Всі популярні страви рано чи пізно піддаються різним змінам і доповненням. Так сталося і з картопляними дерунами. Як тільки їх не готують! Заповзятливі господині додають часник, гриби, сир, роблять начинку з м’ясного фаршу… Але деколи хочеться повернутися до первинного смаку, за який блюдо і стало таким улюбленим і популярним. Тому сьогодні пропонуємо приготувати картопляні деруни, класичний рецепт яких вже трохи подзабылся.
Щоб приготувати деруни картопляні по класичному рецепту знадобиться (на 2-3 порції):
- картопля (середнього розміру) – 5-6 шт.
- цибуля біла ріпчаста – 1 шт.
- куряче яйце – 1шт.
- пшеничне борошно – 2-3 ст. л.
- сіль – на смак
- масло олію – для смаження
Деруни картопляні – класичний рецепт з фото:
Починаємо приготування страви з того, що очищаємо і моєму картопляні бульби і цибулини.
Потім натираємо картоплю і цибулю на звичайній кухонній тертці з «колючками». Якщо ви готуєте деруни на велику компанію і збільшуєте порцію продуктів, то можна скористатися подрібнювачем кухонного комбайна, щоб заощадити час. До речі, цибулю в цьому рецепті потрібен не тільки для смаку, але і з практичних міркувань: при додаванні лука картопляна маса не темніє.
Потім розбиваємо в миску яйця і додаємо борошно. Збільшувати норму борошна в рецепті не рекомендується, інакше деруни вийдуть «гумовими».
Ретельно перемішуємо «тісто» ложкою, додаємо сіль за смаком.
Відразу ж приступаємо до смаження картопляних драніков. Для цього спочатку добре розігріваємо сковороду з соняшниковою олією. Масла повинно бути багато, але, звичайно, не настільки, щоб вони в ньому «плавали». Столовою ложкою викладаємо деруни в розпечене масло й обсмажуємо на середньому вогні до золотистого кольору.
Потім, поддевом лопаткою, перевертаємо на другу сторону. Смажать деруни досить швидко, тому без нагляду сковороду не залишайте. Таким чином, як показано на фото, обсмажуємо все оладки.
Подаємо до столу відразу ж зі сковорідки, з пилу, з жару. Доповнюємо страву традиційно – холодної сметанкою. Ось і все – наші картопляні деруни за класичним рецептом готові!
Смачного!