Лечо з болгарського перцю на зиму пальчики оближеш – смачна заготівля, яскрава, ошатна, неймовірно ароматна. Рецептів приготування лечо на зиму величезна кількість, так що легко можна знайти те, що сподобається вам і буде відповідати смаку вашої родини.
Оцет в лечо додається завжди в самому кінці, в іншому випадку він випаровується, і тоді заготовка не буде добре стояти.
Смак лечо дуже сильно залежить від сорту помідорів, які в нього рекомендується додавати. Чим солодший і соковитіше помідори, тим духмяний і смачний виходить заготівля.
Ні в якому разі не варто замінювати натуральні домашні кетчупи, справжні соки і помідори на куплені томатні пасти. Тільки лечо, приготоване з найякісніших і стиглих продуктів, радує своїм смаком.
Якщо брати не найстигліші помідори, або ж не самі соковиті перці, то навіть аромат у лечо з перцю та помідорів буде на настільки вираженим.
Лечо з перцю та помідорів на зиму пальчики оближеш
Лечо з перцю на зиму – дуже смачний салат. Таке ласощі неодмінно порадує вас, коли за вікном холодно. Адже так хочеться, щоб на столі завжди були овочеві страви. Тому рецепт лечо буде як не можна до речі. В кінці літа настає сезон перцю, який необхідно заготовити про запас. І звичайно, лечо – один з найпопулярніших видів заготовки.
Готувати лечо з болгарського перцю «пальчики оближеш» простіше простого. Використовуємо томатний сік в якості заливки. Його кількість можна регулювати на свій смак. Можна приготувати лечо так, щоб воно було густим або не дуже. Доповнити цей салат допоможе улюблений нами ріпчасту цибулю. Він завжди добре поєднується з заготовками з томатів. Читайте ще рецепти приготування лечо з перцю, помідорів, моркви і цибулі.
Складові:
на 2-3 банки 0,5 л:
-
- перець болгарський – 600 г;
- цибуля ріпчаста – 300 г;
- томати – 700 г або томатний сік 700 мл;
- цукор – 2 ч. ложки;
- сіль – 1 ч. ложка;
- оцет 9% – 2 ст. ложки;
- перець горошок запашний – 2-3 шт .;
- часник – 2 зубчики.
Рецепт приготування лечо з перцю на зиму пальчики оближеш:
-
- Помідори перетворюємо в томатний сік.
- Наливаємо сік в каструлю. Доводимо до кипіння. Додаємо сіль і цукор. Кидаємо також запашний перець. Можна також використовувати лавровий лист.
- Тим часом нарізаємо великими шматками (які легко проходять в горлечко банки) перець і цибулю.
- Підготовлені овочі поміщаємо в каструлю з киплячим томатним соком. Перемішуємо. Знову доводимо до кипіння і варимо лечо з помідорів і перцю близько 20-30 хвилин, поки перець не стане м’яким.
- В кінці приготування додаємо оцет і часник. Варимо ще п’ять хвилин. Знімаємо пробу. Якщо довелося вам до смаку, можна закочувати в банки. Якщо немає, додайте необхідні інгредієнти, сіль, цукор або оцет. Ідеальний смак «пальчики оближеш» лечо з солодкого перцю – кисло-солодкий. Але комусь може, припаде до душі кислий смак салату. Тому регулюйте смак, грунтуючись на своїх перевагах.
- Лечо з перцю та помідорів викладається гарячим (киплячим) в стерильні банки об’ємом 0,5 або 1 л. викладаємо лечо.
- Кришки заздалегідь прокип’ятити і закатати ними нашу заготовку. Перевернути банки і залишити остигати, накривши рушником.
- Хтось додає в лечо з перцю та помідорів морква. Справа ваша. Насправді рецепти лечо різноманітні. Їх можна готувати не тільки з перцю, але і їх кабачків, баклажанів та інших овочів. Ваша фантазія може подарувати всієї сім’ї смачну заготовку. Тому експериментуйте. А якщо не хочете, просто дотримуйтесь цим рецептом, і у вас неодмінно вийде відмінна лечо з болгарського перцю на зиму пальчики оближеш.
Лечо з перцю з томатним соком без оцту
Пропоную приготувати смачне, нешкідливе лечо з перцю без оцту на зиму. Така заготовка зберігається дуже добре, незважаючи на те, що в ній немає оцту.
