Я не помилюся, якщо стверджуватиму, що від шматочка повітряного бісквіта не відмовиться жоден гурман. Ніжний бісквіт – бажаний гість столу будь-якої країни; обожнюємо усіма без винятку, і дітьми, і дорослими, незалежно від національності і віросповідання. Бісквітне тісто не тільки смачне, але і поживне, тому що містить велику кількість білка і вуглеводів. За рахунок того, що рецепт приготування бісквіта абсолютно не включає жири, сухі коржі можуть досить довго зберігатися не плесневея. Бісквіт може сміливо похвалитися надзвичайно широким застосуванням. З нього готують печиво, тістечка, всілякі рулети з різною начинкою і, звичайно ж, повітряні торти.
Пропонуємо приготувати простий і ніжний бісквітний торт з вишнею та вареним згущеним молоком – ідеальний безпрограшний варіант для будь-якого свята. Він має насичений молочно-шоколадний смак, чудово гармоніює з стиглої вишнею. Тут і солодощі в міру, і кислинка присутній. Тому десерт особливо сподобається тим, хто не любить занадто солодких нудотних тортів. Повітряні коржі ідеально просочуються вишневим соком, а також кремом на основі вареного згущеного молока і вершкового масла, тому виходять такими соковитими, що буквально тануть у роті.
Складові:
Для бісквіта:
- 7 яєць
- 1,5 ст. цукру
- 1,5 ст. муки.
Для крему:
- банка вареного згущеного молока
- 2-3 ст. л. какао порошку
- 1 пачка вершкового масла (200г).
Для просочення:
- 300 г вишні
- щіпка кориці
- 1 ст. цукру
- 1 ст. води
- 2 краплі харчового ароматизатора «Ром»
Для прикрас:
- 8 вишень
- 8 горішків
- 100 г білого шоколаду.
Спосіб приготування
- Перед тим, як приготувати бісквітний торт, замарінуем вишню. Я використовую заморожену. Ставимо на вогонь каструльку, всипати в неї стакан цукру і вливши стакан води. Доводимо до кипіння і розчинення. Заморожену вишню без кісточок викладаємо в глибокий посуд і посипаємо корицею. Потім заливаємо гарячим сиропом. Додаємо пару крапель харчового ароматизатора «Ром». Ми залишаємо вишню маринуватися до тих пір, поки не почнемо збирати наш бісквітний торт.
- Тепер приступимо до приготування тіста. Включаємо духовку на 180 градусів. Поки вона розігрівається, збиваємо 7 яєць до утворення піни. Потім поступово додаємо цукор і продовжуємо збивати міксером на максимальній швидкості.
- Ось така маса повинна вийти. Вона посвітлішає і стане більш об’ємною в два рази.
- Залишається ввести муку. Робимо це маленькими порціями через сито. Перемішуємо лопаткою знизу вгору в одному напрямку, але не міксером.
- Коли вся мука введена і тісто готове, його слід перекласти в роз’ємну форму. У мене форма діаметром 30 см. На дно встеляють пергамент, змащуємо вершковим маслом дно і стінки форми. Акуратно викладаємо бісквітне тісто. Ставимо в розігріту духовку і випікаємо 30-40 хвилин. Готовність бісквіта перевіряємо тонкої сухої дерев’яною паличкою (зубочисткою), проколюючи нею тісто в декількох місцях. Якщо тісто готове, паличка після витягування залишиться сухою, без налиплого вологих частинок.
- Ось так виглядає готовий бісквіт. Виймаємо його з духовки. Даємо трохи постояти і акуратно витягаємо з форми.
- Потім викладаємо корж на решітку і залишаємо, поки він добре не охолоне.
- Після цього розрізаємо на три рівних коржа. Можна і на два.
- Мариновану вишню проціджуємо. Ягоди залишаються для начинки, а сироп будемо використовувати для просочення.
- Приготуємо і крем. Розм’якшене вершкове масло збиваємо міксером.
- Поступово додаємо варене згущене молоко. У мене була банка 0,5 л. Але буде досить і звичайної жерстяної, ємністю 380 мл.
- Збиваємо і отримуємо насичений світло-коричневий крем. Але я пропоную додати ще какао для посилення смаку, щоб в ньому з’явилися шоколадні нотки.
- Крем зі згущеним молоком для бісквіта готовий.
- Приступимо до складання торта. Перший корж просочуємо вишневим сиропом.
- Для зручності можна використовувати кондитерський мішок, щоб акуратно викласти крем. Покриваємо корж кремом у вигляді спіралі. Викладаємо вишню, не забуваючи залишити для прикраси 8 ягід.
- Покриваємо зверху кремом.
- Вишні вистачило тільки на одну прошарок. Але більше і не потрібно. Цей корж з вишнею покриваємо іншим коржем і знову просочуємо сиропом, перемащуємо кремом. І третій корж. Його злегка просочуємо, потім оформляємо верх і боки.
- А тепер зробимо шоколадну стружку. Беремо НЕ охолоджену плитку білого шоколаду. Нарізаємо гострим ножем. Виходить стружка. Її відразу кладемо в холодильник, щоб не втратила форму.
- А поки займемося прикрасою. Вишню злегка просушують. Наповнюємо кожну ягоду горішком або, як в даному випадку, цукеркою у вигляді маленького кульки. Але вона може підтанути, а горіх немає. Вмочуємо вишню в товченому цукрі. Даємо підсохнути, і знову обмакиваем. Виходять красиві білі ягоди.
- Тепер викладаємо 8 вишень симетрично на поверхні по краю торта.
- Дістаємо шоколадну стружку з холодильника і посипаємо зверху торт.
- Сподіваюся, цей рецепт бісквітного торта з вишнею і вареним згущеним молоком вам сподобається і стане одним з найулюбленіших. М’які коржі торта легко розрізаються на порційні шматки. Приємного вам чаювання.
Господині на замітку:
- Замість ягід вишні можете використовувати смородину, також додати шматочки інших фруктів (банани, абрикоси) або цукати.
- Буде ще смачніше, якщо між коржами торта покласти подрібнені волоські горіхи.
- Шоколадну стружку для прикраси можете замінити на кокосову. Непоганою ідеєю буде прикрасити торт шматочками кольорового мармеладу або желе.