Про походження цього чудодійного напою ходить багато легенд. За однією з них рецепт гоголь-моголь придумав хорист Гогель з міста Могильова. Нібито одного разу він ледь не втратив голос, і, щоб не позбутися роботи і засобів до існування, винайшов лікарський напій, змішавши збиті сирі яйця і хліб. Напій допоміг повернути йому голос…
Через якийсь час про напій дізналася графиня Потоцька, що проживає в міських околицях. Графиня була панночкою сучасної і мала пристрасть до музики, але, на жаль, не володіла сильним голосом. Дізнавшись про чудодійне зілля, вона відразу ж наказала роздобути рецепт гоголь-моголя і переробити його на свій аристократичний смак. Саме завдяки їй і з’явився класичний рецепт гоголь-моголь в тому варіанті, в якому він відомий нам зараз. Звичайно, способів приготування цього напою в домашніх умовах існує багато, але його основою завжди є сирі яйця, збиті дочиста. Саме вони володіють чудодійною здатністю відновлювати голосові зв’язки. А якщо ще й додати до них мед і тепле молоко, то отриманий напій стане справжнім порятунком для хворого горла.
Інгредієнти для приготування гоголь-моголь:
- молоко – 1 стакан
- куряче яйце (обов’язково від домашньої курки) – 1 шт.
- мед – 3 ст. л.
- цукор – 1 ст. л.
- лимонний сік – 1 ст. л.
Гоголь-моголь – класичний рецепт в домашніх умовах:
Яйце – головний компонент напою обов’язково має бути від домашньої несучки. Ні в якому разі не використовуйте магазинні яйця. Вони можуть бути заражені сальмонелою, і замість користі ви завдасте шкоди своєму здоров’ю. Адже в класичному рецепті гоголь-моголь яйце не піддається термічній обробці, а значить, ризик зараження паразитами дуже високий. Підготовлене яйце розбийте і акуратно розділіть на жовток і білок. Жовток змішайте з медом, а білок поки що відкладіть.
Ретельно розітріть жовток з медом до однорідної маси, додайте до неї лимонний сік.
Білок збийте міксером, поступово у процесі збивання додайте цукор. Продовжуйте збивати, поки білок не перетвориться на щільну масу.
Підготовлений жовток з медом змішайте з молоком. Якщо ви плануєте використовувати напій для лікування горла, є сенс молоко трохи підігріти – приблизно до 35-40 градусів (але не більше). Зверху на молоко викладіть збитий білок. Тепер можна пити – класичний гоголь-моголь готовий!
Приємного апетиту і доброго здоров’я!