Зробіть собі рідкісне задоволення – зробіть бутерброд з натурального вершкового масла, приготованого своїми руками!
Якщо вдома з’явилася баночка жирних вершків або сільської сметани, то ви сміливо можете приступити до приготування натурального вершкового масла. Навіть не варто порівнювати результат з продуктом, придбаним в супермаркеті. У домашньому вершковому маслі немає ніяких рослинних добавок, шкідливих консервантів, штучних барвників, адже в його основі тільки натуральні інгредієнти. Таке масло можна без побоювання давати навіть маленьким дітям. Цей рецепт стане в нагоді любителям здорового харчування.
Спосіб приготування домашнього вершкового масла дуже простий, а необхідна техніка – блендер і міксер, знайдуться на кухні практично у кожної господині.
Складові:
- Вершки – 1 л.
Рецепт приготування
Для приготування масла необхідно купити дуже жирні домашні вершки. З магазинних інгредієнтів зробити такий продукт вкрай важко. Вершки можна замінити густий домашньою сметаною. Однак варто зазначити, що масло, приготоване з сільської сметани, має злегка кислуватий присмак. Для приготування масла підійде навіть той продукт, який пару днів зберігався в холодильнику.
Вершки слід перелити у велику глибоку ємність. Збити масу міксером.
Через 10 хв маса почне густіти. У цей період можна зробити невелику перерву, щоб техніка не перегрілася. Потім знову приступити до збивання вершків.
Продовжити збивати вершки, змінивши міксер на занурювальну насадку блендера. Це слід робити після того як маса почне збиратися в грудочки.
Збивати масу до тих пір, поки не з’явиться пахта (білувата рідина). Масло необхідно зібрати руками. Відокремити його від рідини. Злити сколотини в іншу ємність. На її основі можна робити опару, пекти млинці і т.п. Свіжу пахту дуже корисно пити.
Злегка розім’яти масло руками, надаючи йому форму щільного грудочки.
У глибоку ємність влити крижану воду. Ретельно промити в ній масло. Воду слід кілька разів змінити.
Злити воду з ємності з маслом. Якщо ви хочете приготувати вершкове масло зі смаком грибів, зелені або маринованого оселедця, то слід змішати невелику кількість будь подрібненої добавки з основним продуктом. Після цього масу слід ретельно розім’яти руками.
Ложкою скачати масло в кулю. Надати йому необхідну форму.
Потім сформувати з кульки звичайний брикет. Розрівняти його поверхню ложкою. Краї можна акуратно підрівняти ножем.
Загорнути масло в пергамент або харчову плівку. Прибрати його в морозильну камеру до повного охолодження. Після цього вершкове масло можна зберігати в холодильнику.
- Нарізати готове вершкове масло невеликими пластинками. Подавати домашній продукт до свіжого хлібу або булочок. Апетитне, а головне – натуральне вершкове масло припаде до смаку всій родині. Смачного!
Господині на замітку:
- Для того, щоб домашнє масло мало насичений жовто-оранжевий відтінок, в кінці приготування в нього можна додати 20 г натурального морквяного соку (ретельно перемішуємо масло з соком за допомогою блендера, ложки або толкушки). Але слід пам’ятати, що завдяки наявності в складі соку, масло швидше псується. Тому зберігати його потрібно при низьких температурах і використовувати протягом 3-4 днів.