Взимку відкрити банку з чудовим салатом лечо з перцю на зиму буде дуже приємно. Особливо, якщо ця банку була наповнена вами. Думаю, на будь-яке свято можна поставити таке частування. Всі будуть тільки раді.
Для приготування лечо з болгарського перцю візьмемо червоний перець. Найкраще підійде товстостінний. Він соковитий, смачний і взагалі ідеальний для цієї заготовки. З прянощів найбільш підходящим є часник. Без нього важко уявити зимові салати. Та й смак завжди тільки виграє завдяки часнику. Крім того, не замінними в даному випадку є сіль і цукровий пісок. Їх гармонійне поєднання дає незвичайний смак нашого салату.
Складові:
-
- перець червоний товстостінний чищений – 1,2 кг;
- томатний сік – 2,5 л;
- цукор – близько 2 ст. л .;
- сіль – близько 1 ст. л .;
- 3-4 зубки;
- рослинне масло – за бажанням.
Рецепт приготування лечо з перцю без оцту на зиму:
-
- Перець болгарський червоний зважуємо після чистки. Нарізаємо його такими шматочками, які легко пройдуть в горлечко банки. Загалом, щоб їх було зручно діставати і вживати. Розміщуємо в глибоку об’ємну каструлю.
- Заливаємо перець томатним соком. Його кількість можна зменшити або збільшити на свій розсуд. Також важливу роль відіграє сорт помідорів, з яких готувався сік. Чим мясистее плоди, тим густіше вийде сік. А значить, лечо з перцю на зиму буде густим. Тому регулювати кількість соку можна самостійно, домагаючись потрібної вам густоти.
- На цьому етапі додаємо в сік і перець сіль з цукром. Як правило, солі йде менше, ніж цукру. Варимо лечо з перцю 30 хвилин після того, як вміст каструлі закипіло. Вогонь повинен бути помірним.
- В кінці приготування обов’язково зніміть пробу. Лечо з перцю має мати кисло-солодкий смак. Без оцту домогтися ідеального смаку, звичайно, складніше. Кислоту дають самі помідори, а ось сіль і цукор потрібно додати за смаком.
- І на завершення процесу приготування лечо ми додамо подрібнений часник. Перемішуємо і ще кілька хвилин тримаємо на вогні.
- Тепер що стосується рослинного масла. Зазвичай його додають в зимові салати. Але я не стала цього робити. Краще заправити лечо маслом вже після відкриття банки взимку. Буде набагато ефектніше. І салат буде здаватися свіже, на мою думку.
- Ну а тепер розкладаємо готове кипляче лечо з болгарського перцю в бланшірованние банки. Можна використовувати тару місткістю 0,5, 07 або 1 л. У мене вийшло 2 літрові банки і одна 0,5 л.
- Закочує банки з заготівлею бляшаними кришками. Перевертаємо і даємо в такому вигляді повністю охолонути.
Цей рецепт лечо з перцю без оцту може стати одним з ваших улюблених. Адже салат виходить дійсно натуральним і смачним – пальчики оближеш.
Лечо з жовтого перцю і помідорами чері
Овочеві салати на зиму – найбільш затребувані і смачні зимові припаси, а лечо з болгарським перцем і помідорами чері займе серед заготовок одне з перших місць. Ніжний і ароматний салат може бути самостійною стравою або гарніром до м’ясної страви, з нього вийде ароматна начинка для вегетаріанського пирога.
Складові:
-
- перець болгарський жовтий – 600 г;
- морква – 400 г;
- помідори черрі – 200 г;
- селера стебловий – 150 г;
- ріпчаста цибуля – 180 г;
- часник – 3 зуб .;
- сіль – 10 г;
- цукровий пісок – 15 г;
- рослинне масло – 35 г.
Спосіб приготування:
-
- Основа практично будь-якого овочевого салату – пасеровану цибулю. Це один з найпоширеніших овочів, який надає овочевим салатам, як це дивно б не звучало солодкість, адже за змістом цукру він порівнянний з кавуном.
- Отже, дрібно рубаємо цибулю, наливаємо в глибокий посуд з товстим дном рослинне масло, страхуємо, додаємо роздавлений і подрібнений часник.
- Моркву чистимо від шкірки, нарізаємо товстою соломкою, відправляємо в сковороду, перемішуємо, готуємо на середньому вогні приблизно 10 хвилин.
- Коли морква стане зовсім м’якою, кладемо помідори черрі розрізані навпіл і порубаний дрібно селера, тушкуємо овочі 5 хвилин.
