему: сметану, цукор, ванільний цукор і цедру лимона (беремо її за смаком і за бажанням). До речі, сметана для крему повинна бути жирністю 30%. Якщо раптом магазинну сметану такий жирності вам знайти не вдасться, то можна взяти 20%, але у такому разі в крем потрібно буде додати загусник або ж на кілька годин відважити сметану в марлі, щоб прибрати зайву сироватку.
Злегка збиваємо вінчиком, щоб цукор розчинився. Крем готовий. Зараз він нам не потрібно, тому відправляємо його в холодильник до моменту складання торта.
Коли тісто охолоне, приступаємо до формування коржів. Розкачуємо шматочки в плоскі коржі з тіста товщиною близько 3 мм Розмір коржів повинен бути трохи менше діаметра сковороди, на якій будуть смажитися коржі для торта (в даному випадку використовувалася сковорода діаметром 26 см, для сковороди меншого діаметру, тісто ділимо на більшу кількість частин).
На плиті розігріваємо сковороду з потовщеним дном і викладаємо в неї сформований корж. Якщо акуратно перенести корж в сковороду не вийшло, і він деформувався, то руками акуратно підправляємо всі огріхи. Смажимо корж з одного боку близько 3 хвилин. За цей час знизу він повинен підрум’янитися, а верхній шар тесту повинен стати матовим, як на фото.
Довгою плоскою лопаткою перевертаємо медовий корж на іншу сторону і обсмажуємо його ще 1 хвилину.
Готовий корж підрізаємо до діаметра 20-22 див. Отримані обрізки складаємо разом.
Таким чином, як показано на фото, чинимо з іншими шматочками тіста і обсмажуємо все медові коржі на сковороді. Даємо їм повністю охолонути.
Поки коржі остигають, на сковороді на маленькому вогні підсушуємо обрізки. Не забуваємо їх під час цього частіше перемішувати, щоб вони не підгоріли.
Після того, як обрізки подсушились, прибираємо їх зі сковороди і остуджуємо. З допомогою комбайна перетворюємо в крихту для обсипання торта.
Зберемо медовик зі сметанним кремом. На остиглі коржі викладаємо по 3-4 ст. л. крему, розподіляємо по поверхні і складаємо їх один на одного.
Верхівку торта і боки злегка підрівнюємо.
А після декоруємо медовий торт крихтою.
Готовому медовик треба дати добре просочитися (декількох годин буде достатньо, але можна і довше).
Ну от і все, медовий торт на сковороді готовий! З даної кількості інгредієнтів виходить торт вагою близько 1,5 кг і нагодувати їм можна велику компанію друзів!
Приємного чаювання!