Ечпочмак традиційно печуть з дріжджового або прісного тіста. Начинка – жирне м’ясо з картоплею і цибулею, яка кладеться в ечпочмак в сирому вигляді на відміну від звичної нам російської випічки.
У будь-татарської жінки є в арсеналі свій улюблений рецепт приготування татарської трикутної самси, яка традиційно називається учпочмак (або ечпочмак).
Пропоную вашій увазі один з рецептів приготування Ечпочмак. У цьому рецепті тісто для Ечпочмак на кефірі і без дріжджів, що набагато смачніше і набагато корисніше для організму ..
Інгредієнти для ечпочмак по-татарськи:
- борошно пшеничне – 500 + р
- яйця – 3 шт
- сметана або вершки високого відсотка жирності (можна замінити вершковим маслом) – 200 г
- кефір – 200 г
- сода харчова – 0,5 ч.л.
- картопля – 300 г (3-4 шт)
- ріпчаста цибуля – 200 г (2 шт)
- м’ясо (баранина або яловичина з жиром) – 300 г
- сіль – щіпка
- насіння кінзи (коріандру) мелені – щіпка
- зіра – щіпка
Сметану можна замінити вершками високого відсотка жирності або вершковим маслом. Муки вам може знадобитися більше або менше – все залежить від того, скільки в себе візьме тісто.
Татарські пиріжки ечпочмак – покрокове приготування
Ечпочмак – рецепт тіста на кефірі
Для приготування тіста необхідно змішати кефір з харчовою содою і залишити на 5-10 хвилин, щоб сталася реакція (кефір погасить соду).
Після того, як кефір спіниться, додати сіль, яйця і сметану.
Всі інгредієнти ретельно перемішати, після чого змішати з просіяного борошном.
Поступово підсипаючи борошно, замісити тісто.
Муки необхідно таку кількість, щоб тісто стало м’яким і не сильно прилипало до рук. За консистенцією воно повинно бути схоже на підійшло дріжджове тісто.
Тісто накрити харчовою плівкою і прибрати в прохолодне місце.
Ечпочмак по-татарськи – начинка
Для приготування начинки необхідно нарізати картоплю, цибулю і м’ясо дрібними кубиками, додати сіль і прянощі.
Після чого все ретельно перемішати.
Татарські пиріжки ечпочмак – формування трикутників
Сформувати з тіста «ковбаску» і розділити на рівні частини.
Розкачати з кожної коло товщиною близько 1 см.
На середину викласти начинку і, защіпнув з трьох кінців краю, з’єднати їх посередині і далі від центру до краю, оформивши трикутник.
Притиснути товстим і вказівним пальцями по обидва боки з боків місце з’єднання, надавши поверхні Ечпочмак рельєфний малюнок.
Готові ечпочмакі перекласти на деко, змащене олією. Покрити поверхню кожного учпочмака збитим жовтком за допомогою силіконовий пензлика. Випікати на середньому вогні (160-170 градусів) до ніжного золотистого кольору (близько 30 хвилин).
Ечпочмак по-татарськи готовий!
Подавати в гарячому вигляді перед першою стравою або до чаювання.
Смачного!