500 рецептів
Випічка

Великодні хрестові булочки – Покроковий рецепт з фото

by admin 28 Липня, 2017 No Comments

Гарячі хрестові булочки або як їх називають на батьківщині hot cross buns – це традиційна англійська великодня випічка. Особливістю цих булочок є те, що верх кожної булочки прикрашає хрест, який наноситься перед випічкою пастою з тіста, хоча, як варіант, іноді такий хрест наносять на вже спечені булочки цукровою глазур’ю. Так як ці булочки прийшли ще з дохристиянських часів, то спершу хрест означав сонце і чотири пори року (принаймні, так свідчить історія), а сьогодні цей хрест символізує розп’яття Христа.

Такі великодні булочки виходять ніжними і повітряними, а завдяки великій кількості прянощів, ще й дуже ароматними. Подавати хрестові булочки краще всього в теплому вигляді з маслом і джемом!

Інгредієнти для приготування хрестових булочок до Великодня (на 18-20 шт.):

Для опари:

  • молоко – 200 г
  • цукор – 1 ст. л.
  • дріжджі свіжі пресовані – 14 г
  • борошно пшеничне – 160 г

інгредієнти для опари

Для основного замісу:

  • молоко – 50 г
  • цукор – 100 г
  • масло – 50 г
  • яйця курячі – 3 шт. (2 шт. в тісто, 1 шт. для змащування перед випічкою)
  • борошно пшеничне – 500 г
  • родзинки – 200 г
  • кориця мелена – 1 ч. л. (або за смаком
  • імбир мелений – ¼ ч. л. (або за смаком
  • мускатний горіх мелений – ¼ ч. л. (або за смаком)

хрестові булочки - інгредієнти

Для пасти:

  • молоко – 70 г
  • цукор – 50 г
  • масло вершкове (розтоплене) – 1 ст. л.
  • борошно пшеничне – 80 г
  • розпушувач – ¼ ч. л.

інгредієнти для пасти

Рецепт приготування хрестових великодніх булочок:

Приготуйте опару. Для цього в миску влийте тепле молоко (його температура не повинна перевищувати 40 С, інакше дріжджі можуть загинути), додайте до нього цукровий пісок і свіжі дріжджі.

дріжджі і молоко

Віночком ретельно розмішайте, щоб дріжджі повністю перейшли в розчин. Додайте просіяне борошно.

борошно

І розмішайте до отримання гладкого і густого тесту.

опара

Миску з опарою накрийте плівкою або рушником і залиште її в теплі на 30-40 хвилин для підйому. За цей час опара повинна збільшитися в 2-3 рази.

підійшла опара

Поки опара підходить, підготуйте здобні складові. Для цього в глибокій чаші з’єднайте яйця з цукровим піском і збийте міксером або віночком до отримання густої піни і повного розчинення цукру.

збиті яйця з цукром

Вершкове масло розтопити в мікрохвильовій печі, дайте йому трохи охолонути і разом з молоком введіть в яєчну піну.

вершкове масло

Коли опара підійде, влийте в неї солодку суміш з яєць, молока і масла. Добре розмішайте масу ложкою або віночком.

змішати з опарою

Додайте корицю, мускатний горіх, імбир, за бажанням, можна додати дрібку меленої гвоздики. Так як у цих прянощів досить інтенсивний смак і аромат (особливо у мускатного горіха і гвоздики), то надсилайте їх за своїм смаком, за бажанням, можете додати корицю або зовсім використовувати ваніль.

кориця

Невеликими порціями введіть просіяне борошно.

борошно

Замісіть м’яке і липке тісто.

тісто

Як тільки тісто збереться в кулю, перекладіть його на злегка припыленный борошном стіл і вимісити протягом 7-8 хвилин. Під час вимішування стіл зовсім небагато присипайте борошном. До речі, якщо у вас є хлібопічка або стаціонарний міксер, то з їх допомогою ви можете замісити тісто для хрестових булочок.

тісто для хрестових булочок

Добре вимішане тісто подкатайте в кулю і перекладіть в змащену рослинним маслом миску.

здобне дріжджове тісто для булочок

Накрийте миску зверху харчовою плівкою або рушником і залиште тісто підходити на 1 годину в теплі.

тісто

У тісто додайте родзинки. До речі, за бажанням, крім родзинок можете також додати цукати з апельсинових або лимонних скоринок. Також цукати і родзинки можете попередньо вимочити в алкоголі.

родзинки

Родзинки ретельно вмішайте в тісто.

тісто з родзинками

Миску знову прикрийте плівкою і залиште тісто відпочити протягом 10-15 хвилин. Відпочиле тісто розділіть на 18-20 рівних частин. Кожну частину тіста подкатайте в гладкий кульку.

англійські великодні булочки

Сформовані хрестові булочки перекладіть на деко (за бажанням, деко можете застелити папером для випічки і змастити тонким шаром рослинного або вершкового масла). Булочки викладайте на відстані один від одного, щоб їм було куди рости. Прикрийте булочки рушником, щоб вони не заветривались і залиште їх на 20-30 хвилин для підйому.

хрестові великодні булочки

Тим часом приготуйте пасту. Для цього з’єднайте в мисці розтоплене вершкове масло, цукор і молоко. Ретельно розмішайте, щоб цукор повністю розчинився. За бажанням, суміш можете злегка прогріти, тоді цукор розчиниться швидше.

молоко масло цукор

Додайте борошно з розпушувачем і ретельно розмішайте до отримання гладкої і густої маси. Отриману пасту викладіть в кондитерський мішок з круглою насадкою діаметром 3-4 мм. Якщо мішка немає, тоді візьміть щільний пакет або чистий канцелярський файл і зріжте куточок.

паста з тіста

Підійшли великодні змастіть булочки взболтанным яйцем.

великодні булочки з родзинками

Зверху на кожну булочку видавити пасту, щоб вийшов хрест.

хрестові булочки

Духовку розігрійте до 180 С і випікайте англійські великодні булочки близько 20-25 хвилин до красивого золотистого кольору.

гарячі хрестові булочки

Гарячі хрестові булочки готові і їх можна подавати до столу.

хрестові булочки до великодня

Христос Воскрес!

хрестові булочки

Смачного!

Інші рецепти:

Солодкий пиріг зі щавлем - Покроковий рецепт з фото

Пиріг з рибою і рисом з дріжджового тіста - Покроковий рецепт з фото

Класичний хворост

Шоколадний пиріг на кефірі (без борошна) - Покроковий рецепт з фото

Чорничний пиріг - Покроковий рецепт з фото

Галети з вишнею - Покроковий рецепт з фото

  • Previous Мариновані помідори з базиліком на зиму – Покроковий рецепт з фото8 років ago
  • Next Маринована капуста з гарбузом і апельсином – Покроковий рецепт з фото8 років ago

Категорії

  • Випічка
  • Десерти
  • Другі страви
  • Заготовки на зиму
  • Закуски
  • Здоров'я
  • Консервація
  • Кухонне приладдя
  • М'ясні рецепти
  • М’ясні рецепти
  • Напої
  • Облаштування кухні
  • Перші страви
  • Популярні рецепти салатів
  • Рецепти з морепродуктів
  • Рецепти з овочів
  • Рецепти здоров'я
  • Рецепти читачів
  • Різне
  • Салати
  • Складні рецепти
  • Соуси
  • Страви з курки
  • Суші та роли