Чуррос – це відомий у всьому світі десерт іспанської кухні, який готується у вигляді довгих паличок з заварного тіста. На своїй батьківщині чуррос можна зустріти практично на кожному кроці, такі палички продають в кав’ярнях і ресторанах, а також просто в лотках на вулиці. Традиційно чуррос смажать у фритюрі, але сьогодні ми пропонуємо вам більш корисний варіант, а саме чуррос, запечений в духовці. Готуються такі заварні палички просто, виходить їх багато, а з’їдаються вони дуже швидко! Отже, приступимо!
Інгредієнти для приготування чуррос (на 34-36 шт.):
Для заварного тіста:
- вода – 225 г
- масло – 115 г
- цукор – 2 ст. л.
- сіль – 0,25 ч. л.
- ванільний цукор – 1 ч. л.
- яйця курячі – 3 шт.
- борошно пшеничне – 145 г
Для обсипання:
- цукор – 80 г
- кориця мелена – 1 ч. л.
- сіль – щіпка (за бажанням)
Рецепт приготування чуррос:
Приготуйте заварне тісто. Для цього в каструльку налити підготовлену воду, додайте до неї цукор, ваніль, сіль і нарізане на шматочки вершкове масло.
Поставте каструльку на вогонь і, поступово помішуючи, доведіть суміш до кипіння. Цукор і масло при цьому повинні повністю розчинитися.
Не знімаючи каструлю з вогню, всипте за один прийом всю муку. Борошно попередньо просіяти через сито.
Активно перемішуючи суміш дерев’яною ложкою або лопаткою, заварюйте тісто протягом декількох хвилин. За цей час тісто має зібратися в грудку і перетворитися в гладкий, блискучий, однорідний шар. Каструльку з тестом зніміть з вогню і залиште на столі на 5-7 хвилин, щоб тісто трохи охололо.
Тим часом в окрему ємність розбийте три курячих яйця і злегка розколотіть їх виделкою.
Коли тісто охолоне, невеликими порціями введіть збовтані яйця. Яйця додавайте потроху, щоразу вимішуючи тісто дерев’яною ложкою до повної однорідності.
У вас повинно вийти гладке, однорідне, м’яке тісто. Але при всій своїй м’якості, тісто не повинна розтікатися.
Готове заварне тісто викладіть в мішок з насадкою у вигляді зірочки. Якщо такої насадки немає, тоді використовуйте круглу, а, якщо немає мішка/шприца, тоді використовуйте щільний пакет з відрізаним куточком.
Видавіть тісто у вигляді рівних смужок довжиною близько 10-12 див.
Випікайте чуррос в духовці при 200 С близько 15 хвилин. Залежно від особливостей вашої духовки час може відрізнятися, орієнтуйтеся на колір чуррос – з усіх сторін заварні палички повинні покритися красивою рум’яною скоринкою. Свіжоспечені чуррос залиште хвилин на 5-10 вже у вимкненій духовці з відчиненими дверцятами, щоб вони додатково підсохли.
Поки чуррос підсихають в духовці, підготуйте цукор для обсипання. Для цього в щільному пакеті або просто в глибокому блюді з’єднайте і ретельно змішайте разом дрібний цукор (або цукрову пудру) і мелену корицю. Також, щоб трохи врівноважити солодкість можете додати щіпку солі. До речі, кількість кориці підбирайте на свій смак, ви можете додати більше або менше, а якщо ви зовсім її не любите, то можете замінити на ваніль.
В отриманому коричном цукрі ретельно з усіх боків обваляйте ще гарячі чуррос.
Перекладіть їх на решітку і залиште до повного охолодження.
Іспанські чуррос готові!
Подавайте десерт самостійно або в парі з яким-небудь соусом: шоколадний, ванільний або карамельним.
Смачного!