Грибна ікра – це так вкууусно! Поки вона готується, по всьому будинку літають такі приголомшливі грибні аромати. Відразу хочеться в ліс з кошиком, де мокрий мох, скрипучі сосни, грибочки і насолоду тиші і самотністю. Ніде мені не буває так добре, як вдома і в лісі.
Грибну ікру можна зробити з самих різних грибів, які у вас є в наявності або є можливість купити – з рядовок, опеньків, лисичок, білих, печериць, – взагалі з будь-яких. Навіть з мокрих маслюків вийде відмінна грибна ікра, якщо їх гарненько підсмажити.
Грибну ікру можна закатати в банки (рецепт і опис нижче) на зиму, можна готувати невеликими порціями, тому що робити її легко і швидко.
Інгредієнти для приготування грибної ікри:
- Гриби свіжі – 1 кг
- Цибуля ріпчаста – 300 г
- Олія – 3 ст.л.
- Часник – за смаком
- Сіль за смаком
Кількість продуктів збільшується пропорційно. Масло можна використовувати соняшникову або вершкове.
Якщо ви хочете зробити грибну ікру з сушених грибів, їх спочатку слід вимочити в холодній воді протягом 3-4 годин. Після чого воду злити, вимити гриби і відварити в підсоленій воді.
Як приготувати грибну ікру
Лісові гриби слід підготувати до приготування. Як правильно мити, чистити і відварювати гриби, я описувала в рецепті засолюють гриби зеленушки: запрошую заглянути і дізнатися.
Спочатку обсмажуємо цибулю. Нашаткувати можна побільше.
Обсмажувати цибулю слід до красивого золотистого кольору або трохи сильніше.
Від смачного поджаристого лука залежить і смак вашої грибної ікри.
Гриби відварюємо попередньо і коли цибуля готовий, викладаємо їх в сотейник.
Якщо у вас печериці, їх відварювати не потрібно.
Смажити гриби до готовності і смачною піджареної скоринки.
Деяким грибам потрібно більше часу, іншим менше. Так же час обсмажування залежить і від кількості грибів.
В середньому – 20-30 хвилин.
За пару хвилин до готовності додати подрібнений часник, сіль, зелень.
Часник кладеться на смак. Мені не подобається часник в смажених грибах, а чоловік любить, наприклад.
Смажені гриби охолоджуємо, потім подрібнюємо в блендері або пропускаємо через м’ясорубку.
Грибна ікра готова.
Якщо ви хочете закатати грибну ікру за цим рецептом на зиму, то подрібнену масу перекладаємо назад в сотейник і обсмажуємо ще кілька хвилин. Потім наповнюємо ікрою сухі стерильні банки і закочує. Стерилізувати грибну ікру не менше 15 хвилин. Детальніше про стерилізацію банок читайте в рецепті заготовки баклажанів по-грузинськи.
У грибну ікру можна додавати будь-які овочі. В цьому випадку гриби краще підсмажити окремо.
А овочі обсмажити в такому порядку: спочатку цибулю до золотистого кольору, додати моркву, потім солодкий перець, помідори, зелень, часник. Гасити овочі на повільному вогні до готовності.
Гриби і овочі подрібнити, знову перекласти в сотейник і обсмажити все разом.
Готову грибну ікру так само розкласти по сухим стерилізованих банках і закатати.
Використовувати грибну ікру добре для випічки, як доповнення до гарніру і просто на бутерброди.
Калорійність грибної ікри з опеньків, рядовок і інших смачних грибів = 137,5 ккал
- Білки – 7 г
- Жири – 10,3 г
- Вуглеводи – 4,1 г
Час приготування: 1 година, 30 хвилин
Приємного апетиту і смачних ароматів на кухні!
З повагою, Наталі
Рейтинг 5.0 8 відгуків