Курячі сердечка відносяться до низькокалорійним продуктам з високим вмістом білка. Також в них багато незамінних амінокислот, заліза і вітамінів групи В. Особливо корисні страви з курячих сердечок для дітей, літніх людей та тих, хто страждає анемією, так як в складі цих субпродуктів є особливі з’єднання міді, що сприяють підвищенню в організмі рівня гемоглобіну.
Рекомендації по вибору і підготовки курячих сердечок
Для того щоб блюдо з курячих сердечок вийшло смачним, необхідно знати декілька хитрощів. Вони допоможуть не тільки заощадити час, проведений на кухні, але і дозволять порадувати домочадців справжнім кулінарним шедевром.
Вибирайте охолоджені сердечка. Це знизить втрату вологи при розморожуванні і збереже соковитість.
Завжди дуже ретельно готуйте сердечка до тепловій обробці. Не залишайте всередині них згустки крові, а плівки і жир, які знаходяться на поверхні, обов’язково видаляйте.
Куряче серце – це м’яз. Як будь-яка м’язова тканина, вона може бути жорсткою. Щоб домогтися ніжної текстури страви, досвідчені кухарі радять потримати курячі сердечка перед приготуванням в молоці.
Використовуйте для приготування курячих сердечок трохи вершкового масла. Це дозволить поліпшити їх смак і аромат.
Рецепти приготування страв з курячих сердечок
Представлені рецепти прості, а інгредієнти, які в них зазначені, доступні і недорогі.
У вершковому соусі з цибулею і морквою
Гасіння в вершках розм’якшує курячі сердечка і робить готову страву неймовірно ніжним.
У цьому рецепті використовуються:
- 700 г курячих сердечок;
- 2 цибулини;
- 1 морква;
- 3 зубці часнику;
- 50 г вершкового масла;
- 100 мл вершків (10%);
- 1/3 ч. Л. чорного перцю;
- 1/2 ч. Л. морської солі;
- щіпка куркуми.
рецепт:
- Обробіть субпродукти, видаливши відходи.
Чим ретельніше ви очистите сердечка від відходів, тим більше ніжним буде смак готового блюда - Очистіть і наріжте цибулю.
Цибулю краще нарізати кубиками середнього розміру - Очистіть моркву. Наріжте її брусочками.
Не використовуйте для приготування жорсткі і старі коренеплоди, краще взяти молоду моркву - подрібніть часник.
Для подрібнення порубати часник гострим ножем - Розпустіть на сковороді вершкове масло.
Слідкуйте, щоб вершкове масло не почало горіти і диміти - Помістіть в сковороду з маслом курячі сердечка і овочі. Обсмажуйте їх протягом 10-15 хвилин.
Найкраще обсмажувати субпродукти з овочами на середньому вогні, щоб цибуля і морква не пригоріла - Додайте чорний перець і сіль.
Перець по можливості краще використовувати крупного помелу, а сіль – у великих кристалах - Всипте дрібку куркуми.
Куркума володіє пряним ароматом і надає страві апетитний колір - Обсмажте субпродукти з овочами ще 5 хвилин і влийте вершки.
Вершки попередньо краще підігріти до температури 40-45 ° - Сердечка потрібно потомитися під кришкою 10-15 хвилин, після чого їх можна подавати на стіл.
Як гарнір дуже добре поєднуються з цією стравою відварна гречка, рис або картопляне пюре.
Шашлички з курячих сердечок, приготовані в духовці
Такі пряні шашлички можна подавати в якості закуски. А якщо на гарнір до них приготувати овочеву нарізку, то вийде легкий і корисний вечерю.

Складові:
- 700 г курячих сердечок;
- 2 лимона;
- 150 мл рослинного масла;
- 3 зубчики часнику;
- по щіпці сухого розмарину, м’яти і чебрецю;
- 1/2 ч. Л. чорного перцю;
- 1/2 ч. Л. солі.
Алгоритм дій:
- очистіть субпродукти.
Трохи жиру на сердечках можна залишити для більшої соковитості готового блюда - Промийте курячі сердечка.
Для промивки сердечок зручно використовувати великий друшляк - Вичавіть сік з лимонів.
