Шматочки маринованих зелених помідорів здатні моментально розбудити задрімав апетит. Маринад для зелених плодів готують більш концентрований, ніж для стиглих помідорів. Зелені часточки дістають з банки безпосередньо перед подачею, розкладають їх віялом на плоскій тарілці. У складних салатах такі помідори «не беруть», але можна спорудити простеньке блюдо, полив соняшниковою олією зелені помідорні часточки і колечка свіжої цибулі.
Щоб приготувати зелені помідори часточками на зиму потрібно:
- помідори зелені – 3,2-3,5 кг
- гіркий перець – 1 шт.
- часник – 1 головка
- насіння гірчиці – 2 ч. л.
- перець чорний горошок – 10 шт.
- перець духмяний горошок – 10 шт.
- вода – 2,5 л
- сіль – 2,5 ст. ложки
- цукор – 10 ст. л.
- оцет 9% – 300 мл
Примітка: із зазначеної кількості продуктів вийде 2 трилітрові банки на зиму.
Мариновані зелені помідори часточками – рецепт з фото:
Тугі зелені помідорні часточки будуть так апетитно похрустывать, майже як мариновані огірочки. Щоб готові помідори не стали надмірно м’яким, потрібно правильно вибирати вихідні продукти: в цій заготівлі на зиму використовуються незрілі плоди м’ясисті злегка подовжених помідорів.
Миють помідори старанно, на зеленій «шкірці» іноді зустрічаються грязьові плями, що не змиваються під струменями проточної води.
Банки стерилізують. На дві частини поділяють сухі прянощі, щоб рівномірно заповнити кожну банку. Трохи гірчичних зерен залишають для маринаду. Часникові зубчики не розрізають на частини, а гіркий перець ріжуть кружальцями.
Зелені помідори нарізають вертикальними часточками. Якщо ви вибрали «правильний» сорт, зовсім не випливає соку. Соковиті помідори не маринують часточками, такі плоди консервують цілком.
Обидві банки заповнюють шматочками при дуже щільному укладанні.
В кожну банку з помідорами наливають крутий окріп, шийку прикривають кришкою. Зеленим часточок потрібно дати 15 хвилин, щоб вони змогли прогрітися, як слід.
Воду зливають. У цей час можна помітити, що зелені помідори злегка пожовкли і «спрессовались», у верхній частині банки з’явилося вільний простір.
У каструлю наливають 2,5 літра холодної води, кидають залишилися гірчичні насіння, сіль з цукром. Маринад кип’ятять 3-4 хвилини на сильному вогні.
В банки наливають по 150 мл оцту.
Заливають зелені помідори часточками гарячим маринадом, закупорюють на зиму і перевертають банки.
Накриті рушниками банки остигають протягом доби. Укутувати банки потрібно дуже добре, щоб остигання не сталося стрімко.
Такі зелені мариновані помідори часточками зберігаються 1 рік.
Смачного!