Зараз складно сказати, звідки з’явилася назва страви «Картопля по-селянськи», можливо, більш слушним було б назва «Картопля по-холостяцьки». Дійсно, що може бути простіше для холостяка, чим порізати нечищену картоплю на невеликі шматочки і обсмажити у великій кількості олії. В результаті виходить дуже ситне і смачне блюдо. А якщо додати побільше солі, ароматних спецій, приготувати незвичайний соус, то і до пива нічого купувати не треба!
Смажена картопля по-селянськи має багато спільного з популярним зараз картоплею фрі, відмінність в тому, що картопля по-селянськи не очищається від шкірки і ріжеться великими шматочками-часточками. Наявність шкірки надає страві особливу пікантність і незвичність, відсутні картоплі фрі. Картоплю по-селянськи можна смажити на сковороді в олії, а можна запікати в духовці. Прихильники здорового харчування, звичайно ж, вибирають другий спосіб, але і перший не такий вже шкідливий, якщо вчасно міняти рослинне масло.
Щоб смажена картопля по-селянськи мала насичений смак і аромат, зовсім не потрібно додавати різні натуральні приправи, з цим завданням чудово впораються запашний перець, паприка і суміш сушених пряних трав. Також можна використовувати сушений кріп, базилік, коріандр, гірчицю та інші прянощі.
Інгредієнти для приготування смаженої картоплі по-селянськи:
- неочищений картоплю – 500 г
- рослинна олія – 200 мл
- сіль – 1 ч. л.
- перець запашний – 0,5 ч. л.
- паприка – 0,5 ч. л.
- суміш пряних трав – 1 ч. л.
Рецепт приготування картоплі по-селянськи смаженої на сковороді:
Спочатку потрібно ретельно промити картоплю. Для цього зручно скористатися жорсткої стороною губки для миття посуду, з її допомогою вся грязь з картоплі прекрасно очищається. Бажано використовувати для цього рецепту картопля невеликого розміру, добре, якщо бульби будуть довгастими, тоді їх буде дуже зручно різати на тонкі довгі часточки.
Отже, розрізати кожну картоплину на 4 часточки.
Потім слід приготувати маринад для картоплі по-селянськи: змішати 2 ст. ложки соняшникової олії (решта нам знадобиться для смаження) з сумішшю перців і пряних трав.
Додати сіль.
Добре перемішати маринад.
Викласти в маринад половину картоплі, перемішати так, щоб кожна часточка з усіх сторін була змазана маринадом.
Розігріти у глибокій сковороді залишився соняшникову олію, викласти на нього картоплю і смажити на великому вогні 10 хвилин, іноді помішуючи. Потім обсмажити другу частину картоплі.
готовий Викласти картоплю на тарілку і, не даючи охолонути, подавати до столу. В якості соусу можна використовувати кетчуп або майонез, але ще краще поєднується смажена картопля по-селянськи зі сметанно-часниковим соусом.
Смачного!