Калина – ягода своєрідна за смаковими якостями, але корисна в сенсі лікувальних властивостей. Перетерта калина з медом допоможе від кашлю, застуди і від високого тиску. Якщо у вас на дачі росте калина, зберіть трохи ягід і збережіть їх на випадок простудних захворювань. Наприклад, перетріть ягоду, додайте трохи меду, приберіть в холодильник і використовуйте таку калину при застуді – ось цей рецепт. А зараз я запропоную більш вишуканий варіант: додамо більше меду і лимон, тоді калина стане смачніше, а користі залишиться стільки ж.
Складові:
- калина – 250 г;
- мед рідкий – 200 г;
- лимон – 1 штука.
приготування
- Оскільки ми будемо робити перетерту ягоду і не будемо її піддавати тепловій обробці, то для кращого зберігання промийте грона калини та розкладіть їх на рушник.
- Висушену від вологи калину переберіть, видаливши гілочки. Складіть ягоду в блендер.
- Перемолу калину в пюре. Не перестарайтеся, кісточки повинні залишитися цілими.
- Отримане пюре протріть через сито, відокремивши кісточки і шкірку. В отримане калинове пюре додайте мед і сік лимона. Добре перемішайте.
- Перекладіть перетерту калину з медом і лимонів в банку і приберіть на зберігання в холодильник.