Шарлотка з яблуками – дуже популярним рецептом домашньої випічки. Піч такий пиріг вміє практично кожна господиня. Цей ніжний повітряний десерт можна подати до столу і для сімейного чаювання, і для дорогих гостей. Однак набридлий класичний рецепт іноді хочеться урізноманітнити, перетворити в незвичайну святкову випічку. Що тільки не придумують творчі кулінари! Одні додають в тісто масло або сметану, інші – замінюють яблука цукатами або свіжими ягодами і фруктами (абрикосами, вишнею). Треті – посипають пиріг зверху горіхами, поливають згущеним молоком, розтопленим шоколадом, змащують помадкою, мастикою. Я пропоную всім знайому шарлотку зробити на «подушці» з яблук, попередньо карамелізованих в суміші вершкового масла і цукру. Готовий пиріг виходить в міру соковитим, з приємним кисло-солодким відтінком.
Складові:
- яблука – 3 шт.
- цукор – 150 г
- яйця – 4-5 шт. (В залежності від величини)
- масло вершкове – 75 г
- кориця – 1 год. л.
- борошно – 100 г
- вершкове масло для форми.
Рецепт приготування
Яблука наріжте часточками, серцевину з насінням видаліть.
На сковороді розігрійте вершкове масло, в сковороду викладіть яблука, обсмажте до м’якості. Якщо яблука пухкі, на це буде потрібно всього 2 – 3 хв., Якщо жорсткі – хвилин 6 – 7.
Яблука присипте цукром (75 г). Під впливом температури, цукор почне танути і карамелізований, огортаючи шматочки яблук.
Дочекайтеся, коли карамель стане трохи тягучою (хвилин 5). Яблука присипте меленою корицею (1 ч. Л.)
- Форму змастіть товстим шаром вершкового масла.
Яйця збийте з цукром (75 г).
Частинами підсипте борошно, обережно перемішуючи збиті яйця, замісити дуже легке тісто.
Це дуже важливий момент! Якщо додати відразу всю муку і почати інтенсивно перемішувати, бісквітне тісто «осяде», стане щільним і не смачним!
Чуть-чуть остиглі карамельні яблука красиво укладіть на дно змащеної форми. Залийте карамельним сиропом (бісквіт буде соковитіше).
Обережно вилийте в форму бісквітне тісто.
Випікайте бісквіт при температурі 180 градусів протягом 30 хв. Порада: не відкривайте духовку протягом усіх 30 хв., Поки бісквіт не спечеться. Якщо ви відкриєте духовку раніше, бісквіт просто «опадёт» і корж вийде щільніше, ніж міг би бути.
Вийміть шарлотку з форми, не чекаючи її повного остигання. В іншому випадку, ви ризикуєте не «отлепить» остиглі карамельні яблука з дна форми; а поки вони ще гарячі, вони легко відділяються, і пиріг виглядає дуже привабливо.
- Шарлотка з карамелевими яблуками вдалася на славу. Бісквіт тонкий і м’який, тане в роті. Яблука мають кислувато-солодкуватий смак і приємну карамельну тягучість. Смачного!