Рецепт цього торта можна знайти в записниках наших мам і бабусь. З тих часів «Рижик» майже не змінився, тільки соду в рецепті замінили на більш зручний розпушувач. Продукти для приготування цього десерту більш ніж доступні, рецепт неймовірно простий. «Осучаснити» торт можна за допомогою різних прикрас у вигляді грон смородини або вишень, смак яких буде ідеально поєднуватися зі сметанним кремом.
Інгредієнти для приготування торта Рижик зі сметанним кремом:
- борошно пшеничне – 260 г
- мед – 2 ст. л.
- волоські горіхи (або будь-які інші) – 0,5 склянки
- яйця курячі – 2 шт.
- розпушувач для тіста – 1,5 ч. л.
- цукор – 1 склянка
- масло вершкове – 70 г
- сметана (будь-якої жирності) – 350 мл
Рецепт приготування торта Рижик зі сметанним кремом покроково:
В кухлик кладемо вершкове масло і мед. Підігріваємо інгредієнти на малому вогні до кипіння.
Потім, інтенсивно розмішуючи дерев’яною ложкою, доводимо суміш до бурштинового кольору і прибираємо кухлик з плити.
У великій мисці або каструлі змішуємо 2 яйця, 0,5 склянки цукру.
Збиваємо яєчну суміш за допомогою міксера, потім змішуємо з вже остившім вмістом ковшика (масло і мед).
Волоські горіхи злегка рубаємо блендером або будь-яким іншим зручним способом.
Додаємо в рідку складову тесту просіяне пшеничне борошно з розпушувачем. Пересипаємо подрібнені горіхи в миску услід за борошном. За допомогою ложки або лопатки замішуємо тісто, консистенція якого буде нагадувати густий мед.
Підготуємо форму для випікання бісквітів невеликого діаметру. Слід застелити дно пергаментом, а внутрішню частину стінок змастимо маслом. Розділимо тісто на 3 рівні частини і по черзі спечемо 3 коржі для торта, кожен раз наповнюючи тестом форму для випічки. Приблизний час випікання кожного коржа – 8-10 хвилин (до рум’яної поверхні). Після вилучення коржів з форми викладаємо їх на стіл вниз «обличчям».
Обрізаємо краю готових коржів, вибравши в якості лекала круглу тарілку. Обрізки подрібнюємо в блендері.
Готуємо сметанний крем для торта Рижик. Сметану збиваємо з цукром. При бажанні крем можна довести до кипіння, в такому разі його консистенція буде більше нагадувати згущене молоко.
Збираємо торт Рижик: спочатку змащуємо коржі сметанним кремом, по черзі накладаючи їх один на одного.
Потім обмазуємо їм боки і поверхня торта.
Крихтами від обрізків коржів посипаємо поверхню і боки торта.
Витримуємо готовий торт в холодильнику не менше 1 години.
При бажанні можна прикрасити тортик шматочками фруктів або ягід. Торт «Рижик» зі сметанним кремом готовий!
Приємного чаювання!