Сімейство борщів дуже велика і гостинно! Ось і сьогодні воно готове представити вам свого нового неординарного «нащадка», який приїхав до нас з Сибіру… А якщо говорити серйозно, борщ сибірський дійсно незвичайний, він вариться з фрикадельками, не заправляється салом, і в нього обов’язково додається хоч трохи квашеної капусти. Багато скептики скажуть, що це, швидше за все, не рецепт борщу, а різновид червоного супу, але все ж, пам’ятаючи про те, що в нашому рецепті використовується буряк, будемо називати його саме борщем…
Тим більше, що різноманітність у переліку звичних перших страв вашого меню ніколи не завадить, а цей борщец вариться швидше, ніж звичайний і виходить дуже насиченим смаком. Спробуйте приготувати його і ви!
Інгредієнти для приготування сибірського борщу з фрикадельками (на 5 л каструлю):
- капуста білокачанна – 250 г
- капуста квашена – 200 г
- буряк – 1 шт.
- картопля – 3-4 шт.
- квасоля консервована/суха – 1 банку/100 г
- цибуля ріпчаста – 2 шт.
- часник – 4 зубчики
- томатна паста/соус (сік) – 100 г/300 мл
- цукор – 1 ст. л.
- фарш м’ясний – 0,4-0,5 кг
- сіль, чорний перець, зелень – за смаком
- мускатний горіх мелений – 1 ч. л.
- манна крупа – 0,5 ст. л.
Рецепт приготування сибірського борщу з фрикадельками:
Якщо ви плануєте використовувати суху квасоля – замочіть її на ніч або хоча б на кілька годин (3-4 ч.), відваріть її окремо в невеликій ємності до готовності, потім відкиньте на друшляк. У нас в рецепті використовується квасоля готова – консервована в томатному соусі, тому приготування борщу ми почнемо з фрикадельок: для них змішайте м’ясний фарш, одну дрібно подрібнену цибулину, чайну ложку мускатного горіха, сіль, зелень і подрібнений чорний перець за смаком.
Фарш з добавками перемішайте і сформуйте невеликі м’ясні кульки. Поки будуть готуватися інші інгредієнти – тримайте фрикадельки в прохолодному місці.
Тим часом підготуємо овочі: цибулю подрібнити середніми кубиками, моркву і буряк натремо на тертці, капусту білокачанну нашинкуем, а картопля наріжемо великими шматочками.
Подрібнений буряк відправляємо на сковороду і тушкуємо до м’якості з невеликою кількістю топленого вершкового або рослинного масла.
Додаємо до буряках квашену капусту, вливаємо трохи води або бульйону, цукор і тушкуємо 20 хвилин під кришкою.
На іншій сковороді обсмажуємо цибулю і моркву.
Коли морква з цибулею стануть золотистими і м’якими відправляємо до них томатну пасту/соус/сік і квасоля, доводимо до кипіння і вимикаємо, попередньо посоливши.
Попутно відварюємо картоплю в бульйоні або звичайної питної води.
Слідом за картоплею відправляємо в каструлю фрикадельки, відварюємо 10 хвилин.
Потім додаємо нашатковану білокачанну капусту, доводимо до кипіння.
Перекладаємо вміст першої сковороди з буряком і квашеною капустою, бульйон доводимо до кипіння.
Тепер відправляємо в каструлю вміст другої сковороди з овочами і томатами, знову чекаємо перших киплячих бульбашок, зменшуємо полум’я конфорки до мінімуму і тушкуємо сибірський борщ з фрикадельками до готовності капусти або до такого її стану, яке ви більше любите – більш розм’якшеною або, навпаки, «з хрестом».
Коли готовність капусти вас повністю влаштує, вимикаємо вогонь на плиті, а борщ заправляємо мелкоізмельченного часником і, за бажанням, сухої або свіжої зеленню. Тепер потрібно дати борщу настоятися ще як мінімум 10-15 хвилин.
Після чого борщ порційно розливаємо по тарілках з додаванням зелені та сметани.
Тепер сибірський борщ з фрикадельками готовий!
Смачного!