Молочна карамель – це десерт, що нагадує за смаком і консистенції згущенку. Залежно від часу приготування, вона може вийти м’якою і тягучою, або щільною, подібної ірису. Оцініть переваги домашнього ласощі!
Віз корабель карамель, наскочив корабель на мілину, І матроси два тижні карамель на мілині їли. (Дитяча скоромовка)
Навчившись готувати карамель з молока і цукру в домашніх умовах, ви напевно перестанете купувати магазинну згущене молоко. Чим чудовий пропонований мною рецепт, так це тим, що в залежності від того, яка кількість часу вариться карамель, на виході виходить різний результат. Якщо карамель потрібна як соус до млинців або панкейк, або як доповнення до фруктового десерту або морозиву, то варити карамель потрібно приблизно півгодини. Якщо ж потрібна карамель в якості начинки для круасанів, то варити її доведеться вже близько години. А якщо потрібен молочний ірис, який можна нарізати порціями замість цукерок, то варити його доведеться практично дві години.
Для карамелі буде потрібно всього три інгредієнти: молоко, цукор, вершкове масло. Варити карамель настільки просто, що і говорити про це нічого. Тим не менше, кілька слів сказати обов’язково потрібно. Я зустрічала інші рецепти варіння карамелі, де склад продуктів начебто той же, однак порядок дій дещо інший. У цих рецептах зазвичай спочатку розтоплюється цукор, потім вливається молоко, і в останню чергу, практично в готову карамель втручається вершкове масло. Особливість такого рецепта полягає в тому, що без наявності певного досвіду, дуже важко вгадати температуру молока, яке потрібно вливати в розтоплений цукор. В результаті з високою часткою ймовірності молоко може згорнутися, утворити пластівці і карамель можна буде сміливо викидати.
Я і сама колись пройшла через цей досвід, поки, нарешті, не відкрила для себе той простий і на сто відсотків успішний варіант варіння молочної карамелі, яким поспішаю з вами поділитися.
Складові:
- молоко – 0,5 л
- цукор – 715 г
- вершкове масло – 100 г.
Рецепт приготування:
Все банально просто. Єдине, що від вас буде потрібно, це досить часто помішувати карамель під час варіння. Влийте в каструлю півлітра молока, додайте 715 г цукру.
Дочекайтеся, коли цукор в молоці розчиниться.
Потім додайте в суміш 100 г вершкового масла.
Зменшіть горіння до самого мінімального і варіть, помішуючи, приблизно півгодини. Ефект томління буде легше забезпечити, якщо взяти посуд з товстим дном і бажано з антипригарним покриттям.
Карамель буде кипіти, бульбашки з парою будуть лопатися на її поверхні. В результаті карамель придбає приємний кремовий колір і трохи увариться.
Періодично пробуйте карамель на смак, щоб визначити чи достатньо її варити.
- Карамель під кришкою може зберігатися в прохолодному місці не менше двох тижнів. Печіть млинці, традиційні американські панкейкі, солодкий карамельний соус у вас вже є. Смачного!
Господині на замітку:
- Якщо класичний молочний смак карамелі вам набридне, ви можете урізноманітнити його, додавши в масу в процесі приготування трохи какао або розчинної кави. Карамель зі смаком какао або кави також можна використовувати для подачі млинців, морозива, пудингів.