Гужери – це маленькі булочки, виготовлені з заварного тіста з додаванням ароматного сиру. Родом гужери з Франції, а саме з Бургундії. Традиційно їх подають до вина, але, крім цього, вони стануть прекрасним доповненням до перших і основних страв. Також, завдяки тому, що всередині у них є невеликі порожнини, гужери можна наповнити різними начинками і подати до святкового столу.
Інгредієнти для приготування сирних гужерів (на 40 шт.):
- молоко – 100 мл
- вода – 150 мл
- масло – 100 г
- яйця курячі – 4-5 шт.
- борошно пшеничне – 160 г
- сир (твердий, напівтвердий) – 160 г
- сіль – 0,5 ч. л.
Рецепт приготування гужерів з сиром:
В глибокому ковшике з’єднайте молоко, воду, сіль і вершкове масло.
Поставте кухлик на вогонь і доведіть суміш до кипіння і повного розчинення масла.
У киплячу суміш всипте всю муку.
Не знімаючи каструлю з вогню заварюйте суміш до тих пір, поки не отримаєте гладкий кульку тесту, який буде відставати від стінок каструлі. На це у вас піде близько 1-2 хвилин. Зніміть ківш з вогню і залиште на 5 хвилин, щоб тісто трохи охололо. Тим часом натріть на дрібній тертці сир.
В остигле тісто по одному введіть 4 великих яйця (або 5 шт. невеликого розміру). Тісто при цьому кожен раз ретельно перемішуйте.
На виході повинно вийти гладке, густе і блискуче тісто.
Додайте в нього тертий сир. До речі, сир для гужерів краще брати з насиченим смаком.
І знову ретельно перемішайте.
З допомогою кондитерського мішка з круглою насадкою або двома чайними ложками викладіть на деко невеликі кульки тіста, розміром з волоський горіх.
Випікайте гужери з сиром в розігрітій до 200 С духовці 10 хвилин, далі знизьте температуру до 180 С і випікайте ще 15 хвилин до повної готовності. Готові сирні гужери повинні з усіх боків покритися апетитною рум’яною скоринкою. Під час випікання духовку не відкривати, щоб з-за перепаду температур вироби не опало.
Подавайте гужери з сиром в якості закуски до червоного вина або, як смачне доповнення до будь основних страв.
Смачного!