Пісний рецепт домашнього хліба. Хоча, напевно, «пісний хліб» звучить досить дивно – адже хліб – це хліб, а здоба – це здоба. І, тим не менш, уточнення зайвим не буде – зараз хліб печуть і на молоці, і на кефірі, з додаванням яєць і вершкового масла. У цьому рецепті домашнього хліба тісто замішується на воді, в ньому немає яєць, а масло додається рослинне. Хліб з куркумою сміливо можна віднести до низькокалорійним рецептами домашньої випічки. Пшеничне борошно змішується з житнім борошном, меленої куркумою і кмином. В результаті виходить хліб яскраво-жовтого кольору з дивним пряним смаком і пухнастим м’якушем. Можете відразу подвоїти порцію і спекти велику буханку хліба – хліб з куркумою дуже хороший, щоб залишитися непоміченим або залежатися.
Спосіб приготування: в духовці.
Складові:
- борошно пшеничне – 3 склянки (стакан гранований)
- борошно житнє – 100 г
- тепла вода – 350 мл
- дріжджі свіжі – 10 г
- сіль – 1 ч. л.
- цукор – 1/3 ст. л.
- куркума – 1 ст. л. (Без гірки)
- кмин (насіння) – 1 ст. л
- масло рослинне – 2 ст. л.
Приготування пісного хліба з житнього та пшеничного борошна
- Перш, ніж замішувати тісто, потрібно зробити опару. Візьміть для неї просторий посуд, насипте сіль і цукор, розкришите свіжі дріжджі.
- Влийте теплу воду, насипте 100 грам житнього борошна (її НЕ просівають) і 1,5 склянки просіяного пшеничного борошна.
- Перемішайте все до з’єднання борошна з водою. Вийде в’язка, неоднорідна маса темнуватого кольору. За консистенцією вона буде майже як тісто на оладки. Опару накрийте, приберіть в тепло на годину. Чи не перемішуйте її і не переставляти з місця на місце – опара цього не любить.
- Через годину опара виросте в кілька разів, на поверхні з’являться дірочки – це вірна ознака того, що опара «дозріла», можна додавати в неї борошно і замішувати тісто.
- Опару потрібно добре розмішати, насипати ще склянку пшеничного борошна.
- Перемішати, додати куркуму, насіння кмину. Знову все змішати до отримання пухкого грудочки тесту.
- На стіл просіяти ще з півсклянки борошна, викласти на неї тісто. Руки змастити маслом, вимісити тісто до гладкості. Вимішувати тісто потрібно в два прийоми. Коли воно стане майже однорідним, але ще буде липким, залиште його хвилин на 10 (накрийте мискою). За цей час тісто стане щільніше, порошок куркуми розчиниться і при подальшому замісі тісто швидко придбає однорідний жовтий колір і потрібну щільність. Через 10 хвилин знову вимісити тісто, на цей раз вже до м’якості. В самому кінці влийте 1-1,5 ст. ложки рослинної олії. Скачайте тісто в кулю, покладіть в миску і дайте підійти.
- За годину тісто добре підніметься, збільшиться в 3-4 рази.
- Кулачком обомніте його спочатку в центрі, потім по краях. Це потрібно зробити для того, щоб з тіста вийшов вуглекислий газ, і воно могло ще раз піднятися.
- Знову вимісити тісто, перекладіть у форму для випічки хліба (або на деко). Залиште в теплому місці на расстойку на 30-40 хвилин. Тісто має добре піднятися.
- Духовку попередньо прогрійте до 180 градусів. обережно переставте форму з тестом на середній ярус і випікайте хліб 35-40 хвилин. Готовий хліб дістаньте з форми і остудити на дошці або на решітці під рушником. Розріжте хліб не раніше ніж через годину після випічки – він повинен відпочити і відлежатися.