Апетитні м’ясні котлети «гнізда» в духовці готуються набагато простіше, ніж класичні на сковорідці. А за поживністю нічим не поступаються.
Коли мова заходить про котлетах, деякі господині, в тому числі і я, не хочуть з ними зв’язуватися. Адже доводиться смажити їх на сковороді в кілька підходів. При цьому і кухня, і все за її межами просочується котлетним ароматом. До того ж смажене не так корисно для здоров’я.
В такому випадку я пропоную спробувати приготувати смачні котлети в духовці «Гнізда». Тільки уявіть, що за один раз можна приготувати цілий деко цих котлет. Ніякого неприємного запаху і пересмаженого масла! Дуже смачно, корисно і просто!
Складові:
- м’ясний фарш – 500 г
- цибуля – 1 шт.
- хліб – 2-3 скибочки
- молоко -1/2 склянки
для начинки:
- яйця – 2 шт.
- сметана – 150 г
- твердий сир – 150 г
- сіль, перець, кріп – за смаком
Спосіб приготування:
- Хліб замочимо в молоці. Лук наріжемо великими шматками. Пропускаємо через м’ясорубку цибулю і розм’якшений хліб.
- Змішуємо масу з фаршем. Якщо ви готуєте фарш зі свіжого м’яса, перейдіть його разом з цибулею і хлібом. Я зміліла свинину в блендері заздалегідь, тому у мене заморожений.
- Додаємо у фарш сіль, перець, вимішуємо і ретельно відбиваємо його.
- Приступимо до приготування начинки. У мисці змішуємо натертий на дрібній тертці сир, сметану, яйця, рубаний кріп, сіль і за бажанням перець.
- Змочуємо руки у воді і формуємо котлети з великим заглибленням у центрі. Викладаємо на змащене маслом деко.
- Заповнюємо серединку котлет начинкою. У мене вона вийшла досить рідкою. Я вирішила, що нічого страшного не станеться, якщо переповнити «гніздо». Ставимо котлети в розігріту духовку запікатися при встановленій температурі 180 градусів. Час приготування – 40 хвилин.
- Те, що розлилося в деко, згорнулося за рахунок білка при запіканні, але не пригоріло. Котлети вийшли гарні і акуратно відставали від дека.
- Тепер ці смачні котлети «гнізда» можна подавати з якимось гарніром. Рекомендую поєднувати їх з овочевими гарнірами. Це і смачно і корисно.
Господині на замітку:
- Готувати котлети в духовці у вигляді гнізд можна з будь-якого фаршу. Це може бути суміш яловичини і свинини, а також курка або індичка.
- За бажанням можна додати в начинку кружечок помідора, кубики болгарського перцю
- Зверніть увагу на те, що цей рецепт, на відміну від інших подібних на просторах Інтернету, не містить майонезу. Його категорично не рекомендується піддавати термічній обробці. А саме з майонезом найчастіше готують таке м’ясне блюдо. Бережіть своє здоров’я.
- Для зручності можна застелити деко харчовою фольгою або папером, тоді не доведеться витрачати сили на миття посуду.