Солона оселедець є невід’ємною частиною буденного і навіть святкового столу. Тому сьогодні хочемо поділитися з вами неймовірно смачним рецептом оселедця, маринованої по-фінськи. Традиційно таку оселедець готують на Різдво, але, щоб її приготувати, чекати свята зовсім не обов’язково, так як весь процес дуже простий! Отже, приступимо!
Інгредієнти для приготування оселедця по-фінськи:
- філе солоної оселедця – 2 шт. (вагою близько 600 р)
- цибуля червоний – 1-2 шт.
- морква – 2 шт.
- корінь хрону – шматочок довжиною 3 см
Для маринаду:
- вода – 250 г
- цукор – 90 г
- оцет яблучний (або білий винний) – 100 г
- сіль – щіпка (за бажанням)
- перець запашний горошком, суміш гострого перцю горошком, гірчиця горошком, гвоздика, лавровий лист – за смаком
- свіжий кріп – для подачі
Рецепт приготування маринованої оселедця по-фінськи:
Приготуйте маринад. У сотейник пересипте цукор, додайте кілька лаврових листків і суміш спецій для маринаду, влийте воду. За бажанням, якщо оселедець на ваш смак недостатньо солоний, то можете додати трохи солі. Поставте сотейник на вогонь і доведіть маринад до кипіння, проваріть кілька хвилин, щоб цукор повністю розчинився.
Влийте оцет і знову доведіть маринад до кипіння. Зніміть сотейник з маринадом з вогню і залиште до повного охолодження.
Підготуйте овочі. Дві середніх червоних цибулини або одну велику наріжте кільцями або півкільцями.
Очищену моркву і невеликий шматочок свіжого хрону наріжте тонкими кільцями.
Оселедець розберіть на філе. Для цього спершу відріжте голову і розріжте ножем черевце. Дістаньте нутрощі, а саме черевце ретельно очистіть від чорної плівки.
Зніміть шкірку. Для цього розгорніть рибу до себе спиною і зробіть надріз вздовж хребта.
Поддевом шкірку пальцями або кінчиком ножа, зніміть її з усієї поверхні оселедця.
Далі акуратно допомагаючи собі ножем, відокремте філе від кісток.
Готове філе оселедця наріжте невеликими шматочками. За бажанням, замість цілої оселедця можете купити вже готове філе.
Шматочки оселедця рівним шаром викладіть на дно банки або будь-який інший підходящої ємності з кришкою.
Поверх викладіть шар підготовлених овочів.
Таким чином, як показано на фото, чергуючи оселедець з овочами, заповніть ємність.
Залийте оселедець з овочами повністю розсолом, маринадом.
Закрийте ємність кришкою і відправте в холодильник на 2-3 дні.
Через два дні маринована оселедець по-фінськи буде готова!
Смачного!