Нашим мамам і бабусям не потрібно було думати, як вибрати тушонку – їх більше хвилювало питання, де її дістати. Нам пощастило – в магазинах асортимент неймовірний. Ось тільки не завжди продукція якісна.
Тушонка – відмінний продукт, знайомий багатьом з часів дитинства. Смачний, поживний, а головне – простий у використанні. Наваристі і апетитні супи, борщі, другі страви за допомогою тушонки можна приготувати буквально за кілька хвилин. Зрозуміло, що для щоденного раціону вона не зовсім підходить – все-таки в свіжому м’ясі корисних речовин в рази більше. Але у мене завжди лежить баночка-інша на всякий випадок. А в похідних або дачних умовах це взагалі незамінна річ! Яка виходить каша по-солдатському!
Природно, всі ці плюси можна відчути за однієї умови – коли консерва якісна. В ідеалі – зроблена самостійно, наприклад, дуже смачна виходить з курятини в мультиварці. Але і покупна відмінно підійде, якщо ви знаєте, як вибрати хорошу на магазинних полицях.
Як вибрати саму якісну тушонку?
Вибір правильної тушонки – справжня наука, так як сьогодні асортимент просто величезний. Різні виробники, види, фасування і т.д. Не секрет – не кожна тушонка буде якісною, дуже багато не просто несмачною, а відверто небезпечною і шкідливою.
Якщо уважно почитати склад, зазначений виробником, то можна натрапити на багато різних добавок у вигляді консервантів, загусників, барвників і т.д. Хоча справжня тушонка складається тільки з м’яса, жиру, солі та спецій. Як же вибрати?
читаємо етикетку
Перше, що робимо, підійшовши в магазині до полички з банками апетитною тушонки, – читаємо етикетку і розглядаємо упаковку.
Якісний продукт найчастіше упакований в бляшанку. Форма і обсяг можуть бути різними, головне, щоб тара була цілою, без вм’ятин і порушення цілісності.
Ні в якому разі не купуйте банку, якщо є хоча б натяк на роздулася кришку – це може бути небезпечно!
На етикетці вказано сам склад, назва, умови і терміни зберігання, а також інформація про виробника. На кришці має бути маркування, причому в 3 ряди:
- перший ряд – інформація про дату виробництва;
- другий – номер партії, виробнича лінія;
- в останньому – унікальний номер виробника. Уважно дивіться – якщо є буква А, то виробник спеціалізується саме на м’ясних консервах, якщо О або Р, то на овочевих і рослинних.
Якщо якась інформація відсутня, то продукт вже не може бути якісним.
ГОСТ або ТУ?
Найголовніший критерій у виборі оптимальної тушонки – відповідність стандарту, прийнятому у нас в країні. Мова йде про ГОСТ і ТУ. Відомо, що тушонка, зроблена відповідно до ГОСТу будемо найкращою – ніяких сторонніх компонентів, тільки м’ясо, цибулю і спеції. Причому регулюється навіть кількість і співвідношення м’яса, жиру і рідини.
Так, ГОСТ 32125-2013 говорить про те, що перед вами тушонка з свинини вищого сорту, а ГОСТ Р 54033-2010 підтверджує, що це яловиче м’ясо відмінної якості. Взагалі, варіантів ГОСТу може бути кілька, залежно від сортності тушонки, виду використовуваного м’яса.
До речі, найпростіший спосіб, визначити по ГОСТу чи зроблена обрана тушонка, прочитати назву. За нормами це може бути тільки “Свинина тушкована”, “Яловичина тушкована”. Будь-які варіації, наприклад, “м’ясо яловиче тушковане”, “тушонка з СРСР”, неприпустимі!
А ось ТУ дає більше простору для фантазії виробникам. Тут можуть бути не тільки самі різні найменування, а й зміст зазвичай сильно відрізнятися від наших уявлень про якість тушонки. І добре, якщо справа тільки в різниці співвідношення м’яса і жиру. Найчастіше виробник з метою здешевити продукцію до складу вводить субпродукти, різні овочі. А що кладе в таку тушонку недобросовісний виробник – взагалі таємниця за сімома печатками.
Виробники хорошою тушонки
Окремо зупинимося на тих, хто робить тушонку. Вибираючи банку з цієї м’ясної консервою, підключіть логіку – краще віддати перевагу тим фірмам, які знаходяться в районах, де розвинене тваринництво. Таким компаніям простіше закупити м’ясо, ніж шукати постачальників синтетичних добавок.
Дуже непогано зарекомендували себе виробники з Сибіру, Казахстану. Білоруська тушонка також знаменита своєю якістю.
зберігання тушонки
Коли тушонка зроблена відповідно до державних норм, її термін зберігання може бути до 4 років, якщо дотримуватися правил:
- оптимальна температура – від 0 до 20 градусів;
- тара – жерстяна банка;
- місце – сухе, без доступу сонячного світла.
У скляних банках тушонка зберігається максимум 3 роки, так як скло пропускає світло.
До речі, тушонка зі стратегічних запасів армії може зберігатися десятиліттями, не втрачаючи своєї харчової цінності! Причиною цього є кілька факторів, серед яких основний – особливі умови зберігання.
Для тих, хто так і не зміг вибрати справжню хорошу тушонку, пропоную відео з простим рецептом приготування цього чудового продукту: