Лобіо – популярне овочеве блюдо гостинній грузинській кухні. З грузинського назва страви перекладається як «квасоля». Основою рецепту лобіо є відварні бобові.
Але ж, як відомо, квасолі існує не один десяток сортів. Таким чином, і кілька десятків страв з неї носять цю назву. Хоча б ми звикли бачити квасоля в страві не як основний інгредієнти, а як доповнення. Вінегрет, пісний борщ або салати з квасолею – яскраві приклади цього.
В даному рецепті класичного лобіо з червоної квасолі, яка і буде складати основу страви. Другий важливий компонент – ріпчаста цибуля, вага якого становить половину ваги бобових.
Він, як і помідори дає лобіо з червоної квасолі соковитість. Оцет надає страві легку кислинку. А приправи насичують його чудовим ароматом і неповторним смаком. Читайте ще рецепти приготування фондю.
Господині на замітку:
Смак страви стане більш насиченим, якщо замість сушених орегано і м’яти додати свіжу ароматну зелень. Знадобиться по 1 пучку кожного найменування.
Оцет можна замінити соком лимона.
Лобіо з червоної квасолі класичний рецепт
Час приготування: 1 год 20 хв. + Час на замочування квасолі і маринування стебел зелені
Кількість порцій: 6
Складові:
-
- квасоля червона – 300 г;
- цибуля ріпчаста – 3 головки;
- помідор – 3 шт .;
- ядро волоського горіха – 120 г;
- часник – 3 зубчики;
- масло рослинне – 60 мл;
- оцет 3% – 60 мл;
- кінза свіжа – 1 пучок;
- орегано сушений – 1 ст. л .;
- м’ята сушена – 1 ст. л .;
- хмелі-сунелі – 1 ч. л .;
- перець чорний мелений – за смаком;
- перець червоний мелений – щіпка;
- сіль за смаком.
Рецепт приготування класичного лобіо з червоної квасолі:
Квасоля переберіть, і, заливши холодною водою, залиште на 6-8 годин (можна на ніч).
Кінзу добре промити, обсушити і відокремте листочки від стебел. Стебла дрібно наріжте, покладіть в керамічну або скляну ємність і залийте оцтом. Накрийте кришкою і поставте на ніч у холодильник.
Набряклу квасоля промийте, викладіть в каструлю і залийте невеликою кількістю холодної води (вода повинна злегка покривати зерна). Дайте воді закипіти і варіть квасоля на середньому вогні під кришкою 45-50 хвилин до готовності. Як правило, вода через цей період часу вже випаровується, але, якщо вона все ж залишилася, злийте її геть. А якщо в процесі варіння вода випаровується надто швидко, то долийте в каструлю необхідну кількість окропу.
Поки відварюється основа лобіо (квасоля), займіться підготовкою інших інгредієнтів.
-
- Цибулю очистіть і крупно наріжте.
- Помідори вимийте. На кожному зробіть хрестоподібний надріз.
- Опустіть помідори в окріп буквально на 30 секунд, вийміть шумівкою і зніміть з них шкірку.
- Потім наріжте помідори кубиками розміром 1х1 см.
- Розжарити на сковороді олію, викладіть цибулю і обсмажте його до золотистого кольору.
- Додайте помідори і продовжуйте готувати ще 10 хвилин на сильному вогні, не забуваючи помішувати.
- Листочки кінзи дрібно нарубати.
- Волоські горіхи подрібніть ножем.
- Зубчики часнику очистіть і промийте.
- Перекладіть цибулю з помідорами в каструлю. Додайте мариновані стебла, подрібнені листочки кінзи і волоські горіхи.
- Всипте спеції – орегано, м’яту, хмелі-сунелі, мелений чорний і червоний перець. За смаком посоліть.
- Прямо в каструлю видавіть через прес часник.
- Все ретельно перемішайте. Поставте на маленький вогонь і прогрійте під кришкою протягом 10 хвилин.
