Пору, коли дозрівають пузаті красені-кабачки, чекаю з нетерпінням! І не стільки через млинців і оладок, різних овочевих запіканок і прочая. А саме через можливість приготувати фарширований кабачок цілком. Заздалегідь доглядаю на грядці рівний, але пузатий екземпляр і чекаю, коли він дозріє до потрібного розміру, а потім тільки справа техніки його приготувати і подати до столу! І варіантів фаршу може бути безліч, від домашнього зі свинини до колоритної овочевої суміші. Головне в цій страві його святковість і здатність об’єднати за трапезою сім’ю і друзів, адже немає нічого кращого, ніж розділити таку трапезу з тими, кого ти любиш. Але ж такого кабачка вистачить на велику компанію!
Час приготування: 1 година.
Спосіб приготування: в утятніце.
Інгредієнти на 6 порцій:
- 1 кабачок відповідного розміру (близько 1,5 кг)
- 300 г фаршу (свинина, яловичина, цибуля, спеції)
- 50 г сухого шліфованого рису
- для соусу:
- 200 мл томатного пюре (томати очищені від шкірки, збиті в блендері, протерті від насіння через сито)
- 250 мл сметани 10%
- сіль, приправи за смаком
- 1 ст.л. рослинного масла.
Для приготування знадобиться:
- качатницю
- сотейник для варіння рису і сито
- миска для фаршу
- столова ложка і овощечистка.
приготування
- Рис промити, викласти в сотейник, залити 4 обсягами води і варити до напівготовності. Відкинути на сито і дати стекти. Кабачок вимити, обсушити. Зрізати у кабачка боки. Столовою ложкою вийняти з кабачка середину з насінням і волокнами, залишити тільки м’якоть. Кабачок очистити Овочечистка.
- Бока кабачка теж очистити, подрібнити (на тертці або в блендері). Змішати начинку для кабачка. Фарш з’єднати з рисом, додати кабачок, виправити на сіль, додати приправи, ретельно вимішати ложкою.
- Набити щільно начинкою кабачок і укласти його в утятницу. Зверху додати 1 ст.л. рослинного масла.
- Обсмажувати кабачок на середньому вогні, накривши утятницу кришкою, з 4 сторін. Повертати кабачок найзручніше двома вилками.
- Приготувати заливку з томатного пюре, сметани, солі і приправ, добре розмішати, можна додати трохи води. Залити фарширований кабачок томатно-вершковою сумішшю.
- Гасити кабачок під кришкою на повільному вогні до готовності хвилин 45-50. Для подачі кабачок нарізати прямо в утятніце на порційні кільця і виймати краще шумівкою.
- Подавати кабачок з томатно-сметанному підливою. Для любителів подати рубану зелень і сметану. Дуже смачна страва! І дуже святкове!