І це не дивно, адже він підходить і до м’яса і до риби. Навіть якщо просто полити смажену картопельку соусом, то можна отримати масу задоволення від їжі. Готувати традиційний грузинський соус зі слив неважко. Дотримуйтесь нашої покрокової інструкції і у вас обов’язково вийде приготувати смачний ткемалі.
Інгредієнти (все на око):
- сливи будь-якого кольору (у мене червоні)
- кінза
- кріп
- часник
- перець
- сіль
Любителі гостренького соусу можуть додати червоний перець.
Приготування сливового соусу ткемалі
Перемиваємо ягоди і засипаємо їх в каструлю.
Воду додаємо в залежності від сорту ягід. Якщо ткемалі соковитий і м’ясистий, то води можна додати всього лише 50-70 мл. Якщо ткемалі щільний і не дуже соковитий, то додаємо 100-150 мл води. Ставимо каструлю на середній вогонь.
Поступово ягоди віддадуть весь свій сік, і ми отримаємо ось таку суміш в каструлі. Шкірочка відійшла від м’якоті, а сама м’якоть стала дуже м’якою. Значить, пора вимикати газ.
Зачекайте, поки маса трохи охолоне. Потім ставимо друшляк в каструлю або миску. Наливаємо невелику порцію ткемалі в друшляк і починаємо перетирати його. Я це роблю ложкою, але можна і рукою.
Поступово нам потрібно перетерти всю масу з каструлі. Не забудьте надіти рукавички.
У підсумку ми отримаємо гірку кісточок ідеально очищених від м’якоті і масу шкірки в друшляку. Якщо викласти цю масу на дерев’яну дощечку і підсушити в тіні кілька днів, то вийде пастила, яка називається тклапі (тхлапі). Пастилу також можна підсушити в духовці, правда на це піде кілька годин.
Тепер варимо наш ткемалі. Ставимо масу на вогонь і готуємо заправку.
Прокручуємо зелень і часник. Насипаємо сіль і перець.
Додаємо заправку в соус і варимо хвилин 30.
Соус ткемалі готовий. Залишилося розлити його по банкам і простерилізувати. Для цього кладемо в каструлю тканину, ставимо банки і наливаємо трохи води. Кип’ятимо банки з вмістом хвилин 10-15.
Готовий ткемалі зберігати в коморі або підвалі.
Смачного!
Подати ткемалі можна до таких страв:
- М’ясні пальчики зі свинини
- М’ясні зрази з яйцем
- запечена кижуч
- Баранина в духовці з овочами
Смачного!