Побували ми на відпочинку в Греції. Знаєте, там зведено в культ йогуртовий соус дзадзикі (цацики). Його пропонують повсюдно до салатів, м’ясних, рибних страв, а то і просто з хлібом. Невеликі шашлички зі свинини на дерев’яних паличках сувлаки подають обов’язково з соусом дзадзикі. Гирос, більш відомий нам як шаурма, неодмінно містить соус дзадзикі. Навіть до картоплі фрі додається цей соус. Засмажили кабачки – сміливо подавайте до них грецький соус. Проводячи аналогії можна сказати: у нас – майонез промислового виробництва, а в Греції – смачний і корисний йогуртовий соус дзадзики. Підсіли ми на це блюдо, тепер готуємо його іноді.
складові
- густий йогурт – 200 мл;
- середній огірок – 1 штука;
- часник – 1-2 зубчики;
- оливкова олія extra virgin – 2 столові ложки;
- білий винний оцет – 1 чайна ложка;
- сіль і чорний мелений перець за смаком;
- пучок кропу за бажанням;
- оливки для прикраси.
Йогурти вітчизняного виробництва за густотою зовсім не такі, як грецькі. Грецький йогурт за консистенцією схожий на густу сметану або сир 0%. Тому я допускаю при відсутності імпортного густого йогурту змішати звичайний йогурт з густою сметаною або сиром з баночки (наприклад, «Будиночок в селі 0,1%»).
Огірки слід натерти на крупній тертці або дуже дрібно нарізати. Потім присипати сіллю. Огіркова маса незабаром пустить сік. Ретельно відіжміть терті огірки і змішайте їх з йогуртом.
Туди ж додайте часник (мелкопорезанний або пропущений через Часничниці), оливкова олія і трохи винного оцту (можна замінити соком лимона). Кріп в соус дзадзикі греки додають не завжди. Але нам з кропом подобається більше. Тому мелкопорубленной кріп додамо теж.
Залишається посолити, поперчити і перемішати.
Прикрасити оливками. Варто зауважити, що в Греції переважають зелені і фіолетово-коричневі (див. Фото) оливки, замариновані як годиться. У нас же, навпаки, часто-густо продають оливки (маслини) чорного кольору, які позбавлені справжнього смаку, оскільки консервуються за прискореною і спрощеною технологією з використанням барвників та іншої хімії.