Зазвичай всі прагнуть роздобути для маринування справжні лісові гриби. Але гливи має право конкурувати з «благородними» грибами. По-перше, не доводиться витрачати час на видобування піску і пилу з «подшляпных» платівок. По-друге, маринування – найкращий вид кулінарної обробки для глив, ці гриби активно вбирають всі аромати прянощів…
Іноді гливи відварюють прямо в маринаді, а потім тільки доливають оцет в готову страву. Такий спосіб не дозволяє рідині стати ідеально прозорою. Слід розділити маринування в домашніх умовах на два етапи: відварювання і заливка маринадом. Тоді страва набуде дивовижний смак і збереже зовнішню презентабельність.
Інгредієнти для приготування маринованих глив:
- гливи – 1 кг
- вода – 500 мл
- оцет 9% – 2,5 ст. ложки
- сіль – 1 ст. л.
- цукор – 1 ст. л.
- лаврове листя – 6 шт.
- перець духмяний горошок – 1 десертна ложка
Рецепт приготування маринованих гливи в домашніх умовах:
Маринують гриби середнього розміру, щоб не довелося розрізати капелюшки на кілька шматків. У молодих грибів зазвичай бувають сріблясто-сірі капелюшки, а у міру «дорослішання» колір змінюється на бежево-білий. Примірники з сірими «головними уборами» – ідеальні продукти для маринування, у них буде навіть більш вишуканий смак, ніж у старших побратимів.
Гриби перебирають, зрізають підстави ніжок. Гливи миють під проточною прохолодною водою.
Потім гливи кладуть у каструлю, заливають водою і ставлять на плиту. У воду додають трохи солі, але можна відварювати і в прісній воді, так як основну частину солі гриби візьмуть з маринаду. Гриби відварюють при повільному кипінні протягом 25 хвилин. Ніжні капелюшки будуть готові вже через 15 хвилин, але жорстким грибним ніжок потрібно більше часу, тому 25-30 хвилин – це оптимальний час для першого етапу приготування.
Гриби виймають з води і перекладають в стерилізовану банку. До цього часу вже повинен бути готовий киплячий маринад.
Для маринаду кип’ятять воду, додавши в неї сіль, цукор і всі зазначені в рецепті прянощі. Час кипіння – 5-7 хвилин.
В банку з гарячими відвареними грибами наливають оцет і гарячий маринад.
Банку закочують стерильною кришкою, після остигання ставлять у холодильник. Вешенками, маринованими в домашніх умовах, можна пригощати вже на наступний день, гриби по цьому рецепту швидко просочуються маринадом. Але закатування в стерильному посуді – це гарантія тривалого зберігання. Цей маринад надає грибів приємний гострий смак без зайвої кислоти.
З гливи мариновані додають в соуси і салати, слід тільки уникати складних багатокомпонентних страв, заправлених майонезом. Смак грибів повинен домінувати, а не «розчинятися» в хаотичному наборі продуктів. Найкращий варіант легкого салату: гливи посипають рубаним зеленим луком і свіжим кропом, додають трохи соняшникової олії.
Смачного!