- Додайте червону квасолю, добре перемішайте і прогрійте ще 10 хвилин (на маленькому вогні під кришкою).
Класичний лобіо з червоної квасолі готовий. Викладіть його на велику поглиблене блюдо і теплим подавайте до столу, попередньо прикрасивши листочками кінзи і м’яти. До лобіо з червоної квасолі подайте на окремій тарілці теплу кукурудзяну коржик.
Класична грузинська кухня – це колорит, пікантний смак, по-домашньому смачні і прості страви. Якщо ви не є прихильником цієї країни, не любити традиційні страви цієї країни просто неможливо.
Наприклад, таке грузинське блюдо, як лобіо (квасоля) – це гарнір до основних страв і прекрасна закуска. Існує безліч різних видів приготування лобіо. Кожна жінка, що живе в Грузії знає кілька різних рецептів приготування цієї страви.
Квасоля – це дуже поживний і смачний продукт, крім того він є джерелом корисних вітамінів, рослинних білків, саме тому за своєю цінністю квасоля перевершує навіть деякі сорти м’яса. Якщо ви приготуєте страви, то можете допомогти своєму організму, оскільки білок в організмі засвоюється на 80 відсотків.
Фахівці з’ясували, що всі любителі квасолі – врівноважені і спокійні люди, які володіють добрим і м’яким характером. А наявність в квасолі калію, магнію, заліза та інших корисних речовин роблять цей різновид бобового дуже корисним продуктом харчування. Дуже важливо їсти квасолю людям після сорока років. Крім цього, дієтологи радять їсти страви з квасолі кілька разів на тиждень.
Лобіо по-грузинськи – підготовка необхідних продуктів
Пам’ятайте про те, що різні сорти квасолі ніколи не потрібно змішувати під час приготування однієї страви, оскільки через різного часу варіння квасолі можна отримати різну консистенцію квасолі. Необхідно дуже сильно розварювати квасоля, а в деяких рецептах її взагалі розминають до стану пасти. Пікантний смак можна додати страві додавши в нього різні грузинські спеції.
Сюди можна додати свіжу зелень (цибуля, кінза, петрушка) майоран, хмелі-сунелі, розмарин, біла гірчиця, м’ята, лист лавровий, пажитник, кріп, кориця, кмин, шафран, гвоздика. В результаті у вас вийти не дуже гостре і запашне блюдо, червоний або чорний перець можна додавати на свій смак.
Обов’язковий атрибут практично кожного грузинського блюда – це подрібнені горіхи. Перед тим, як відварювати квасоля, її необхідно попередньо замочити у воді на пару годин, для того, щоб вона швидше зварилася, а також для того, щоб вивести з неї речовини, які сприяють здуття шлунка. Після чого всю рідину з квасолі потрібно злити, а потім залити її чистою водою і поставити варитися на плиту.
Лобіо з червоної квасолі класичні рецепти – підбірка кращих рецептів приготування
Лобіо з червоної квасолі з м’ясом класичний рецепт
Червона квасоля вважається найбагатшим джерелом клітковини, який дає повне відчуття ситості. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує щодня є по 40 грам клітковини, оскільки вона допомагає виводити токсини з організму людини і допомагає стабілізувати цукор в крові. Калорії, які містяться в червоної квасолі зовсім повнять, тому її можна їсти хоч кожен день.
Для приготування класичного лобіо з червоної квасолі вам знадобитися:
-
- 500 грам червоної квасолі,
- 600 грам помідор,
- 600 грам м’якоті баранини,
- 5 зубчиків часнику,
- 3 цибулини,
- Кріп, кінза, гострий перець, олія рослинна, сіль
приготування:
Перш ніж готувати цю страву необхідно замочити червону квасолю протягом декількох годин. М’ясо для приготування цієї страви необхідно приготувати заздалегідь. Промийте його, поріжте дрібними шматочками і обсмажте в олії соняшниковій протягом тридцяти хвилин.
До м’ясо додайте очищені від шкірки і дрібно порізані помідори, а також подрібнену цибулю. Дуже дрібно поріжте перець і зелень, подрібніть весь зубок часнику. Всі ці інгредієнти додайте в сковороду до м’яса. Ретельно розітріть відварену квасолю, змішайте з усіма іншими компонентами і продовжуйте готувати страву ще сім хвилин.
Лобіо по грузинськи з помідорами
Лобіо, приготоване за цим рецептом підходить для поста. Більшість людей вважають, що всі пісні страви зовсім несмачні і не корисні для організму – але це не відноситься до лобіо. Дане блюдо може бути навіть смачніше, ніж деякі м’ясні страви.
Для приготування вам знадобитися:
-
- 200 грам червоної квасолі,
- 400 грам цибулі,
- 150 грам хмелі-сунелі,
- 200 грам помідорів,
- 2 ложки рубаних горіхів,
- Зелена цибуля, петрушка, кінза,
- 2 зубчики часнику,
приготування:
Квасоля відваріть до м’якості, попередньо замочену у воді, каструлю з квасолею залиште на плиті, щоб вона могла більше розм’якшити. Очистіть цибулю від шкірки і поріжте досить крупно, додайте порізані дрібними кубиками помідори і всі необхідні приправи.
Продовжуйте тушкувати все вміст до того моменту, поки всі овочі не розваряться. З квасолі злийте всю рідину і відразу ж додайте її в лобіо. Волоські горіхи і часник ретельно подрібніть, додайте їх в овочеву суміш, додайте перець і сіль за смаком.
У лобіо додайте дрібно порізану зелень, зверху накрийте кришкою і включіть невеликий вогонь на плиті. Страву можна подавати в теплому і в холодному вигляді. смачного!
Лобіо з печерицями
Для приготування цієї страви дуже важливо щоб відварна квасоля залишилася цілою. Тому квасоля необхідно варити на маленькому вогні.
Для приготування вам знадобитися:
-
- 5 середніх цибулин,
- 250 грам печериць,
- 200 грам червоної квасолі,
- 4 зубчики часнику,
- 50 міліграм масла рослинного,
- 50 грам горіхів,
приготування:
Всю квасоля слід попередньо замочити на цілу ніч, після чого протягом 1,5 години відварювати у воді до готовності. Печериці промийте і поріжте досить великими шматочками, обсмажте їх в розігрітій олії соняшниковій до рум’яності.
Після чого обсмажені гриби перекладіть в окрему тарілку і додайте до них попередньо подрібнений часник. Досить крупно поріжте волоські горіхи. всі компоненти з’єднайте воєдино, додайте до них перець і сіль.
Лобіо на зиму з овочами
Консервована квасоля домашнього приготування – це досить рідкісне блюдо, яке простіше купити в будь-якому продуктовому магазині. Але це даремно. Спробуйте приготувати це овочеве блюдо, в якому основним складовим є квасоля, і ви напевно не пошкодуєте.
Для приготування вам знадобитися:
-
- 3 склянки квасолі,
- 1 кілограм солодкого перцю,
- 2 кілограми стиглих помідорів,
- 1 кілограм моркви,
- 2,5 столові ложки солі,
- 200 міліграм масла рослинного,
- 70 міліграм оцту,
- 200 грам цукру,
приготування:
Необхідно відварити квасолю у воді з додаванням солі до повної готовності. Весь перець очистіть від насіння і поріжте його невеликий соломкою. Всі помідори припустіть через м’ясорубку, натріть на тертці моркву. Всі овочі необхідно змішати, додати до них масло, цукор, сіль і продовжуйте варити на невеликому вогні протягом півгодини після їх закипання.
Можна вводити оцет приблизно за 10 хвилин до остаточного приготування. Викладіть всю гарячу масу в попередньо стерилізовані банки і можете закатати кришками.
