«Мавпячий» хліб – це один з класичних рецептів американської кухні. Вперше його рецепт з’явився в американських кулінарних журналах в 1950 році, а от звідки взялася така назва, так досі ніхто й не знає. Традиційно його готують в солодкому вигляді, але солоний варіант з часником і сиром також отримав широку популярність. Сьогодні ми вам пропонуємо рецепт солодкого мавпячого хліба з сушеної журавлиною. У теплому вигляді такий хліб ідеально підійде до ранкової чашки кави або чаю.
Інгредієнти для приготування солодкого мавпячого хліба (на кексову форму діаметром 24 см):
Для тіста:
- борошно пшеничне – 450 г
- молоко – 220 мл
- цукор – 50 г
- масло – 50 г
- яйце куряче – 1 шт.
- дріжджі свіжі пресовані – 12 г (або 1,5 ч. л. сухих активних дріжджів)
Для начинки:
- сушена журавлина – 50 г
- масло – 80 г
- цукор – 100 г
- ванільний цукор – 1 ч. л.
- цедра (апельсина, мандарина, лимона) – 1 ч. л. (за бажанням)
Рецепт приготування солодкого мавпячого хліба:
Щоб приготувати тісто, з’єднайте в мисці або каструльці молоко, вершкове масло і цукор.
В мікрохвильовці або на вогні прогрівайте суміш до тих пір, поки масло не розтопиться, а цукор повністю не розчиниться. Готову гарячу суміш відкладіть в сторону, щоб вона охолола.
У миску просійте 400 г борошна, борошно відкладіть, можливо, вона вам не знадобиться. Додайте до борошна свіжі дріжджі.
Руками дріжджі розітріть з борошном у дрібну однорідну крихту. Якщо будете використовувати сухі дріжджі, тоді ретельно розмішайте їх з борошном.
В борошняної маси зробіть лунку і влийте в неї остиглий молочно-вершковий розчин. Вбийте яйце і, акуратно перемішуючи, спершу лопаткою, а після – руками, замісіть тісто.
Коли тісто збереться в кулю, перейдіть на робочу дошку і час від часу злегка припыляя стіл борошном, вимісити тісто до гладкості. Місіть його близько 7-8 хвилин. Миску припылите борошном або злегка змастіть маслом, викладіть в неї вимішане тісто і накрийте зверху плівкою або вологим рушником.
Залиште тісто відпочити і підійти. У середньому на це буде потрібно близько 1 години або трохи більше часу.
Коли тісто збільшиться в об’ємі в 2-3 рази, акуратно обімніть його і розділити на однакові кульки розміром з волоський горіх або трохи більше. З цієї кількості тіста вийде близько 25 кульок. Сформовані кульки накрийте рушником і відкладіть на кілька хвилин у бік.
Підготуйте інгредієнти для начинки. Вершкове масло розтопіть і залиште остигати. З мандарина зніміть 1 ч. л. цедри. З’єднайте разом цукор, цедру і ванільний цукор.
Цедру ретельно розітріть з цукром руками, щоб він ввібрав в себе аромати.
Коли масло злегка охолоне, по черзі занурте кульки тіста спершу в масло.
А після з усіх боків обваляйте їх у цукрової суміші.
Кексову форму діаметром близько 24 см вистелити папером (не обов’язково, але так хліб буде легше дістати з форми). Викладіть на дно шар обваленных кульок і додайте до неї невелику жменя журавлини.
Таким чином, як показано на фото, заповніть кульками всю форму, залишаючи невеликі прорізи між кульками, щоб тісто було куди рости. Наповнену форму накрийте вологим рушником і знову залиште в теплі, щоб хліб підріс.
Через 30 хвилин, коли тісто підросте, розігрійте духовку до 180 С і випікайте солодкий мавпячий хліб протягом 25-30 хвилин до рум’яної скоринки.
Готового хліба дайте спочатку охолонути протягом 5 хвилин у формі, а після цього вийміть його.
Подавайте такий солодкий мавпячий хліб в теплому або охолодженому вигляді до чаю або кави.
Смачного!