500 рецептів
Випічка

Солодкий мавпячий хліб – Покроковий рецепт з фото

by admin 17 Серпня, 2017 No Comments

«Мавпячий» хліб – це один з класичних рецептів американської кухні. Вперше його рецепт з’явився в американських кулінарних журналах в 1950 році, а от звідки взялася така назва, так досі ніхто й не знає. Традиційно його готують в солодкому вигляді, але солоний варіант з часником і сиром також отримав широку популярність. Сьогодні ми вам пропонуємо рецепт солодкого мавпячого хліба з сушеної журавлиною. У теплому вигляді такий хліб ідеально підійде до ранкової чашки кави або чаю.

Інгредієнти для приготування солодкого мавпячого хліба (на кексову форму діаметром 24 см):

Для тіста:

  • борошно пшеничне – 450 г
  • молоко – 220 мл
  • цукор – 50 г
  • масло – 50 г
  • яйце куряче – 1 шт.
  • дріжджі свіжі пресовані – 12 г (або 1,5 ч. л. сухих активних дріжджів)

інгредієнти для тіста

Для начинки:

  • сушена журавлина – 50 г
  • масло – 80 г
  • цукор – 100 г
  • ванільний цукор – 1 ч. л.
  • цедра (апельсина, мандарина, лимона) – 1 ч. л. (за бажанням)

інгредієнти для начинки

Рецепт приготування солодкого мавпячого хліба:

Щоб приготувати тісто, з’єднайте в мисці або каструльці молоко, вершкове масло і цукор.

молоко і масло

В мікрохвильовці або на вогні прогрівайте суміш до тих пір, поки масло не розтопиться, а цукор повністю не розчиниться. Готову гарячу суміш відкладіть в сторону, щоб вона охолола.

молочно масляна суміш

У миску просійте 400 г борошна, борошно відкладіть, можливо, вона вам не знадобиться. Додайте до борошна свіжі дріжджі.

борошно і свіжі дріжджі

Руками дріжджі розітріть з борошном у дрібну однорідну крихту. Якщо будете використовувати сухі дріжджі, тоді ретельно розмішайте їх з борошном.

борошно з дріжджами

В борошняної маси зробіть лунку і влийте в неї остиглий молочно-вершковий розчин. Вбийте яйце і, акуратно перемішуючи, спершу лопаткою, а після – руками, замісіть тісто.

лунка в борошні

Коли тісто збереться в кулю, перейдіть на робочу дошку і час від часу злегка припыляя стіл борошном, вимісити тісто до гладкості. Місіть його близько 7-8 хвилин. Миску припылите борошном або злегка змастіть маслом, викладіть в неї вимішане тісто і накрийте зверху плівкою або вологим рушником.

тісто

Залиште тісто відпочити і підійти. У середньому на це буде потрібно близько 1 години або трохи більше часу.

дріжджове тісто

Коли тісто збільшиться в об’ємі в 2-3 рази, акуратно обімніть його і розділити на однакові кульки розміром з волоський горіх або трохи більше. З цієї кількості тіста вийде близько 25 кульок. Сформовані кульки накрийте рушником і відкладіть на кілька хвилин у бік.

тісто для мавпячого хліба

Підготуйте інгредієнти для начинки. Вершкове масло розтопіть і залиште остигати. З мандарина зніміть 1 ч. л. цедри. З’єднайте разом цукор, цедру і ванільний цукор.

цедра з цукром

Цедру ретельно розітріть з цукром руками, щоб він ввібрав в себе аромати.

цедра розтерта з цукром

Коли масло злегка охолоне, по черзі занурте кульки тіста спершу в масло.

розтоплене масло

А після з усіх боків обваляйте їх у цукрової суміші.

цукор

Кексову форму діаметром близько 24 см вистелити папером (не обов’язково, але так хліб буде легше дістати з форми). Викладіть на дно шар обваленных кульок і додайте до неї невелику жменя журавлини.

сушена журавлина

Таким чином, як показано на фото, заповніть кульками всю форму, залишаючи невеликі прорізи між кульками, щоб тісто було куди рости. Наповнену форму накрийте вологим рушником і знову залиште в теплі, щоб хліб підріс.

солодкий мавпячий хліб

Через 30 хвилин, коли тісто підросте, розігрійте духовку до 180 С і випікайте солодкий мавпячий хліб протягом 25-30 хвилин до рум’яної скоринки.

солодкий мавпячий хліб фото

Готового хліба дайте спочатку охолонути протягом 5 хвилин у формі, а після цього вийміть його.

мавпячий хліб солодкий

Подавайте такий солодкий мавпячий хліб в теплому або охолодженому вигляді до чаю або кави.

солодкий мавпячий хліб

Смачного!

Інші рецепти:

Торт «Панчо» - Покроковий рецепт з фото

Шоколадні панкейкі – рецепт з фото покроково

Гужери з сиром - Покроковий рецепт з фото

Шоколадний хліб в хлібопічці - Покроковий рецепт з фото

Вишневий тарт - Покроковий рецепт з фото

Чуррос (іспанські заварні палички) - Покроковий рецепт з фото

  • Previous Пісний плов з грибами – рецепт з фото8 років ago
  • Next Салат «Перепелине гніздо» – Покроковий рецепт з фото8 років ago

Категорії

  • Випічка
  • Десерти
  • Другі страви
  • Заготовки на зиму
  • Закуски
  • Здоров'я
  • Консервація
  • Кухонне приладдя
  • М'ясні рецепти
  • М’ясні рецепти
  • Напої
  • Облаштування кухні
  • Перші страви
  • Популярні рецепти салатів
  • Рецепти з морепродуктів
  • Рецепти з овочів
  • Рецепти здоров'я
  • Рецепти читачів
  • Різне
  • Салати
  • Складні рецепти
  • Соуси
  • Страви з курки
  • Суші та роли