Один з найбільш вдалих варіантів приготування печені – це стушкувати картопля з м’ясом в горщиках в духовці. Молода картопля, м’ясо і цибулю просочуються соками один одного, виходять смачними, а картопля залишається целенькая.
Коли в черговий раз я думала, що приготувати на вечерю, погляд впав на горщики. І раптом я згадала, що молода картопля з м’ясом в горщиках – це дуже смачно, ситно і на радість всім членам сім’ї. Тим більше що зусиль приготування вимагає мінімум. Приготування картоплі в горщиках економить час: потрібно тільки підготувати інгредієнти, помістити їх в горщик і включити духовку. Витрата масла виходить набагато менше, ніж, якби робили печеню в казані на плиті або смажили картоплю на сковороді. А, значить, страва виходить менш калорійним і більш корисним. Горщики добре зберігають температуру – це приємний бонус для тих, хто запізнився домочадців і гостей, яким не доведеться їсти остигле блюдо.
Печеня в горщиках виходить надзвичайно ніжним. Всім небайдужим до подібної їжі, рекомендую терміново спробувати. В даному випадку головне купити правильне м’ясо. Я використовую лопаточную частина свинячої туші. Вона така м’яка і готується дуже швидко. Саме лопатка завжди виходить вдало. Крім цієї частини підійде шия, окіст або вирізка.
Що стосується картоплі, то тут теж важливий вдалий сорт. Найчастіше молоді бульби відмінно варяться і на смак хороші. А ось стара картопля не завжди виходить смачною.
Складові:
- свинина (лопатка) – 400 г
- картопля – 500 г
- цибуля – 2 шт.
- рослинна олія
- сіль перець.
Спосіб приготування
Свиняче м’ясо необхідно промити, підсушити паперовим рушником. Нарізати невеликими шматочками і обсмажити на сильному вогні близько 10 хвилин. У процесі смаження посолити.
Горщики я намочила, перш ніж укладати в них продукти. Духовку включила на 180 градусів розігрівати. Мої керамічні горщики дозволяють ставити їх в гарячу духовку. Тому саме заздалегідь я готую температуру в духовій шафі. Далі закладаю нарізану картоплю кубиками середньої величини в два горщика порівну. Незважаючи на те, що картопля молода, я все одно її чищу. На даному етапі потрібно посолити її.
Нарізаю цибулю і відправляю наступним шаром.
Викладаю смажене м’ясо. До речі, за десять хвилин смаження воно стає вже наполовину готовим. Зверху посипаю перцем і ще трохи можна додати солі. Якщо ви бажаєте використовувати інші спеції, додайте за смаком.
Залишається залити вміст горщика водою. Беру ¼ склянки і наливаю це кількість в кожну ємність. Замість води можна використовувати овочевий або м’ясний бульйон.
Накриваю кришечками. І відправляю запікатися в духовку на 40 хвилин. Про всяк випадок поставлю горщики на деко, щоб, якщо буде витікати рідина, вона стікала на нього. Але таке буває в рідкісних випадках.
- Дістаємо через 40 хвилин приготування наше дуже смачне і ніжне блюдо в горщиках. Посипаємо зеленню і насолоджуємося.
На замітку:
- Перед подачею можна посипати картоплю і м’ясо в горщиках тертим сиром, який добре плавиться.
- Також після приготування для посилення смаку та аромату можна покласти подрібнений часник в горщики.
- Крім лука в горщики з м’ясом і картоплею можна додати трохи рубаною моркви. Вона і смак додасть, і колір страви зробить яскравіше.
- Замість свинини в блюдо можна покласти телятину або курятину.
- Якщо ви бажаєте приготувати пісний або вегетаріанський варіант тушкованої картоплі в горщиках, м’ясо замініть грибами.