З безлічі рецептів запеченої картоплі я звернула увагу на фарширований картопля. Начиняють картопля м’ясним або курячим фаршем, сиром і овочами. Але смачніше виходить картопля з фаршем, з грибами та сиром в духовці, коли в начинку додані помідори. Сьогодні темою даної статті буде фарширована картопелька.
Картопля, фарширована грибами і м’ясним фаршем в духовці
Для приготування цієї страви використовують будь-який фарш – яловичий, свинячий, курячий. Або комбінований фарш, зі свинини і яловичини. З начинкою з комбінованого фаршу, з мого досвіду, їжа виходить смачніше. Отже, для приготування вам необхідні такі інгредієнти:
- Фарш (м’ясний, курячий) – 300-400 гр.
- Сир твердих сортів – 100 гр.
- Картопля – 6-8 бульб.
- Гриби (шампіньйони) – 200 гр.
- Часник – 2 зубки.
- Майонез або густа жирна сметана – 100 гр.
- Помідори – 2-3 шт.
- Рослинна олія – для смаження і змащування листа.
- Сіль, запашний чорний перець – за смаком.
- Зелень – для прикраси.
При бажанні до перерахованих інгредієнтів додайте одну морквину і болгарський перчик. Тоді доведеться збільшити кількість картоплин. Спершу дрібно наріжте гриби і овочі. Овочі раджу порізати дрібними кубиками. Сир натріть на крупній тертці, хоча це і не обов’язково. Деякі господині нарізають сир тонкими скибками. Порубати ножем зелень і часник.
В окремій каструлі відваріть в підсоленій воді до напівготовності картоплю в мундирі. Варіть хвилин 10, щоб при підготовці до фарширування вона не розвалювалася. Вийміть з каструлі і дайте картоплі охолонути.
Крім варіння картоплі існує ще пара способів підготовки картоплі – запікання в духовці на сухому листі протягом 10 хвилин при 180 градусах або використання сирих бульб.
Потім в сковорідці обсмажте в олії гриби з часником, цибулею і овочами, якщо ви використовуєте морквину, помідори і болгарський перець. Якщо немає, то тільки грибочки з цибулею. Не забудьте посолити і поперчити. Смажте так само протягом 10 хвилин.
Остудивши гриби, змішайте їх з фаршем. Пробуйте на сіль, при необхідності посоліть ще.
Остиглий картопля очистіть від шкірки, якщо хочете. Але можна і не чистити. Розріжте вздовж навпіл кожен бульба і чайною ложкою акуратно вийміть серединку. Віддалену м’якоть картоплі подрібніть і змішайте з фаршем.
Увімкніть духовку, виставивши температуру в 200 градусів. Наповніть половинки картоплі фаршем. Зверху покладіть майонез, розмазавши його по всій поверхні начинки і накрийте тертим або нарізаним скибками сиром. До речі, при відсутності майонезу, замініть його густий жирної сметаною.
Деко густо змастити рослинним або вершковим маслом і викладіть на нього половинки фаршированого картоплі. Запікайте в розігрітій духовці 35 хвилин. Якщо ви використовуєте сиру картоплю, то тривалість запікання збільшується до 40 хвилин.
Через цей час вийміть деко з печі, розкладіть в тарілочки і подавайте, прикрасивши подрібненою зеленню, на стіл.
Калорійність фаршированого картоплі становить 160 Ккал в 100 грамах готового блюда.
І ще в невеликому відступі розповім вам про начинку. Начинка буває різноманітною. Ви можете використовувати не тільки м’ясний фарш, а й обсмажені дрібно порізані шматочки м’яса. М’ясо смажать або окремо від овочевих інгредієнтів або смажені разом з овочами.
Запікають картопля або на змащеній маслом формі або в фользі. Багато хто віддає перевагу запікати фарширований картопля в соусі. Для цього готують соус. Мені більше подобається сметанно – томатний соус, для якого змішують 2 столові ложки сметани з 1 столовою ложкою кетчупу або томатного соку. Заправляють соус спеціями і розбавляють його водою. Але соус додають в форму для запікання через 15-20 хвилин після запікання з маслом. Для цього виймають форму з духовки і акуратно вливають соус, після чого відправляють в духовку для подальшої готування.
Подають фарш з картоплею гарячими.
Смачного!
А зараз пропоную вам переглянути відео рецепт приготування фаршированого картоплі: