Через тиждень, 28 лютого 2011 року почнеться Масляна. Це давній язичницький свято Русі, що зберігся після прийняття християнства. На Масляну проводжають люту зиму і зустрічають весну. Весь тиждень печуть млинці, влаштовують гуляння, водять хороводи, катаються з гірок.
От саме млинці нам і цікаві. У минулому році ми влаштували млинцевий марафон. Кожен день готували різні млинці – символи Сонця – і викладали нові рецепти. Давайте згадаємо, як це було.
Понеділок – “зустріч” Масляної. У цей день будують гірки, ставлять гойдалки, наряджають солом’яне опудало. Починають пекти млинці.
Почали ми з простих млинців на молоці.
В які завернули м’ясний фарш і оформили у вигляді мішечків.
Далі нас було не зупинити.
Вівторок – “загравання”. Звуть рідних і знайомих, катаються з гір, співають частівки, їдять млинці.
В той день у нас на столі були темні гречані млинці.
Середовище – “ласунка”. Зять приходить до тещі на млинці.
Спочатку ми пекли ми млинці на кефірі. Потім додали в млинцеве тісто яблуко. Ах, як смачно вийшло.
Четвер – “широкий розгул”. Це найвеселіший день Масляної. Возять опудало. Народ катається на гойдалці і з крижаних гір, віддається танцям, пісням, балаганів, катання на конях, гучним гулянок.
Згадували різні способи згортання млинців з різними начинками.
П’ятниця – “тещині вечірки”. Тепер зять кличе тещу в гості і пригощає млинцями.
У нас зять пригощав тещу млинцями дріжджовими, пишними і смачними.
Субота – “посиденьки зовиці”. Невістка запрошує в гості зовиць (сестер чоловіка), дарує їм подарунки. Спалюють опудало Масляної і прощаються із зимою.
Начинки не тільки загортають в млинці. Зробіть млинці з пріпёком, вкрап начинку в млинець.
Неділя – “Прощена неділя” або “проводи”. Останній день Масляної. Віруючі просять прощення одне в одного. Закінчуються гуляння. Розводять багаття, щоб лід розтопити і зиму прогнати.
У заключний день Масляної краще зробити що-небудь отаке, що запам’ятовується. Наприклад, млинцевий торт.
Так ми відзначали Масляну в минулому році, млинцями і млинці пирогами. Всі рецепти млинців запротокольовані в спеціальному розділі сайту. Дивіться і вибирайте, що душі завгодно. А ми через тиждень підкинемо нових рецептів.