Шпроти є частим супутником святкового столу і звичайних дружніх посиденьок. Щоб ця маленька рибка не виглядала занадто просто, пропоную приготувати хрусткі грінки з часником, шпротами, яйцем і сиром.
Скільки разів, в момент несподіваної появи гостей, нас виручали консервовані шпроти! Винахідливі господині використовують їх для приготування бутербродів, салатів, для наповнення тарталеток і фаршированих яєць. Смаком і ароматом цієї невеликої копченої рибки люблять насолоджуватися багато. Крім того, в ній міститься досить багато вітамінів і мікроелементів. Але не варто забувати, що шпроти – це калорійний продукт, тому не варто їх вживати у великих кількостях. Рекомендую вам приготувати для своїх гостей смачну закуску – грінки з часником і шпротами. Це будуть красиво сформовані канапе мініатюрної форми (на 1-2 укусу). Доповнимо наші грінки тертим сиром, морквою і яйцем. В залежності від уподобань, можете використовувати чорний або білий хліб.
Складові:
- шпроти – 1 баночка
- варені яйця – 3 шт.
- морква (варена) – 1 шт.
- твердий або плавлений сирок – 70 г
- майонез за смаком
- чорний хліб
- часник – 1 зубок
- лимонний сік за смаком
- кріп – 2 гілочки.
приготування:
Для приготування закуски відваріть попередньо курячі яйця круто. Після варіння відразу залийте яйця холодною водою, щоб остудити. Очистіть і розріжте яйця навпіл.
Підготуйте дві невеликі мисочки. В одну миску покладіть тертий (на дрібній тертці) яєчний білок, змішаний з твердим сиром. У другу ємність пересипте тертий жовток разом з вареною морквою (натертої на дрібній тертці).
У тостері підсушіть шматочки темного хліба і відразу ж, поки вони ще теплі, натріть зубчиком часнику. Після цього хліб придбає пікантний і не сильно різкий аромат часнику.
Нарізайте хліб гострим ножем на порційні шматочки.
Змастіть поверхню грінок майонезом.
Тепер акуратно викладайте на грінки заздалегідь підготовлену білу і помаранчеву начинку, зроблену з яєць. Далі покладіть на канапе одну рибку шпрот, розділяючи нею дві половинки начинки навпіл. До речі, пам’ятаєте, що смачніше ті шпроти, які виготовлені влітку. При покупці дивіться дату виробництва. Ще можна потрясти баночку шпрот. Якщо ви відчуваєте, що там бовтається рідина, значить риби там не багато, таку упаковку шпрот брати не варто.
Гілочками кропу закінчите прикраса вашої закуски. При бажанні, замість кропу можна додавати часточки лимона, кислих огірків.
Після приготування страв з шпрот часто залишається масло в банку. Якщо у вас знайдуться кілька томатів та інших овочів, можна зробити салат. Для цього помістіть в тарілку нарізані томати і додайте до них масло від шпрот, за смаком збризніть лимонним соком. Свіжу зелень, і цибулю використовуйте за смаком. Томати перемішайте і залиште на 20 хвилин для маринування. Такий салат можна подати в окремій тарілці або розташувати часточки томатів навколо готових канапе зі шпротами.
З повагою Ельбі.