З приходом весни кожен день сонечко все більше і більше буде радувати нас своїм теплом. А це означає, що зовсім скоро розпочнеться сезон пікніків! Багато господинь, напевно, вже розмірковують на тему, що краще з собою взяти на природу. Овочі і м’ясо звичайно незамінні, але ми пропонуємо урізноманітнити дане меню і тому ділимося з вами рецептом закритої піци. Від звичної нам відкритої піци, вона відрізняється лише своєю формою. Завдяки своїй закритій формі таку піцу зручно брати не тільки на пікнік, але можна дати дитині в школу. А з начинками можна завжди експериментувати!
Інгредієнти для приготування закритої піци:
Для тіста:
- борошно пшеничне – 460 г
- сироватка (або вода) – 250 мл
- дріжджі свіжі пресовані – 12 г (або сухі 1 ч. л.)
- масло оливкове – 1 ст. л.
- цукор – 1 ст. л.
- сіль – 0,5 ч. л.
Для начинки:
- томатний соус – 5 ст. л.
- курка (відварене, запечене або копчене філе) – 300 г
- печериці свіжі – 3 шт.
- кукурудза консервована – 4 ст. л.
- сир твердий – 200 г
- свіжий базилік – за бажанням
Рецепт приготування закритої піци з куркою:
Займемося приготуванням тіста для піци. Сироватку або воду підігріваємо до теплого стану (температура повинна бути трохи вище температури тіла людини). Всипаємо в неї цукор і раскрошенные свіжі дріжджі. Залишаємо хвилин на 5, так дріжджі простіше перейдуть у розчин. Потім перемішуємо, щоб дріжджі і цукор розчинилися.
Додаємо столову ложку оливкової олії.
Борошно просіваємо з сіллю і за кілька прийомів вводимо в рідину. Відразу всю муку не додавайте, так як, в залежності від якості, вам може знадобитися трохи менше або більше. Отримане тісто обов’язково вимішуємо протягом 5-7 хвилин до отримання гладкого і м’якого колобка. Якщо у вас є хлібопічка або комбайн, то цю задачу можете довірити їм.
скачуємо Тісто в кулю і кладемо в миску, змащену тонким шаром масла. Накриваємо миску плівкою або рушником і залишаємо в теплі на 1 годину.
Поки тісто підходить, можна зайнятися начинкою. Для начинки закритої піци підійде все, що у вас знайдеться в холодильнику: відварна курка, ковбаса, шинка, гриби, помідори, болгарський перець та багато чого іншого, але не варто захоплюватися. Занадто багато інгредієнтів для начинки не беріть, для однієї піци використовуйте 2-3 види інгредієнтів, не рахуючи сир і соус. В якості томатного соусу можна використовувати готовий кетчуп.
Всі інгредієнти для начинки подрібнюємо. В даному випадку курку та гриби нарізаємо тоненькими скибочками, а сир натираємо на крупній тертці.
Через годину повертаємося до тесту. За цей час вона значно збільшиться в розмірі. Обминаємо тісто і ділимо на 5 рівних частин. Кожну частину підкочуємо в гладкий кульку.
Беремо 1 колобок тіста, інші прикриваємо рушником або плівкою, щоб не підсихали. Тісто розгортаємо в тонку круглу коржик.
На половину коржа викладаємо начинку. Першим шаром йде соус, далі курка з грибами, кукурудза і зверху додаємо щедру жменю тертого сиру. За бажанням всередину кожної піци також можна додати кілька листочків свіжого базиліка.
Формуємо закриту піцу. Для цього накриваємо начинку вільної частиною тіста і ретельно защипуємо краю. У нас повинен вийти пиріжок у формі півмісяця. На поверхні піци робимо надрізи або проколи, через які буде виходити пар.
Перед випічкою зверху піцу можна додатково змастити невеликою кількістю соусу і присипати тертим пармезаном або збризнути оливковою олією і присипати сухими травами, а можна залишити як є.
Піца готова, можна відправляти її в піч. Випікати закриту піцу прийнято при високих температурах, тому розігріваємо духовку до 230-240 С, також разом з духовкою розігріваємо і деко, на якому будемо пекти. На гарячий деко акуратно укладаємо піцу (не забуваємо про пергамент і для економії часу і місця на один лист додайте 2 піци) і відправляємо в духовку. Випікатися така закрита піца з куркою буде близько 10-12 хвилин (час залежить від розміру та від температури в духовці). Піца готова буде легкого золотистого кольору. Даємо їй трохи охолонути, прикривши чистим рушником, і подаємо до столу.
Італійська закрита піца готова!
Смачного!