- Слідом додаємо очищений від насіння і нарізаний кубиками 1.5 х 1.5 сантиметри жовтий болгарський перець.
- Тепер кладемо цукровий пісок і сіль, накриваємо овочі кришкою, тушкуємо 6-7 хвилин.
- Перекладаємо гарячий салат в підготовлені банки (вимиті і стерилізовані), заповнюємо до горлечка, утрамбовуємо, перевіряємо, щоб на стінках не утворювалися порожнечі, при необхідності прибираємо їх виделкою або гумової лопаткою.
- Акуратно опускаємо закриті кришками банки в каструлю з водою, нагрітою до 45 градусів, доводимо майже до кипіння, стерилізуємо 10 хвилин, щільно закупорюють.
- Ставимо банки на стіл, вкриваємо пледом або рушником, залишаємо до повного охолодження.
- Приготоване таким чином лечо можна зберігати в сухому і темному місці при температурі від +2 до +7 градусів Цельсія кілька місяців.
Лечо з перцю на зиму без додавання оцту
Вам потрібно буде взяти такі продукти:
-
- перець солодкий болгарський – один кілограм;
- пюре томатне – 1 кілограм;
- цукровий пісок – 2 столові ложки цукру без верху;
- сіль – одна столова ложка солі без верху.
Рецепт приготування:
-
- Для початку потрібно помити перець, прибрати з нього все насіння і плодоніжки. Для того, щоб заготовка була більш ошатною, найкраще брати кольоровий перець. Наріжте його або смужками – поздовжньо, або невеликими квадратиками.
- Після цього потрібно взяти пюре від томатів свіжих, які ви пропустили через м’ясорубку, а потім уварити отриману масу хоча б в два рази. Є час, щоб уварити ще більше – уварюйте.
- Після цього беріть сіль і цукор в зазначених пропорціях і підмішувати до заготівлі. Порізаний перець потрібно теж додати саме зараз. Варити все треба не менше півгодини.
- Банки до закінчення варіння повинні бути вже готові. Розкладайте заготовку по банкам і закривайте.
Рецепт лечо на зиму
Цей рецепт лечо на зиму користується особливою популярністю, і не дивно, так як виходить така заготовка дуже смачною.
Для неї вам потрібно буде взяти такі продукти:
-
- помідори – 4 кілограми;
- солодкий болгарський перець – 5 кілограмів;
- цукровий пісок – один стакан;
- сіль – 2 столові ложки солі;
- масло рослинне – один стакан;
- оцет на 9% – 2 столові ложки.
Рецепт приготування:
Помідори потрібно перебрати, відібрати тільки самі спілі і соковиті, після помити їх акуратно і пропустити через м’ясорубку. Що стосується перцю, то його потрібно порізати приблизно на 8 частин кожен стручок. Масу томатну, що у вас вийде, потрібно перелити в каструлю, а після цього підмішати цукровий пісок. Додайте сіль, поставте все на вогонь. Перемішайте доти, поки все не почне кипіти. Після цього потрібно в каструлю долити масло, знову перемішати все і знову дочекатися закипання. А після цього закладайте перець. Варіть все протягом півгодини. Потім все потрібно буде почути з вогню і долити оцет. Потім потрібно розкласти все по банкам стерилізованим і закатати.
Рецепт лечо з болгарського перцю з помідорами на зиму
Болгарське лечо на зиму – одна з найпопулярніших заготовок. Виходить дуже смачно і ароматно.
Для приготування болгарського лечо на зиму вам потрібно взяти такі продукти:
-
- перець -2 кілограма;
- помідори – 3 кілограми (в крайньому випадку можна замінити 2 літрами томатного соку);
- морква великого розміру – 2 штуки;
- сіль їдальня грубого помелу 2 столові ложки;
- цукровий пісок – 3 столові ложки;
- гвоздика – 10 штук;
- перець гострий – 3 невеликих стручка;
- часник – 300 грам;
- перець духмяний – 10 горошин.
приготування:
-
- Потрібно взяти томати, відібрати стиглі і червоні, після цього потрібно ошпарити їх в окропі, щоб можна було легко зняти шкірку. Як ошпарити, треба буде все подрібнити блендером.
- Далі потрібно взяти перець і нарізати невеликими тонкими смужками. Слідкуйте за тим, щоб в лечо не потрапляли насіння. Морквину потрібно помити, почистити, після цього потерти всі на крупну тертку. Всі продукти перемішуються в ємності з товстим дном, після цього засипається сіль і цукор, спеції.
