Гарячі хрестові булочки або як їх називають на батьківщині hot cross buns – це традиційна англійська великодня випічка. Особливістю цих булочок є те, що верх кожної булочки прикрашає хрест, який наноситься перед випічкою пастою з тіста, хоча, як варіант, іноді такий хрест наносять на вже спечені булочки цукровою глазур’ю. Так як ці булочки прийшли ще з дохристиянських часів, то спершу хрест означав сонце і чотири пори року (принаймні, так свідчить історія), а сьогодні цей хрест символізує розп’яття Христа.
Такі великодні булочки виходять ніжними і повітряними, а завдяки великій кількості прянощів, ще й дуже ароматними. Подавати хрестові булочки краще всього в теплому вигляді з маслом і джемом!
Інгредієнти для приготування хрестових булочок до Великодня (на 18-20 шт.):
Для опари:
- молоко – 200 г
- цукор – 1 ст. л.
- дріжджі свіжі пресовані – 14 г
- борошно пшеничне – 160 г
Для основного замісу:
- молоко – 50 г
- цукор – 100 г
- масло – 50 г
- яйця курячі – 3 шт. (2 шт. в тісто, 1 шт. для змащування перед випічкою)
- борошно пшеничне – 500 г
- родзинки – 200 г
- кориця мелена – 1 ч. л. (або за смаком
- імбир мелений – ¼ ч. л. (або за смаком
- мускатний горіх мелений – ¼ ч. л. (або за смаком)
Для пасти:
- молоко – 70 г
- цукор – 50 г
- масло вершкове (розтоплене) – 1 ст. л.
- борошно пшеничне – 80 г
- розпушувач – ¼ ч. л.
Рецепт приготування хрестових великодніх булочок:
Приготуйте опару. Для цього в миску влийте тепле молоко (його температура не повинна перевищувати 40 С, інакше дріжджі можуть загинути), додайте до нього цукровий пісок і свіжі дріжджі.
Віночком ретельно розмішайте, щоб дріжджі повністю перейшли в розчин. Додайте просіяне борошно.
І розмішайте до отримання гладкого і густого тесту.
Миску з опарою накрийте плівкою або рушником і залиште її в теплі на 30-40 хвилин для підйому. За цей час опара повинна збільшитися в 2-3 рази.
Поки опара підходить, підготуйте здобні складові. Для цього в глибокій чаші з’єднайте яйця з цукровим піском і збийте міксером або віночком до отримання густої піни і повного розчинення цукру.
Вершкове масло розтопити в мікрохвильовій печі, дайте йому трохи охолонути і разом з молоком введіть в яєчну піну.
Коли опара підійде, влийте в неї солодку суміш з яєць, молока і масла. Добре розмішайте масу ложкою або віночком.
Додайте корицю, мускатний горіх, імбир, за бажанням, можна додати дрібку меленої гвоздики. Так як у цих прянощів досить інтенсивний смак і аромат (особливо у мускатного горіха і гвоздики), то надсилайте їх за своїм смаком, за бажанням, можете додати корицю або зовсім використовувати ваніль.
Невеликими порціями введіть просіяне борошно.
Замісіть м’яке і липке тісто.
Як тільки тісто збереться в кулю, перекладіть його на злегка припыленный борошном стіл і вимісити протягом 7-8 хвилин. Під час вимішування стіл зовсім небагато присипайте борошном. До речі, якщо у вас є хлібопічка або стаціонарний міксер, то з їх допомогою ви можете замісити тісто для хрестових булочок.
Добре вимішане тісто подкатайте в кулю і перекладіть в змащену рослинним маслом миску.
Накрийте миску зверху харчовою плівкою або рушником і залиште тісто підходити на 1 годину в теплі.
У тісто додайте родзинки. До речі, за бажанням, крім родзинок можете також додати цукати з апельсинових або лимонних скоринок. Також цукати і родзинки можете попередньо вимочити в алкоголі.
Родзинки ретельно вмішайте в тісто.
Миску знову прикрийте плівкою і залиште тісто відпочити протягом 10-15 хвилин. Відпочиле тісто розділіть на 18-20 рівних частин. Кожну частину тіста подкатайте в гладкий кульку.
Сформовані хрестові булочки перекладіть на деко (за бажанням, деко можете застелити папером для випічки і змастити тонким шаром рослинного або вершкового масла). Булочки викладайте на відстані один від одного, щоб їм було куди рости. Прикрийте булочки рушником, щоб вони не заветривались і залиште їх на 20-30 хвилин для підйому.
Тим часом приготуйте пасту. Для цього з’єднайте в мисці розтоплене вершкове масло, цукор і молоко. Ретельно розмішайте, щоб цукор повністю розчинився. За бажанням, суміш можете злегка прогріти, тоді цукор розчиниться швидше.
Додайте борошно з розпушувачем і ретельно розмішайте до отримання гладкої і густої маси. Отриману пасту викладіть в кондитерський мішок з круглою насадкою діаметром 3-4 мм. Якщо мішка немає, тоді візьміть щільний пакет або чистий канцелярський файл і зріжте куточок.
Підійшли великодні змастіть булочки взболтанным яйцем.
Зверху на кожну булочку видавити пасту, щоб вийшов хрест.
Духовку розігрійте до 180 С і випікайте англійські великодні булочки близько 20-25 хвилин до красивого золотистого кольору.
Гарячі хрестові булочки готові і їх можна подавати до столу.
Христос Воскрес!
Смачного!