Адигейський сир – це дуже ніжний, молочний сир, який легко можна зробити в домашніх умовах. У всьому процесі немає нічого складного, головне – це взяти якісне молоко (чим жирніше, тим краще) і кислу сироватку. Подавати домашній адыгеский сир можна самостійно, але, крім цього, його можна додавати в салати, оладки, сирники, вареники, хачапурі і т. д.
Щоб приготувати адигейський сир в домашніх умовах з коров’ячого молока буде потрібно:
- молоко – 2 л
- сироватка (кисла) – 700 мл
- сіль – за смаком
Примітка: всього з даної кількості інгредієнтів можна зробити близько 400 г адигейського сиру домашнього (залежно від жирності і якості молока його може бути більше або менше) і близько 2,2 л сироватки.
Як приготувати адигейський сир в домашніх умовах – рецепт з фото:
Молоко переливаємо в каструлю об’ємом 3-5 літрів і відправляємо її на вогонь. Доводимо молоко майже до кипіння, а точніше до температури 95 С (користуватися термометром не обов’язково, можна орієнтуватися і «на око»). До речі, якщо ви використовуєте коров’яче молоко ринкове домашнє, а не з пакета, то його потрібно довести до кипіння.
В вливаємо гаряче молоко сироватку. Молоко при цьому обов’язково перемішуємо.
Як тільки молоко згорнеться – почнуть утворюватися сирні згустки, можна зняти каструльку з вогню. Довше суміш гріти не варто, так як тоді сир може вийти злегка гумовим. Даємо нашому сиру відпочити 5 хвилин, за цей час пластівці сиру осядуть на дно каструлі, а зверху залишиться сироватка.
Поки підготуємо форму, в якій будемо формувати наш адигейський сир в домашніх умовах. Якщо підійти до цього питання ґрунтовно, то, звичайно ж, для домашнього сиру можна купити спеціальні кошики, але це зовсім не обов’язково. Крім покупних форм, можна сміливо використовувати звичайне сито, яке треба вистелити 2-4 шарами марлі. Але для того, щоб сир в готовому вигляді мав акуратну форму, для його формування можна пристосувати пластиковий контейнер, в якому потрібно зробити багато отворів для зціджування зайвої сироватки, як видно на фото.
Наш контейнер для формування адигейського сиру поміщаємо в глибоку ємність, а під його дно кладемо звичайну вирубку для печива (це робимо для того, щоб контейнер з сиром перебував на невеликому узвишші і, таким чином, сироватка буде стікати в ємність). Через 5 хвилин з допомогою шумівки акуратно виловлюємо сирні згустки і викладаємо їх у підготовлений контейнер.
Сир утрамбовуємо ложкою.
Поверх сиру кладемо блюдце або, приміром, підрізану до потрібного діаметру кришку від контейнера (якщо нічого підходящого немає, тоді відразу ставимо вантаж), а після встановлюємо який-небудь вантаж. У такому вигляді відправляємо наш сир в холод годин на 4-5 або більш тривалий час.
Після того як вся зайва сироватка скла, акуратно виймаємо з форми наш домашній адигейський сир.
Тепер його потрібно просолити. Для цього в підходящу ємність виливаємо 500 мл сироватки і додаємо в неї 1 ст. л. солі (кількість солі підбираємо за смаком). Розмішуємо, щоб сіль розчинилася.
В солоний розчин занурюємо нашу головку сиру, закрити ємність кришкою або плівкою і відправляємо його в холодильник мінімум на кілька годин (краще на довше) для просолення.
Ось так швидко і просто можна приготувати адигейський сир в домашніх умовах!
Зберігаємо його в розсолі близько 3-5 днів.
Смачного!