Пахлава – це дивовижно смачна східна солодкість, яка своїм смаком підкорила практично весь світ. Варіантів приготування пахлави безліч, і сьогодні ми хочемо поділитися з вами рецептом пахлави з волоськими горіхами. За бажанням замість волоських, ви можете використовувати будь-які горіхи, які у вас є в наявності. Також замість дріжджового тесту ви можете використовувати готове тісто філо, завдяки цьому процес приготування пахлави значно спроститься.
Інгредієнти для приготування медової пахлави в домашніх умовах (на форму 24х32 см):
- яєчні жовтки – 1-2 шт. для змащування перед випічкою
- масло – 200 г для заливки пахлави
Для тіста:
- молоко (вода) – 200 мл
- сметана (будь-якої жирності) – 100 г
- яйця курячі – 2 шт.
- цукор – 1 ч. л.
- дріжджі свіжі пресовані – 14 г
- масло – 30 г
- рослинне масло – 20 мл
- борошно пшеничне – 550-600 г
Для начинки:
- волоські горіхи – 500 г + 25-30 шт. цілих половинок горіхів для прикраси
- цукор – 400 г
- кориця – 1 ч. л.
- ванільний цукор – 1 ч. л.
Для цукрово-медового сиропу:
- мед – 100 г
- цукор – 250 г
- вода – 120 мл
Рецепт приготування медової пахлави з горіхами:
Приготуйте тісто. В 50 мл теплого молока всипте 1 ч. л. цукру і свіжі дріжджі. Ретельно перемішайте, дріжджі повинні повністю перейти в розчин.
Отриману бовтанку залиште при кімнатній температурі на 10-15 хвилин. За цей час повинна утворитися густа пінна шапочка.
Далі у великій мисці змішайте яйця і сметану. Ретельно розмішайте віночком.
Влийте молоко, що залишилося, розтоплене вершкове (тільки дайте йому спочатку охолонути) і рослинне масло. Знову перемішайте.
Влийте спінені дріжджі.
Невеликими порціями введіть просіяне борошно. Замісіть м’яке тісто.
На робочому столі помісіть тісто близько 7-10 хвилин. За цей час воно повинно стати м’яким, однорідним і дуже слухняним.
Стінки миски, де буде вистоюватися тісто для пахлави, змастіть тонким шаром масла. В підготовлену ємність викладіть тісто. Затягніть миску харчовою плівкою або накрийте зверху трохи вологим рушником. Залиште миску з тестом в теплому місці для підйому на 1-2 години.
Поки тісто підходить, приготуйте начинку і цукрово-медовий сироп для просочення пахлави.
Отже, начинка. З допомогою комбайна подрібніть горіхи в дрібну крихту (борошно не подрібнюйте).
З’єднайте разом горіхи, цукор і спеції. Кількість ванільного цукру і кориці підбирайте на свій смак. За бажанням можете додати мелений кардамон або імбир.
Ретельно розмішайте. Начинка для пахлави готова!
Для приготування сиропу змішайте в глибокій каструлі цукор і воду.
Поставте каструлю на вогонь і, помішуючи, щоб весь цукор розчинився, доведіть суміш до кипіння. Проваріть сироп близько 5 хвилин на середньому вогні.
Додайте мед.
Доведіть сироп знову до кипіння і уварите його до тонкої нитки (близько 5-7 хвилин на середньому вогні). Для того щоб перевірити готовність, на холодну тарілку налийте невелику кількість увареного сиропу, натисніть на нього денцем ложки і різко підніміть її вгору. Якщо за ложкою потягнулися карамельні нитки – медовий сироп готовий.
Також для формування пахлави розтопіть і залиште остигати 200 г вершкового масла.
тісто акуратно обімніть.
Розділіть його на 10-12 частин. Кожну частину подкатайте в кульку, накрийте його рушником і залиште відпочити на 10-15 хвилин.
«Свіже» тісто розкачати в пласти товщиною до 1 мм.
Форму розміром 24х32 см (можна взяти форму більшого розміру) змастіть розтопленим маслом. На дно викладіть розкатаний пласт тіста і рясно змастіть маслом.
Присипте зверху шаром горіхової начинки.
Таким чином, як показано на фото, чергуючи шари тесту (змащені маслом) і начинки зберіть пахлаву. Верхній шар тесту горіхами не посипайте.
Сформовану пахлаву з волоськими горіхами залиште відпочити на 20 хвилин в теплі. Змастіть її взболтанным жовтком.
Змащену пахлаву акуратно розріжте на ромби. Надрізи робіть так, щоб не прорізати нижні шари тіста. У кожен ромб втисніть по половинці волоського горіха.
Випікайте пахлаву з волоськими горіхами при 170 С близько 15 хвилин. Залишки вершкового масла (після змащування шарів повинно залишитися 50-100 г масла) доведіть до кипіння в мікрохвильовці. Через 15 хвилин пахлаву дістаньте і залийте її гарячим маслом. Намагайтеся лити так, щоб масло потрапило в розрізи. Поверніть пахлаву в духовку і запікайте ще 30 хвилин.
Через 30 хвилин знову дістаньте пахлаву. Оновіть розрізи, тільки в цей раз проріжте вже до дна форми. Залийте пахлаву готовим медовим сиропом, намагаючись потрапляти в розрізи. Якщо раптом сироп злегка загус, прогрійте його на невеликому вогні. Поверніть медову пахлаву з горіхами в духовку і запікайте ще 5 хвилин.
Коли пахлава повністю охолоне, можна заварювати чай і пригощати рідних!
Смачного!