- Поставте в тепле місце на півгодини, щоб крупинки розчинилися, а після цього доводите все до кипіння.
- Варіть після того, як все закипить, на протязі 10 хвилин. Потім потрібно все розкласти по банках, які ви вже встигли заздалегідь стерилізувати, а після цього треба все поставити на пастеризацію на 10 хвилин.
- Банки закатати і переверніть.
Як приготувати лечо з перцю з помідорами
Лечо – найпростіший спосіб заготовити перець болгарський на зиму. Якщо у вас досить великий урожай, то обов’язково спробуйте цей рецепт з додаванням моркви і томатного соку.
Для приготування такого лечо вам потрібно буде заздалегідь взяти такі продукти:
-
- перець солодкий болгарський – 2,5 кілограма;
- морква – 500 грам;
- томати стиглі, червоні і соковиті – 2 кілограми (намагайтеся вибирати томати солодких сортів);
- сіль велика – 1 столова ложка солі;
- цукровий пісок – половинка склянки цукру;
- масло рослинне – півсклянки олії;
- укус – чайна ложка оцтової есенції на 70%;
- вода – чверть склянки води.
Рецепт приготування:
-
- Для початку потрібно взяти томати, ошпарити їх в окропі, після цього потрібно зняти з них шкірку, опустити в каструлю, перемішати дуже інтенсивно і варити, поки об’єм не увариться до одного літра. Після цього потрібно додати туди сіль, спеції, лавровий лист, дати поваритися всьому ще хвилин 10.
- Тепер вам потрібно почистити моркву, порізати її, перець болгарський теж потрібно почистити і порізати на поздовжні смужки.
- Додаємо все це до уварену томатного соку і варимо протягом 10 хвилин. Банки ви повинні стерилізувати заздалегідь, а після цього всю заготовку в киплячому вигляді треба розкласти по банках і закатати.
Лечо з помідор і перцю та помідорів на зиму
Лечо з помідор на зиму – заготовка не менш популярна.
Спробуйте приготувати смачне і дуже ніжне лечо за цим рецептом:
-
- помідори – 6 кілограм;
- перець болгарський зелений – 5 кілограм;
- морквина – півкілограма;
- часник – одна головка;
- сіль – 3 столові ложки великої повареної солі без верху;
- оцет на 9% – 75 мл;
- цукровий пісок – 200 грам;
- масло рослинне – 125 мл;
- пекучий перець червоний – стручок;
- петрушка і селера – зелень за смаком.
Рецепт приготування:
-
- Для початку потрібно взяти помідори і морквину, перемити, посоватися на частини, а після всього цього пропустити через м’ясорубку, яку ви обшпарили окропом. Тепер треба взяти часник, а також зелень.
- Перець гіркий, і після цього порізати як можна дрібніше. Все потрібно перемішати, поставити на вогонь варитися тільки полум’я занадто великим не робіть ні в якому разі. Далі потрібно вогонь зробити менше, як все закипить.
- У цю суміш потрібно покласти і перець болгарський, який ви вже встигли помити, обсушити, а після цього порізати невеликими шматочками. Дайте закипіти всього цього і варіть протягом 45 хвилин.
- Приблизно за 15 до того, як будете вимикати заготовку, потрібно додати необхідну кількість оцту. розкладіть все в гарячому вигляді по банкам, які ви вже встигли стерилізувати заздалегідь, а після цього потрібно все закатати і укутати практично на одну добу.
Перець на зиму – рецепти лечо по-Краснодарський
Перець на зиму можна приготувати, використовуючи різні рецепти лечо – наприклад, дуже популярним рецептом лечо по-Краснодарський.
Для нього вам потрібно буде взяти такі продукти:
-
- червоний перець солодкий – 5 кілограм;
- томатний сік – 3 літри соку;
- морква – один кілограм соковитої і солодкої моркви;
- перець гіркий – 2 стручки;
- масло рослинне – рівно 200 мл олії без запаху, вимороженої;
- оцет на 9% – 150 мл;
- сіль велика, можна брати морську, але не можна брати йодовану – 3,5 столових ложок солі;
- часник – 150 грам;
- петрушка і кріп – свіжа зелень – за смаком.
Рецепт приготування:
-
- Потрібно взяти перець, порізати його на 4 частини вздовж, після цього треба потерти очищену і вимиту моркву на крупну тертку. Перець гіркий помийте, почистіть, а потім наріжте.
