Класичне лечо приготувати досить просто. Воно має приємний солодкий смак з кислинкою, подавати можна як самостійну закуску, але ідеально лечо поєднується з вареним, запеченим картоплею або картопляним пюре, будь кашею, макаронами і м’ясом.
У нашій родині лечо розходиться дуже швидко, тому заготовлюю я його зазвичай побільше. Перець підходить абсолютно будь-який, можна навіть додати гострий для пікантної перчинки. Найкраще вибирати м’ясисті пружні плоди. Я вважаю за краще брати перець червоного кольору, іноді змішуючи різних кольорів для додання яскравості моєї зимової закуски.
Вихід готового лечо за вказаною кількістю інгредієнтів – 3-4 літра. Для великих обсягів заготівлі кількість продуктів збільшуйте пропорційно. оцет можна замінити лимонною кислотою з розрахунку, що 10 г лимонної кислоти відповідає 70 г оцту 9%. Томатний соус можна замінити домашнім кетчупом або густим домашнім томатом. Якщо ні того, ні іншого у вас немає, можна використовувати свіжі помідори. Для цього перейдіть їх через м’ясорубки і тушкуйте на повільному вогні без спецій і солі хвилин 40, знімаючи піну. Краще не заліватьперец сирими томатами, інакше лечо може в банках заграти.
Складові:
- 3 кг болгарського перцю
- 500 г томатного соусу
- 1 склянка цукру
- 100 мл 9% оцту
- 250 мл соняшникової олії
- 1,5 столові ложки солі
- 1 стакан води
Приготування класичного лечо
- Перець (солодкий і гострий, якщо використовуєте), вимити і гарненько просушити на рушнику. Розрізати на 4 частини, видаливши плодоніжки і насіннєві коробки.
- Викласти підготовлений перець в зручну для варіння лечо каструлю.
- У томатний сік додати оцет, рослинне масло, сіль, цукор і ретельно перемішати. Можливо, вам здасться, що заливки замало, але перець пустить трохи соку, цього буде достатньо.
- Рівномірно залити перець томатним соком і дуже акуратно перемішати.
- На середньому вогні довести лечо до кипіння, зменшити вогонь і повільно гасити близько 15-20 хвилин. Але орієнтуйтеся на сорт перцю, щоб його не переварити.
- Готове лечо розлити по стерильним банкам, закатати, перевернути на рушник і укутати. Коли банки охолонуть, прибрати в підвал.
Ще рецепти домашніх заготовок:
- Лечо з баклажанів і солодкого перцю
- Синенькі по-грузинськи
- Компот з черешні з м’ятою
- Фаршировані зелені помідори по-грузинськи
- мариновані сливи
- Консервований перець з часником
Смачного!