Легко і швидко можна вичавити сік з лимонів за допомогою ручного пристосування у вигляді конуса - подрібніть часник.
Часник для цієї страви вибирайте молодий, у нього тонше аромат і більш виражений смак - Трави розітріть в ступці.
У цьому рецепті краще використовувати сухі трави, а не свіжі - З’єднайте лимонний сік, сухі трави, чорний перець, сіль і часник. Додайте соняшникову олію і перемішайте маринад.
Для маринаду можна використовувати не тільки соняшникову олію, замість нього можна застосувати кукурудзяну або арахісову - Витримайте субпродукти в маринаді 2 години, а потім насадити сердечка на дерев’яні шпажки.
Такі дерев’яні шпажки продаються в господарських та продуктових магазинах - Вистелити деко фольгою, а потім розмістіть на ньому шпажки з нанизаними на них сердечками. Запікайте їх при температурі 180-200 ° 25-30 хвилин.
Фольга не дасть шашличкам пригоріти - Готові шашлички посипте насінням кунжуту і подавайте на стіл.
Таке блюдо сподобається і дорослим, і дітям
Якщо додати в маринад одну столову ложку коньяку, то готові шашлички набудуть більш темний колір і легкий карамельний присмак.
Сердечка в томатно-соєвому соусі
Блюдо з яскравим смаком сподобається любителям азіатської пряної кухні. На гарнір до нього добре підійде японська локшина.

Інгредієнти в складі рецепта:
- 800 г курячих сердечок;
- дві цибулини;
- 5 часточок часнику;
- 5 томатів;
- 50 г вершкового масла;
- 3 ст. л. рослинної олії;
- 2 ст. л. томатної пасти;
- 3 ст. л. соєвого соусу;
- 1/2 ч. Л. солі;
- 1/3 ч. Л. чорного перцю;
- 250 мл гарячої води;
- свіжа зелень (петрушка, зелена цибуля).
Покроковий рецепт:
- Видаліть з сердечок плівки і залишки крові. Розріжте кожне на дві частини.
Така нарізка курячих сердечок дозволить їм краще просочитися соусом - Лук наріжте півкільцями.
Цибулини повинні бути свіжими і великими, це додасть страві солодкуватий ноту - Часточки часнику крупно нарубати ножем.
Велика нарізка часнику дозволяє зберегти його сік і аромат - Томати покладіть в каструлю і залийте окропом на 5 хвилин.
Цей кулінарний прийом допоможе швидко і легко очистити томати від шкірки - Зробіть на кожному томаті хрестоподібний надріз і потім зніміть з овочів шкірку.
Не пропускайте етап очищення томатів від шкірки, інакше страва не буде мати потрібної текстури - На сковороді розігрійте суміш масел.
Суміш вершкового і рослинного дозволяє збагатити смак готового блюда - Потім обсмажте на великому вогні курячі сердечка.
Висока темпратуре масла при обсмажуванні створює на поверхні сердечок рум’яної скоринки, що перешкоджає витіканню м’ясного соку і надає субпродуктів м’якість - Тепер перекладіть сердечка в сотейник, додайте до них подрібнені помідори, томатну пасту, цибулю, часник, спеції і сіль. Влийте гарячу воду (37-40 °) і тушкуйте 30 хвилин.
Тушкуйте курячі сердечка в томатному соусі на маленькому вогні - Після додайте соєвий соус і потім блюдо ще 10 хвилин.
Соєвий соус вибирайте густий, натуральний і без сторонніх добавок - Наріжте свіжу зелень.
У цій страві не рекомендується замінювати петрушку і зелену цибулю кропом - Готові сердечка викладіть на тарілку, додайте до них гарнір і посипте зеленню.
Якщо є така можливість, то використовуйте замість зеленої цибулі шніт-цибуля. У нього тонше аромат і не такий виражений смак, тому він краще поєднується з томатно-соєвим соусом.
Відео: курячі сердечка в сметані, приготовані в мультиварці
Смачні страви з курячих сердечок відмінно підійдуть для обідньої трапези або легкої вечері. Доступна вартість і різноманітність рецептів дозволяють використовувати цей м’ясний продукт і для повсякденного приготування, і для святкових застіль.