- Далі потрібно все, крім часнику, а також свіжої зелені, викласти в каструлю з досить товстими стінками. Все потрібно залити підготовленим томатним соком. Буде простий ідеально, якщо ваш томатний сік виявиться домашнього приготування – лечо буде набагато смачніше.
- Далі потрібно все варити близько 25 хвилин після того, як суміш у вашій каструлі закипить. Після цього потрібно викласти часник, який ви вже перемололи заздалегідь, варіть все, помішуючи час від часу, ще на протязі 20 хвилин.
- Потім потрібно взяти перемелені зелень, варити її протягом 20 хвилин, а після цього закатати салат по банках, вже прожареним заздалегідь в духовці.
Як приготувати лечо на зиму з кабачків
Якщо вас цікавить, як приготує лечо на зиму з додаванням кабачків, то ми вам обов’язково підкажемо декілька вельми апетитних і цікавих рецептів, які вам сподобаються своєю оригінальністю і ніжним овочевим смаком.
Вам потрібно буде заздалегідь взяти такі продукти:
-
- кабачки – 3 кілограми;
- часник – 100 грам дуже гострого часнику. Найкраще брати сортів не південні, а зимові;
- перці болгарські солодкі – 6 штук;
- томатний сік домашнього приготування – один літр;
- сіль велика – 2 столові ложки без гірки;
- оцет – 1 склянка оцту на 9%;
- цукровий пісок – 1 склянка цукру.
приготування:
-
- Для початку потрібно взяти все овочі, перебрати, почистити, перемити. Після цього потрібно взяти гіркий перець, часник, а також солодкий перець, і все це акуратно пропустити через м’ясорубку.
- Залийте все томатним соком, а після цього додайте трохи солі, трохи цукрового піску, оцет з тій кількості, що зазначено в рецепті. Все дуже добре перемішайте і варіть протягом 20 хвилин.
- Після цього потрібно все розкласти по банках стерилізованим і закатати. Студити потрібно тільки в перевернутому вигляді. Як охолоне – тримайте на холоді.
Кабачкове лечо на зиму
Вам потрібно буде взяти такі продукти:
-
- кабачки – рівно 2 кілограми;
- перець солодкий – 1 кілограм;
- паста томатна – 400 грам;
- вода – один стакан;
- цукровий пісок – 150 грам;
- рослинне масло – 300 мл олії без запаху;
- сіль – 1 столова ложка солі;
- червоний перець мелений – пів чайної ложки;
- оцет на 9% – 70 мл.
Рецепт приготування:
-
- Вам потрібно взяти пасту томатну, перемішати її зі спеціями і з водою, після цього виставити на вогонь і дочекатися, поки не закипить. Кабачки до цього моменту потрібно почистити від насіння, а також від шкірки і нарізати дрібними кубиками.
- Як тільки ви це зробите, потрібно буде все проварити протягом 30 хвилин. Приблизно за 10 хвилин до того, як будете вимикати заготовку, потрібно обов’язково додати трохи оцту. все треба закатати, а потім укутати, щоб все так і охололо.
- Як охолоне – переносите на холод.
Лечо з кабачків на зиму
Лечо з кабачків на зиму можна приготувати і дуже гостре. Виходить дуже смачно, але тим, хто не дуже любить все пекуче, ця заготовка може і не сподобатися.
Вам потрібно буде взяти такі продукти:
-
- кабачки – 3 кілограми;
- часник – 100 грам;
- перці солодкі – 6 штук;
- перець гіркий – один великий стручок;
- томатний сік – 1 літр томатного соку домашнього виготовлення;
- сіль – 2 столові ложки;
- склянка оцту на 9%;
- стакан цукру – одна штука.
Рецепт приготування:
-
- Для того щоб приготувати гостре лечо з використанням кабачків, вам потрібно буде для початку помити перець гіркий і солодкий, після цього потрібно їх порізати на частини, а потім пропустити через м’ясорубку.
- Все треба залити соком томатним, додати сіль і цукровий пісок, також слід додати оцет і все перемішати. Варіть все на протязі 10 хвилин. Після цього потрібно в киплячу томатну суміш перекласти кабачки і варити все ще приблизно 25 хвилин.
- Банки і кришки заздалегідь помийте і стерилізують, після цього розкладайте лечо з кабачків по ємностей, поки вона гаряча, а потім закочуйте. Переверніть кожну банку і укутайте. Читайте ще рецепти приготування лечо з кабачків з майонезом.
- Добу нехай все остигає в перевернутому вигляді, а потім можна все винести на холод.