Незвичайні смачні шведські котлети з м’ясним фаршем і буряком внесуть різноманітність у звичний раціон харчування.
Ні для кого, думаю не секрет, і багато хто зі мною погодяться, що котлети – одне з найпопулярніших страв. І яких видів тільки не існує: котлети з кабачків з курячим філе, яєчні котлети, котлети з баклажанів, рубані котлети зі свинини … Цей список можна продовжувати і продовжувати. А я хочу доповнити це список делікатесом, який був придуманий в одному з ресторанів Стокгольма, столиці Швеції – котлетами з додаванням буряка. Здавалося б, така незначна добавка, а вже і колір інтригуючий, і котлети виходять такими соковитими, ніжними і смачними, адже легка солодкість буряка добре поєднується з гіркотою цибулі та часнику. Почнемо ж готувати і насолоджуватися незвичайними ароматними котлетами з буряком по-шведськи!
Складові:
для котлетного фаршу:
- фарш змішаний (свинина + яловичина) – 600 г
- буряк відварна середнього розміру – 1 штука (близько 160 г)
- яйце куряче – 1 штука
- батон білий – 150 г
- часник – 2 зубчики
- ріпчаста цибуля середнього розміру – 1 штука (близько 60 г)
- чорний мелений перець – за смаком
- сіль за смаком
для панірування:
- борошно пшеничне – 50 г
для смаження:
- рослинне масло – 100 мл.
приготування
- Змішаний фарш викласти в глибоку чашку.
- Ріпчасту цибулю почистити, помити під проточною холодною водою, дрібно нарізати.
- Відварну буряк очистити, натерти на дрібній тертці.
- Часник почистити, помити, натерти на дрібній тертці.
- Батон покласти в чашку, залити теплою чистою водою, щоб він розмокнув. Коли батон добре розмокне, віджати його від зайвої рідини.
- У чашку з фаршем додати дрібно нарізану цибулю, натерту на дрібній тертці відварну буряк, розмочений білий батон, часник, натертий на дрібній тертці, посолити і поперчити за смаком і добре вимішати руками до однорідності котлетного фаршу.
- В окрему невелику чашку насипати борошно, призначену для панірування котлет. Приготований кістлявий окорок розділити на 10 рівних частин 100 грам кожна. З кожної частини фаршу сформувати круглу котлету, яку добре запанірувати в борошні.
- У сковороді розігріти на середньому вогні рослинна олія, на якому обсмажити з двох сторін сформовані котлети, намагаючись не пересмажувати.
Господині на замітку:
- котлети з буряком можна подати як самостійне блюдо або з будь-яким гарніром, наприклад, вареними макаронами, картопляним пюре і відвареним рисом;
- котлети з буряком хороші як в гарячому, так і в холодному вигляді;
- традиційно до котлет з буряком подають обсмажений на рослинному маслі ріпчасту цибулю, нарізану півкільцями;
- білий батон можна замінити панірувальними сухарями.