Чим ближче осінь, тим частіше ми замислюємося про те, як продовжити літо в своїй тарілці! Відмінний спосіб зберегти вітаміни в пряних травах і овочах – засушити їх на зиму. А якщо засушити і змолоти разом улюблену зелень і овочі з буряком, то вийде незамінна в приготуванні борщів вітамінно-яскрава заправка! І тоді будь-який борщ, навіть легкий і пісний, буде відрізнятися не тільки яскравим смаком, але і кольором! Якщо у вас є півгодини часу до обіду, свіжі молоді овочі і баночка з такою сушеної приправою для борщу, то черговий кулінарний рубікон буде взятий, навіть якщо до цього ви завжди засмучувалися кольором свого борщу.
Складові:
- 2,5 л процідженого бульйону (овочевого, м’ясного) або води
- 300 г пекінської капусти
- 1 картоплина
- 1 велика цибулина
- 1 велика морква
- 1 болгарський зелений перець
- 2 великих стиглих томата
- 2 ст.л. сухий домашньої приправи для борщу
- 1 ч.л. рослинного масла (опціонально)
- 1 зубчик часнику
- сіль за смаком, лавровий лист
для подачі:
- сметана
- зелень.
приготування
- Цей борщ може бути і пісним, вегетаріанським, і м’ясним, все залежить від особистих переваг. Але техніка приготування буде одна і та ж. І починати його приготування потрібно з того, щоб поставити гаситися заправку, тому що і картопля, і ніжна пекінська капуста встигнуть приготуватися паралельно з нею.
- У каструлі на 4-4,5 літрів довести бульйон до кипіння. Всі овочі вимити і очистити, у капусти видалити мляві і пошкоджені листя. Цибулю порізати дрібними кубиками, моркву натерти на дрібній тертці. Болгарський перець звільнити від насіння і нарізати тонкими скибочками. Томати надрізати хрестоподібно, ошпарити окропом на 30 секунд, вийняти і очистити від шкірки, порізати дрібними шматочками. Поставити сковороду на вогонь і нагріти. Додати за бажанням рослинна олія. Викласти на сковороду порізану цибулю і долити ополоник гарячого бульйону. Накрити кришкою і готувати 3-4 хвилини. Потім додавати по черзі терту моркву, болгарський перець і томати. Тушкувати під кришкою близько 10 хвилин, при необхідності додати 1-2 ополоника бульйону.
- Паралельно із закладкою овочів для заправки нарізати картоплю скибочками і відправити варитися в бульйон. Пекінську капусту тонко нашаткувати і додати в бульйон після закипання картоплі. Варити на повільному вогні під кришкою близько 15 хвилин.
- У сковороду з заправкою додати сушену приправу для борщу, ретельно перемішати і долити ополоник бульйону з каструлі. Томити під кришкою хвилин 5-7. Заправка придбає яскравий колір і по кухні пошириться чудовий аромат трав і корений.
- Викласти овочеву зажарку в каструлю з картоплею і капустою, ретельно розмішати, посолити за смаком, додати лавровий лист. Зубчик часнику очистити і розтовкти в ступці, додати в борщ і готувати ще хвилин 5-7 до готовності.
- Все, ароматний і яскравий борщ з сушеної приправою готовий! Для подачі порізати свіжу зелень. У сервіровки тарілки розлити борщ, додати за смаком сметану і фарбувати рубаною зеленню. Подавати негайно!
- І не забудьте про часникові пампушки для борщу, з ними обід буде смачніше. Смачного!