Кропиву практично всі сприймають тільки в одній якості – як злісний бур’ян. При цьому багато хто знає, що вона їстівна і дуже корисна, але чомусь ранньою весною воліють купувати тепличну зелень, не звертаючи на кропиву ніякої уваги. А адже в кропиві вітамінів і корисних речовин куди більше! Ранньою весною можна зібрати молоді листочки кропиви і готувати з них різні вітамінні салати. Не потрібно боятися кропив’яних колючок – у молодих пагонів їх немає, а якщо і є, то після отримання опіків окропом пекучість пропадає. Варити кропиву ні в якому разі не варто, її досить обдати окропом і відразу ж охолодити під холодною водою. Листочки стануть ніжними, вітаміни збережуться, і будь-який салат з кропивою вийде смачним і дуже корисним.
Час приготування: 15 хвилин.
Інгредієнти на 2 порції салату
- свіжі помідори – 2 шт.
- свіжий огірок – 2 шт.
- зелена цибуля – великий пучок
- листя молодої кропиви – 2 жмені
- бринза (або будь-який ропні сир) – 150 г
- оливкова олія – 3 ст. л.
- лимонний сік – 1 ст. л.
- сіль за смаком
- мелений чорний перець – за смаком
- маслини або оливки для прикраси салату
- невеликий пучок листя зеленого салату
Приготування салату з кропивою
- Листочки кропиви обірвемо з гілочок, всі пошкоджені і підсохлі видаліть. Наберіть в миску води, покладіть кропиву, залиште на кілька хвилин. Потім воду злийте, промийте листя під проточною водою.
- Перекладіть кропиву в друшляк або глибокий посуд. Залийте окропом, відразу ж його злийте. Остудіть кропиву під холодною водою, залиште щоб вода стікала.
- Наріжте огірок невеликими скибочками або кубиками.
- Пір’я зеленої цибулі наріжте дрібними кільцями.
- Невеликими шматочками наріжте помідори. Якщо помідори водянисті, то серединку з насінням краще видалити.
- Бринзу бажано брати солонувату, з вираженим смаком. Ідеально підійде молода овеча бринза, але якщо такої немає, то можна додати в салат будь ропні сир (сулугуні, осетинський). Наріжте бринзу невеликими кубиками.
- Кропиву можна злегка віджати від води або почекати поки вода стече. Потім нарізати дрібно, як звичайну зелень для салату.
- Для приготування заправки змішайте оливкова олія (або будь-яку рослинну) і лимонний сік. Злегка збийте, додайте мелений перець.
- Полийте заправкою салат. Посоліть. Акуратно перемішайте, щоб не розкришити бринзу.
- Викладіть салат з кропиви і овочів гіркою на тарілку, прикрасьте листям зеленого салату, часточками помідор і маслинами. Чи не правда, в такому оформленні весняний салат з кропивою дуже нагадує знаменитий грецький салат!
- А ще можна приготувати з кропиви такі страви:
- Суп-пюре з кропивою;
- Пиріжки з кропивою.