Смачний пісний плов – хіба це можливо? Так і ще раз так! Представляємо вам кулінарний майстер-клас приготування ароматного і смачного пісного плову в необременительном і легкому виконанні! Ціла плеяда східних країн вважає плов своєю гордістю і національним надбанням. Він відмінно прижився і в наших кулінарних книгах. Багато постяться хотіли б бачити плов у своєму пісному меню і це цілком можливо!
Більш того, не потрібно нічого придумувати, просто звернутися до витоків походження, так сказати, до прародичу сучасного східного плову – індійського страви під назвою «пулао». Блюдо це абсолютно вегетаріанське, підходить під всі вимоги, рекомендації і обмеження пісного столу. Саме на його основі і будемо готувати пісний плов з грибами – рецепт з фото допоможе вам освоїти його моментально!
Щоб приготувати пісний плов з грибами потрібно:
- рис сухе – 1 склянка
- цибуля – 2 шт.
- морква – 1 шт.
- гриби – 300 г
- куркума – 1 ч. л.
- зіра/кумін – 1 ч. л.
- перець гострий чилі – 0,25 стручки
- родзинки – 1 жменя
- часник – 1 головка
- сіль і масло рослинне – для смаження
Пісний плов з грибами – рецепт з фото:
Перш за все, хочемо звернути вашу увагу на те, що саме відрізняє приготування плову від рисової каші або рису з овочами. Плов завжди готується в два етапи. Традиційно першим готується зірвак – обсмажені пасеровані овочі з прянощами, ароматними травами і спеціями. Другий етап приготування передбачає з’єднання пряного овочевого соусу і рису, в результаті якого і виходить цей неповторний смак плову. Навіть за умови, що плов у нас пісний, не будемо зраджувати традиціям його приготування і почнемо з першого етапу – зірвака. Зірвак будемо готувати з великої кількості білого цибулі, моркви, самих свіжих печериць і прянощів. Тому беремо дві або три великі цибулини і нарізаємо їх середніми по товщині четвертинками.
Обсмажуємо весь подрібнену цибулю на великій кількості рослинного масла, потім відправляємо до нього через кілька хвилин і моркву. Моркву ріжемо брусочками вручну або на будь фігурної тертці. Обсмажуємо кілька хвилин.
Гриби – відмінне доповнення будь-якого пісного страви. Вони насичують не гірше риби і м’яса, надають особливий аромат і просто роблять страву смачною! Гриби ріжемо крупно, четвертинками або навіть половинками, якщо печериці у вас дрібні.
Відправляємо до зирваку гриби, пасеруємо всі разом 5 хвилин, поки вся «грибна» рідина не випарується.
Нехай вас не насторожує велика кількість грибів на сковороді – коли вони ужарятся, звільниться місце і для рису. Рис для приготування плову вибирайте відповідного сорту, на упаковці якого зазначено, що він призначений саме для плову або будь довгозернистий «міцний» рис.
Настав час прянощів і спецій. В нашому випадку були використані традиційні куркума і зіра, ви можете пофантазувати зі своїм індивідуальним набором прянощів або використовувати готові суміші спецій для плову. Разом з прянощами додаємо родзинки. Тушкуємо пару хвилин.
Всипаємо на овочі та гриби, промитий рис рівномірним шаром, розкладаємо колечка гострого перцю і вливаємо 2 склянки (по співвідношенню 2 частини води на 1 склянці сухого рису) окропу. Солимо і кладемо в центр сковороди/казана головку часнику, максимально очищену від лушпиння і ретельно промиту.
Накриваємо кришкою, зменшуємо вогонь і тушкуємо пісний плов з грибами хвилин 20-25 до вбирання всієї вологи. Після приготування даємо плову ще кілька хвилин постояти прикритим на вимкненій конфорці, щоб рис увібрав в себе всі залишки рідини.
Перемішуємо блюдо перед подачею на стіл.
Наш пісний плов з грибами готовий!
Приємного апетиту і смачного вам пісного меню!