Якщо у вас вичерпалася фантазія, який салат приготувати на святковий стіл в цей раз, пропоную зупинити вибір на салаті з інтригуючою назвою «Чафан». Блюдо поєднує м’ясо і овочі, тому його гідно оцінять і чоловіки, і жінки.
Салат Чафан за класичним рецептом сибірської кухні зазвичай подають на величезному блюді, де гірками розкладені всі інгредієнти і вже за столом, перед гостями салат змішується. Безсумнівно, це гарний вид подачі. Але що робити, якщо місця на столі, заставленого стравами, мало? Єдиний вихід – це глибоке блюдо і перемішаний заздалегідь салат.
Незважаючи на загадкову назву, інгредієнти в рецепті використовуються самі звичайні. Незвичайність салату в тому, що в ньому гармонійно поєднуються різні види сирих овочів разом з обсмаженої картопляної соломкою і копченої курячої грудкою. Пам’ятайте: якщо ви вирішили подати салат в змішаному вигляді, робіть це безпосередньо перед вживанням, інакше сирі овочі «потечуть» і зовнішній вигляд страви буде не дуже апетитним.
Складові:
- копчена куряча грудка – 300 г
- картопля – 3 шт.
- морква – 1 шт.
- буряк – 1 шт.
- цибуля – 1 шт.
- білокачанна капуста – 100 г
- соняшникова олія – для смаження
- сіль і перець – за смаком
- часник – 3 зубки
- кріп – 1 пучок
- бальзамічний оцет – 1 ст. л.
- майонез – для заправки до смаку.
приготування:
Натріть очищену і помиту моркву на тертку. Викладіть моркву в блюдо.
Почистіть сирий буряк і помийте. Також натріть її на тертку і додайте до моркви. При бажанні буряк і моркву можна нарізати дрібною соломкою або подрібнити на тертці для корейської моркви. Буде виглядати дуже красиво.
Тонко наріжте капусту. Пам’ятайте її руками, щоб вона стала ніжніше і м’якше. Додайте її до моркви і буряку. Замість капусти деякі господині в салат додають подрібнені свіжі огірки.
Лук почистіть, і наріжте півкільцями. Залийте цибулю 1 ст. л. бальзамічного оцту і 1 ст.л. води. Додайте щіпку солі. При бажанні в маринад можна додати 0,5 ч. Л. цукру. Залиште лук маринуватися на 5 хвилин. Потім відіжміть і додайте в салат. Лук в процесі маринування втрачає свою гіркоту і виходить більш смачним.
Додайте також в блюдо дрібно нарізаний кріп. Перед нарізкою сполосніть його водою. Знадобиться мінімум 1 пучок кропу.
Почистіть картоплю, наріжте його дрібними брусочками (соломкою) і обсмажте у великій кількості рослинного масла до золотистого. Соломка повинна вийти рум’яної і хрусткої.
Додайте картоплю в салат.
Курячу копчену грудку також наріжте соломкою, обсмажте в олії.
Додайте куряче м’ясо в салат.
Перемішайте всі інгредієнти і в кінці додайте рубаний часник. Користуючись моментом, запропоную до прочитання статтю про зберігання часнику взимку.
Заправте салат майонезом і відразу подавайте на стіл. Супротивникам майонезу можу порекомендувати полити салат оливковою олією і побризкати соком лимона. Смачно і корисно! Також можна приготувати домашній майонез без яєць.
Господині на замітку:
- У деяких рецептах салат чафан готується з додаванням гострого червоного перцю, який надає страві особливу пікантність.
- Якщо ви не бажаєте їсти сирий буряк в салаті, її можна попередньо відварити. Тут читайте про варінні буряків.