Цього разу на нашій кухні красуються прості і смачні горохові булочки, посипані насінням соняшнику. Горохова борошно містить велику кількість рослинного білка і цінних мікроелементів, тому вироби з неї по праву можна вважати корисними.
Борошно … Вона з’явилася ще в глибоку давнину. Ім’я людини, додумувати розтирати зерна між двома каменями, кануло в літа, а ми з вдячністю користуємося цим найбільшим відкриттям. Який тільки муки немає: пшеничне, житнє, кукурудзяне, вівсяне … і навіть горохова, щасливою власницею невеликої пачки якої я стала недавно. «Куди мені її застосувати?» – задумалася я, і трохи поміркувавши, вирішила спекти булочки. Подивіться, які гарні вони вийшли завдяки незвичайній формуванні. І корисні! А пишність, а смак! Тут і пахощі спецій, легкий, ледве вловимий присмак гороху, аромат смаженого насіння соняшнику. Запах цих булочок на кефірі з горохової борошном сам вкаже дорогу вашим близьким до столу. А там вже вони самі вирішать, як їх їсти. Така булочка хороша до чаю, і придатна для заміни хліба до супу.
Складові:
для опари:
- борошно пшеничне вищого сорту – 3 ст. л.
- вода тепла кип’ячена – 60 мл
- дріжджі сухі активні – 1 ч. л.
- цукор-пісок – 2 ст. л.
для тесту:
- борошно пшеничне 1-го сорту – 280 г
- борошно горохова – 100 г
- кефір – 190 мл
- сіль – 1,5 ч. л.
- рослинне масло – 3 ст. л.
- суміш спецій (коріандр, шматочки червоної солодкої паприки, чорний мелений перець) – 1 ст. л.
для обмазки:
- жовток – 1 штука
- молоко – 1 ст. л.
для посипання:
- очищене насіння соняшнику – 5 ст. л.
приготування:
- Поставити опару. Для цього в невелику високу чашку налити необхідну кількість води, додати сухі активні дріжджі і цукор – пісок, розмішати ложкою до розчинення. Потім в чашку додати борошно, ретельно розмішати до однорідного стану без грудочок. Чашку з опарою накрити кришкою і поставити в тепле місце на півгодини. Коли дріжджі «прокинутися» з’явитися характерний запах і «шапка» на поверхні.
Оптимальна температура рідини для активізації дріжджів – 35 градусів. Гаряча вода губить дріжджі.
- В іншу чисту чашку відповідного розміру просіяти борошно двох видів: горохову і пшеничну 1-го сорту, додати сіль і суміш спецій, перемішати.
- У піднялася опару влити кефір і рослинне масло, перемішати.
- В борошняну суміш влити Опарний масу і перемішати дерев’яною ложкою. Коли перемішувати стане важко, викласти борошняну масу на обробний стіл, припорошений борошном і замісити руками пластичне, що не липке тісто, додавши при необхідності борошна, якому надати форму кулі і укласти в чашку, накривши рушником, залишити в теплому місці для підйому на 2 години. За цей час по можливості обминути тісто 1-2 рази.
- Що піднялося тісто викласти на обробний стіл, добре обмять і розділити на 20 рівних частин, масою близько 35 грамів кожен. Кожному шматочку тесту надати форму кулі.
- Кожен шар з тіста розкачати качалкою в круглий коржик діаметром близько 10 сантиметрів.
- Взяти 2 розкатані круглі коржі і скласти один на одного.
- Одну сторону коржів згорнути до середини.
- Потім згорнути, як показано на фото, іншу сторону коржів. Таким же чином сформувати інші булочки.
- Укласти на обробний стіл сформовані булочки, перевернувши згорнутої стороною вниз, і залишити на расстойку на 30 хвилин, накривши чистим рушником.
- Після вистоювання булочки перевернути, укласти на деко, змастити збитим з молоком жовтком, посипати рясно насінням соняшнику.
- Деко з Расстоян булочками відправити в розігріту до 180 градусів духовку, де випікати їх близько 20 хвилин до зарум’янювання.
- Спечені булочки вийняти з духовки і остудити на решітці. Смачного!
Господині на замітку:
- Можна сформувати булочки будь-яким іншим чином.