Пропонуємо кулінарні сторінки домашньої записної книжки поповнити цікавим рецептом приготування ароматного і ніжного гарбузового хліба.
Домашній гарбузовий хліб в духовці – не тільки смачне борошняний виріб, але і дуже привабливе. Погодьтеся, не кожен день ми вживаємо яскравий помаранчевий хліб. А як цей рецепт стане в нагоді матусям. Дітки такий хліб їдять із задоволенням. Головне не розповідати їм склад даної випічки.
Варто сказати, що смаку гарбуза в хлібі не відчувається. Однак він дуже смачний. Кількість і колір гарбуза впливає на кінцевий результат випічки. Чим яскравіше овоч, тим більш насиченим колір хліба.
Складові:
- вода – 250 мл
- дріжджі сухі – 1,5 ч.л.
- цукор – 1-1,5 ст.л.
- сіль – 1 ч.л.
- борошно пшеничне – 500-600 г
- гарбуз – 150 г
- рослинне масло – 3 ст.л.
Спосіб приготування
Рецепт хліба в духовці. Спочатку приготуємо опару. Для цього нам потрібна глибока миска. Всипаємо в неї невелику кількість борошна, обов’язково просіваємо. Кидаємо сухі дріжджі і сіль з цукром.
Заливаємо склянкою теплої води. Перемішуємо і робимо так, щоб маса вийшла, як рідка сметана. Відставляємо опару в сторону бродити на півгодини в тепле місце, накривши плівкою або рушником.
Тим часом підготуємо гарбуз. Для цього її необхідно нарізати невеликими шматочками і відправити в блендер. Подрібнити до кашоподібної консистенції.
Опара підійшла.
Додаємо в неї гарбузову масу.
Всипаємо борошно.
Наливаємо рослинного масла близько 3 ст. л.
Замішуємо туге тісто. Вимішуємо його до тих пір, поки воно не перестане прилипати. Потім ставимо повторно бродити в тепле місце під рушником. Нехай тісто постоїть близько 30 хвилин.
Наше дріжджове тісто для хліба зросла добре.
Його слід ретельно обмять руками.
Потім сформувати потрібну буханку. Мені подобається домашній хліб в духовці у вигляді батона. Його потім зручно різати. Викладаємо батон на пергамент і деко. Можна деко просто посипати борошном. Ставимо майбутній хліб підходити хвилин на 20. Буханець повинна вирости. Але перед цим зробимо надрізи. А поки включимо духовку на 180 градусів і розігріємо її.
Батон добре підійшов. Духова шафа розігрітий. Тепер поговоримо про те, як спекти хліб в духовці. Ставимо буханку в духовку. Випікаємо при температурі 180 градусів близько 25 хвилин. Чекаємо, коли наш гарбузовий хліб зарум’яниться.
Готовий батон виймаємо і відразу змащуємо водою.
Накриваємо рушником і даємо охолонути. Після чого вже можна буде нарізати цей незвичайний ароматний хліб з привабливою хрусткою скоринкою.
- Подавайте домашній хліб до столу і порадуйте рідних. Смачного.
На замітку:
- Якщо у вашій духовці тріскається випічка, поставте в нижню частину посуд з водою.
- Чи не розрізайте гарячий хліб. Він буде кришитися, та й принесе шкоди вашому шлунку. Вживайте тільки остиглий, в крайньому випадку, злегка теплий хліб.
- Подібним чином можна приготувати буряковий хліб, цибульний і багато інших. Просто візьміть цей базовий рецепт тесту для хліба і експериментуйте з добавками.
- Якщо хочете, щоб хліб виглядав більш розкішно, перед випічкою змастіть його жовтком і посипте сирими гарбузовим насінням або кунжутом.