Лобіо – корисні рекомендації кулінарів
Найбільша кількість квасолі міститься саме в білої квасолі. Саме біла квасоля насичує організм зайвими калоріями. Чорна і червона квасоля сприяють очищенню організму, крім того в такій квасолі міститься велика кількість антоціонінов – корисних речовин, які сповільнюють старіння організму.
Зелене лобіо – це блюдо, яке відрізняється за своїм смаком. Головне засвоїти один важливий принцип, і ви можете готувати найрізноманітніші страви з зелених стручків квасолі. Наприклад, можна приготувати лобіо з сациві, омлетом, м’ясом, яйцями, волоськими горіхами.
Необхідно попередньо відварити квасолю протягом 50 хвилин, після чого ретельно перемішати з зеленню і додати масло топлене. Блюдо згасити протягом 10 хвилин на сковороді і можна подавати до столу. Смачного!
Лобіо із стручкової квасолі
Відмінне лобіо виходить із стручкової квасолі, в його смаку відчуваються легкі горіхові відтінки. Подавати його на стіл можна як салат.
Складові:
• 400 грам замороженої квасолі в стручках;
• 1 цибулина;
• жменя волоських горіхів;
• 3 зубчики часнику;
• по пучку кінзи і кропу;
• мелений перець і сіль;
• соняшникова олія.
Рецепт лобіо із стручкової квасолі:
Цибулю дрібно нарізаємо, на соняшниковій олії смажимо його, додаємо квасоля в стручках. Щоб додати страві особливого смаку, можна в процесі смаження додати суміш червоного і зеленого перцю. Накриваємо все кришкою і тушкуємо до готового стану. Приблизно за 5-6 хвилин до того, як овочі на зелене лобіо будуть готові, додаємо сіль. Приступаємо до приготування заправки. Волоські горіхи очищаємо, дрібно рубаємо їх ножем.
Часник також дрібно нарізаємо, також можна подрібнити його за допомогою преса. Змішуємо рубану зелень разом з горіхами, свіжомеленою перцем, часником, і соняшниковою олією. Змішуємо готову квасолю з приготовленою заправкою.
За бажанням до лобіо із зеленої квасолі можна додати попередньо очищені томати і приправи, відмінно підійде «хмелі-сунелі». Подаємо страву на стіл, воно може виступити в ролі салату і доповнити смак інших страв.
Лобіо з квасолі з м’ясом
Цей варіант приготування лобіо досить незвичайний, так як тут присутній м’ясо. Смак страви оригінальний, особливий, вам точно воно сподобається.
Складові:
• 500 грам квасолі;
• по 600 грам яловичини і помідорів;
• 4 цибулини;
• 5 зубчиків часнику;
• пучок кінзи і кропу;
• сушений орегано;
• сіль.
Як приготувати лобіо з м’ясом:
Квасоля необхідно попередньо замочити в холодній воді. Після розбухання варимо її до готового стану. Розминаємо боби виделкою. Яловичину нарізаємо у вигляді середніх шматочків. Перекладаємо її в сковороду і тушкуємо протягом 25 хвилин. Готуючи лобіо за рецептом, необхідно почистити і нарізати цибулю. Додаємо його до м’яса і тушкуємо все до готового стану. Читайте ще рецепти приготування лечо.
Помідори обдаємо киплячою водою, потім поміщаємо в холодну воду на пару хвилин. Знімаємо з томатів шкірку, нарізаємо їх у вигляді кубиків. Додаємо до готового м’яса помідори. Кладемо туди ж подрібнений часник із зеленню, протушіваем все 10 хвилин.
До м’яса і овочів додаємо квасоля, готуємо 5 хвилин, помішуючи. Накриваємо блюдо і даємо йому настоятися протягом 20 хвилин. Ось таке вийшло лобіо, рецепт з фото продемонстрував в подробицях весь процес готування. Готуйте смачне, легке і ситне блюдо для своєї сім’ї.