За останні роки багато господині почали готувати те, що раніше було прийнято купувати в магазині, і хлібопечення тому найяскравіший приклад. І не дивно, адже домашній хліб набагато смачніше, ароматніший і корисніше, ніж покупної. Домашній хліб досить довго залишається свіжим і не черствіє навіть на 4-5 день після випічки. Тому сьогодні хочемо поділитися з вами рецептом чорного заварного хліба. Такий хліб виходить з тоненькою хрусткою скоринкою і дуже ароматним м’якушем. За бажанням, при замісі в тісто можна додати мелений коріандр або кмин, завдяки їм хлібець стане ще смачніше.
Інгредієнти для приготування заварного хліба (на 2 буханки):
Для заварний частини:
- вода (окріп) – 120 г
- борошно житнє – 40 г
- солод – 40 г
Для основного замісу:
- молоко – 250 г
- вода – 100 г
- дріжджі свіжі – 14 г
- борошно пшеничне – 250 г
- борошно житнє – 300 г
- рослинна олія – 2 ст. л.
- мед – 1 ст. л.
- сіль – 1 ч. л.
Рецепт приготування житнього заварного хліба:
Приготуйте заварную частину тіста. Для цього у мисці змішайте солод і житнє борошно. Влийте окріп.
Ретельно перемішайте до отримання однорідної і густої маси. Дайте суміші охолонути до теплого стану і настоятися протягом 15-20 хвилин.
В іншій ємності змішайте воду і молоко (за бажанням, можете використовувати тільки воду або молоко). Отриману суміш злегка підігрійте в мікрохвильовці, тільки стежте, щоб її температура не перевищувала 40 С. В теплу рідину додайте мед (його можна замінити на цукор) і свіжі дріжджі.
Перемішайте лопаткою, щоб дріжджі розчинилися.
В остиглу заварную частина влийте молочно-дріжджовий розчин.
Перемішайте до однорідності.
Додайте сіль і рослинне масло і знову перемішайте.
Пшеничне і житнє борошно змішайте, просійте і частинами введіть в рідкі інгредієнти.
Почніть замішувати тісто. Спершу перемішуючи ложкою, а коли тісто стане досить густим, почніть заважати руками до тих пір, поки воно не почне збиратися в єдиний клубок.
Отриманий колобок вимісіть на робочому столі протягом 5 хвилин. Подкатайте його в кулю і поверніть в змащену рослинним маслом миску.
Накрийте миску вологим рушником і поставте в тепле місце на 1 годину або більше для підйому. За цей час житнє заварне тісто має значно збільшитися в розмірі.
Коли тісто підійде, викладіть його на стіл і розділіть на дві однакові частини.
Кожну частину тіста руками або качалкою розімніть в рівномірний по товщині пласт. Ширина шару повинна дорівнювати ширині форми, в якій буде випікатися хліб.
Поверніть пласт тіста в щільний рулет так, щоб усередині не утворювалися порожнечі.
Сформований заварний хліб викладіть у форму (в даному випадку використовувалися дві форми розміром 21х10 см).
Накрийте форми з чорним хлібом рушником або плівкою і залиште для підйому в теплі на 30-40 хвилин.
Підійшов хліб поставте в розігріту до 220 ° С духовку і запікайте протягом 15 хвилин, після знизьте температуру до 170 С і випікайте заварний хліб ще 30 хвилин.
Свіжоспечений житній хлібець акуратно дістаньте з форми і перекладіть на решітку остигати.
Коли хліб повністю охолоне, можете подавати його до столу.
Смачного!