Запашний хлібець, зроблений самостійно, можна сміливо подавати до будь-якої страви. Особливо апетитно виглядають спечені з якимись добавками.
Коли в черговий раз хочеться приготувати домашній хліб, я шукаю новий рецепт, щоб здивувати свою сім’ю смачною оригінальною випічкою. Так я одного разу приготувала білий хліб з зеленню і часником. Він був настільки апетитним, що не залишилося ні шматочка ще тоді, коли він був теплий.
Дуже смачний вийшов батон – з хрусткою скоринкою, запаморочливим ароматом. Тепер цей рецепт у мене в фаворитах. Можу рекомендувати його сміливо всім бажаючим.
Складові:
- вода – 1 ст.
- мука -400 г
- сухі дріжджі – 1,5 ч.л.
- цукор – 1 ст.л.
- сіль – 1 ч.л.
- зелена цибуля, петрушка, кріп, часник – за смаком
- рослинне масло – 4-5 ст.л.
Як приготувати:
Почнемо з опари для хліба. Для цього всипаємо трохи борошна в глибоку ємність і додаємо сіль, цукор, дріжджі. Тут я використовувала сухі дріжджі. Якщо у вас свіжі – нічого страшного. Просто потрібно взяти іншу кількість, яке допоможе правильно підібрати ось ця інструкція http://na-vilke.ru/sootnoshenie-suxix-i-svezhix-drozhzhej.html.
Вливаємо теплу воду і ретельно все перемішуємо, щоб отримати консистенцію густої сметани. Якщо потрібно, додаємо ще муки.
Отримуємо ось таку масу, як на фото. Її необхідно накрити рушником, але краще плівкою. Поставити в тепле місце для бродіння на 30-40 хвилин.
Коли опара покриється пухирцями і почне трохи осідати, вона готова.
Додаємо борошно і замішуємо тісто, вливши 2 ст.л. рослинного масла. Спочатку вимішуємо ложкою, а потім руками. Потрібно, щоб воно перестало прилипати до рук. Накриваємо тісто і ставимо в тепло на 40-60 хв.
І ось наше дріжджове тісто добре виросло. Тепер його потрібно ретельно обмять руками на столі.
Підготуємо начинку із зелені і часнику. Кількість визначаємо на свій розсуд. Часнику я взяла 2 зубки. Рубаємо все дрібно, попередньо промивши і обсушити. Часник пропускаємо через прес. Додаємо трохи солі, 3-4 ст.л. рослинного масла і перемішуємо. До речі, ось стаття про способи зберігання часнику.
Розкачуємо тісто для хліба в пласт.
Викладаємо начинку із зелені рівномірно по всій поверхні.
Звертаємо в рулет, ретельно защипаємо краю.
Перекладаємо батон на деко, посипане борошном. Робимо надрізи. І залишаємо підходити 20 хвилин. Зазвичай я включаю духовку і відкриваю дверцята. Ставлю поблизу виріб, щоб воно швидко підійшло в теплі.
Відправляємо хліб в духовку, яку раніше розігріли, випікати при температурі 180 градусів 20-25 хвилин до рум’яної скоринки.
Перевіряємо готовність хліба за допомогою дерев’яної палички.
- Виймаємо виріб з духовки і накриваємо рушником в кілька шарів. Даємо повністю охолонути (якщо вистачить терпіння).
- Ось так виглядає цей ароматний бато із зеленню і часником в розрізі. Смачного!
Господині на замітку
- Насправді начинка може бути будь-яка. Головне – правильно замісити дріжджове тісто. Дати йому достатній час на расстойку і обминути гарненько. Тоді хлібець вийде незвичайним. А начинка доповнить і урізноманітнить смак вироби.