Компоти – одна з основних категорій в списку домашньої консервації. Сливовий компот з м’ятою – це з’єднання неперевершеного освіжаючого смаку, аромату, користі.
Смачний і барвистий компот зі слив на зиму вийде ще й неймовірно ароматним, якщо ви додасте в нього листочки м’яти. Вона подарує напою легку освіжаючу нотку і виділить в ньому солодкість літніх соковитих фруктів. Готується сливовий компот за лічені хвилини, тому обов’язково підготуйте його на зиму, щоб і в студені дні ви могли насолодитися і зігрітися річним ароматним напоєм, злегка нагрів його і додавши трохи кориці в чашку.
Особливо до душі компот зі слив з м’ятою дітям, так як вони просто обожнюють унікальні смаки і різні поєднання фруктів і прянощів.
Складові:
- сливи сорту «Угорка» – 0,5 кг
- цукровий пісок – 150 г
- м’ята – 4-5 стебел
- вода – 2 л.
Спосіб приготування
Зібрані чи придбані сливи промийте у воді. Ретельно відбирайте їх, щоб серед фруктів не виявилися гнилі або зіпсовані плоди – такі при консервації можуть почати бродити і зіпсують весь напій. Викладіть фрукти в ємність, в якій збираєтеся варити компот, і всипте цукровий пісок. За бажанням ви можете додати трохи лимонної кислоти або соку лимона – це додасть невелику кислинку і виділить солодкість.
Влийте воду і помістіть ємність на вогонь. Варіть компот близько 15 хвилин від початку кипіння на середньому вогні, поки сливи повністю не віддадуть рідини свій колір.
Додайте в компот м’яту, відриваючи листочки з промитих стебел. Самі стебла в напій додавати не варто – вони внесуть в нього гіркоту. Компот прекрасно консервується з м’ятою і не бродить в процесі зберігання.
Томіть компот на плиті ще 2-3 хвилини і вимкніть вогонь. Розкладіть по стерильним банкам (про те, як стерилізувати банки) відварні сливи, а потім залийте їх рідиною.
Укупорьтебанки гарячими залізними кришками за допомогою ключа для консервації. Переверніть і прислухайтеся, щоб виключити потрапляння повітря в консервацію.
- Остудіть банки з напоєм, перевернувши їх верх дном, і віднесіть їх в комору до зимових холодів. Приємного вам взимку апетиту!
Господині на замітку:
- Для приготування компоту підійде будь-який сорт слив, як темно-сині, так і жовті.
- Якщо ви бажаєте, щоб сливи в компоті зберегли свою форму, беріть тверді не перезрілі плоди. М’яка стигла слива при варінні може розвалитися.